Радиоенциклопедия „Традиционни етноси в България”: история, вяра и култура на българските турци

От кога датират първите контакти между българи и турци; как се е формирал през годините турският етнос в България и какво е било участието му в политическия живот на страната; кога и под чие влияние започват първите изселвания в Турция; какви са особеностите на религията му и как съхранява и развива своята култура...
Всичко това слушателите ще научат от събеседниците: Бирали Мюмюн Бирали – заместник главен мюфтия,
Ибрахим Карахасан – Чънар, историк, автор на книгата „Етническите малцинства в България” и поредицата „Светът на исляма”; Халил Дуралиев, арабист, преводач от фарси.

Вторник, 6 март, от 17.00 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чаената плантация Ганунг Мас в местността Пунчак на 90 км от индонезийската столица Джакарта.

На пазар за роби и при червените маймунки в Занзибар

„Целта на пътуването не е конкретно място, а намирането на нов поглед върху нещата“, казва американският писател и художник Хенри Милър.   В рубриката „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“ обикновено виртуално опитвате някоя екзотична или характерна за едно конкретно място гозба. Този път съм подбрала няколко мои кулинарни приключения...

публикувано на 21.01.19 в 10:00
Д-р Николай Радулов в студиото на програма „Христо Ботев“

Бъди благословена...

Словесен портрет за жените и мъжете, специалисти по акушерство и гинекология и за тайнството на раждането. Д-р Николай Радулов разказа за „тънкостите“ на занаята, за новите техники и технологии при раждане, за рисковете и лекарската отговорност, за т. нар. „бум на секцио“. И още: ранните връзки, децата-майки, рисковите болести по време на..

публикувано на 21.01.19 в 09:45

Фолклор и композиторско творчество – Рапсодия

Рапсодията е много популярна при романтизма – едночастната форма предлага свободно контрастно развихряне на различни фолклорни мотиви. А самият фолклор е на особена почит у романтиците. Запазва популярността си и през ХХ в. – тогава сред обикнатите национални мотиви се прибавя и огромния интерес към колорита от близки и далечни страни. Рапсодията се..

публикувано на 20.01.19 в 10:25

Преброяване на трофеите

Приключи времето, официално наречено сезон за лов на едър дивеч. Иначе казано – свърши свинският лов и пред майсторите на чифтето остават само грижата за дивеча и надеждите за следващите излети есенес. Разбира се, тъкмо сега е моментът и да си налеем по едно винце и да направим разбор на подвизите от най-близкото минало. Тази дейност продължава през..

публикувано на 18.01.19 в 16:40
Проф. д-р Росица Николова, Александър Николов и Тотка Тодорова (отляво надясно)

Загадките на врящите камъни

В превод от гръцки зеолит означава врящ, кипящ камък. До момента на планетата са известни десетки природни разновидности на тези минерали с вулканично-седиментен произход, а лабораторно са синтезирани над 1000. Приложенията на тези специфични минерали са свързвани далеч не само с обнадеждаващи изследвания за ползата им за човешкото здраве, но и с..

публикувано на 17.01.19 в 17:05