Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И професор Ботьо Тачков ли е просто част от статистиката

Нещастието с проф. Тачков не се случва за първи път в нашата страна.
Не се ли превърнаха отделните инциденти вече в безкрайна черна статистика?
Заслужават ли въобще живите същества да бъдат поставени в ситуация: човек срещу звяр?
Не унижава ли всички съществуването на такава статистика?
Какво направихме или не направихме, за да се върнем толкова назад? Опасно ли е в България?...
Защо задаваме само въпроси – и на себе си, и на всеки, който все още е запазил съвестта и сърцето си, докато се състезаваме и оцеляваме по пътя на първоначалното натрупване на капитала?
Може би, защото проф. Ботьо Тачков е един от любимите ни събеседници в „Артефир”. Този авторитетен българин с достолепна осанка и предразполагаща усмивка е успял да преодолее най-тежките недостатъци на двете световни социални системи. Удивително е как човешкият живот понякога може да побере толкова различни лица на съдбата: от мините край Перник до една от най-влиятелните фамилии в света – Рокфелер. Професорът е осъществил безспорно по най-блестящ начин американската мечта, но без да накърни верността си към Отечеството. Може би това е причината, която въпреки големите успехи, го подтиква да се върне, за да сподели своя опит в изграждането на демократична България. Друг въпрос е дали различните поколения политици и икономисти у нас успяха да се възползват от таланта на този достоен българин?
Кой е проф. Ботьо Тачков?
Проф. Ботьо Тачков е един от най-известните и преуспели българи в САЩ. Емигрира зад oкеана през 1962 г. и не след дълго става научен сътрудник в Колумбийския университет, където прави докторат и преподава. През 1968 започва кариера на Уолстрийт и се издига до президент на инвестиционна банка. Амбициозният български имигрант работи дори в американското Министерство на външните работи, в Световната банка и в ООН като икономически съветник. Отличен е с престижните награди „Елинор Рузвелт” и „Фулбрайт”.
Този световноизвестен икономически експерт е автор и на няколко любими на българските читатели автобиографични книги преиздавани многократно. И въпреки това, се оказва, че проф. Ботьо Тачков не е достатъчно популярен в България.
И тъй като почтените, трудолюбиви и добронамерени хора в момента тук наистина са малко познати поради някаква самоунищожителна национална конюнктура – за проф. Тачков трябва да се говори, дори защото младите българи, на които принадлежи бъдещето, имат нужда от истински примери на мащабно държавническо мислене и родолюбие.
По публикацията работи: Невена Праматарова и Дарина Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28