Глинената армия

Една от трите зали, в които са събрани днес войните от глинената армията на първия китайски император от династия Цин.
Снимка: Архив

Дълги редици войници, застанали мирно един до друг с арбалети в ръце. Едни се прицелват изправени, други са коленичили. Зад стрелците са пехотинците – с копия или дълги брадви ге, с височината на човешки ръст. Следват ги 6 колесници с коне и командири. Оръжията им са изработени от необикновена сплав от 13 метала, която остава недокосната от времето. Дрехите на войниците са разноцветни, прическите – различни, всяка фигура има своя физиономия. Не помръдват - приличат на вкаменени от някаква магия…

Всъщност те са част от прочутата глинена армия на китайския император Цин. 2500 години никой не знаел нищо за съществуването й – открили я съвсем случайно няколко китайски селяни, докато копаели кладенец.
Но за какво му е на един император армия от глина? И какво толкова ценно пазела тя под земята?
Осемте хиляди призрачни воини на Цин и днес „охраняват” три грамадни зали, част от цял подземен град.

Какви тайни крие той и защо същият император започва строежа на Великата китайска стена ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35