Мъртвият град

Казанлъшката гробница
Снимка: БГНЕС
На двайсетина километра от Рим, близо до градчето Остия е разположена Остия Антика – останките от един древен град, възникнал около 450 г. пр. Хр. като военно укрепление при устието на река Тибър. Градът бил едно от най-важните пристанища на Римската империя. Оттук минавали доставките на зърно, вино, олово и мрамор за Рим. Коловозите, направени от натоварените каруци по улиците на града, могат да се видят и днес. Те очертават прави улици с жилищни сгради (някои от които двуетажни!), амфитеатър – в който и сега се провеждат концерти, храмове на античните богове, магазини, пекарни, бани…
Разбира се, повечето от сградите днес са маркирани само от останките на каменните им стени, но са запазени част от великолепните мозайки на Остия. Първоначално ги правели само от черни и бели кубчета, подредени в хоризонтални редове. После се появили изображения на растения и животни, направени от парченца камък, мрамор, стъкло и керамика. Някои от мозайките са изображения на календари със смяна на сезоните, сцени от историята, всекидневния живот и ловните приключения на стопаните…

За древна Остия, както и за златното съкровище на келтите в Снетишам и за тайните на Казанлъшката гробница ще ви разкажем в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35