Премиера на Радиотеатъра за най-малкия слушател – 19 май, от 7.15 часа

Актьорът Петър Бонев в ролята на плюшеното мече.
Снимка: Мая Бениеш
„Плюшеното мече” е четвъртата номинирана пиеса от конкурса за оригинална радиопиеса за деца, 2011 година. Тя е и единствената за деца до шестгодишна възраст. Като автор на реализираните детски мономюзикъли: „Кръстът или цената на компромиса”, „Чакам те, Пипи!”, „Въпрос на избор”, „Когато пораснеш... внимавай”, „Карлсон, който живее на покрива”, пиесите: „Куклата Барби”, „Мечо Непослушко” и прекрасният роман „Като светулка, лутаща се в мрака” (издателство „Светулка” 2008), Майя Остоич доказва отлично познаване на детската психика и проблемите, които съпътстват израстването на нейните герои. С много любов и нежност е разказана в стих и историята на малкия Марти, чиято роля е великолепно изиграна от авторката, която е и режисьор на спектакъла. Обединяването на три от компонентите на един спектакъл в една личност отново довежда до изключителния краен резултат. Разбира се, за цялостното звучене на радиопиесата, голямо значение има и музикалната партитура на Валя Бояджиева, която безпогрешно, както винаги, е усетила емоционалността на героите и я е подсилила със своя безупречен вкус и интуиция. А звуковите ефекти на Силвия Гочева конкретизират мястото на действие и разделят фантастичното от реалното в многотоновата палитра на спектакъла.
В него участват актьорите: Михаил Петров (Разказвач), Петър Бонев (Мечо), Милена Гераскова (Майката) и Биляна Казакова (Вълшебната фея). С прецизност и всеотдайност се отличава и работата на екипа в студиото: Александър Спасов, Димитър Василев и Константин Райдовски.
Ако нашите най-малки деца се събудят в събота в 7.15 часа ще могат да чуят как вълшебната фея, след много приключения, отново събира Марти с любимото му мече.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоенциклопедия „Петте сетива и шестото чувство”: Сетивността в света на животните

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131203_Setivnost.mp3 Как някои птици като папагалите, сойките и сокериците успяват да имитират човека, както и други животински твари, а други като совата могат буквално да виждат със затворени очи? Кои са сетивните „екстри” при недолюбваните от мнозина змии и свързани ли са те с така нареченото „шесто..

публикувано на 08.12.16 в 11:20

На 8 април от 18.30 часа в Първо студио на БНР - гала концерт на победителите в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев"

В продължение на една година (от април 2013 до март 2014) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев". Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и давахме възможност на онези, които са били близко до първото място, да се докажат отново в тази..

публикувано на 07.04.14 в 09:05

Запознайте се: Габор Дюкич

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140109_Gabor Diukich.mp3 Габор Дюкич вече има своя книга на български език в превод на Стефка Хрусанова. „Избрани стихотворения” е твърде скромно заглавие за творбите на този чудесен поет, който по думите на Оршоя Рачан преминава „през различни езици и държави” и се явява „странна птица” за „относително затворената..

публикувано на 09.01.14 в 12:59

Изложба „Икони” във фонд „13 века България”

Похвално е, че млади хора се отдават на изкуството на иконописта, че почитат каноните на източното православие в това древно изкуство, и най-вече развиват своите умения върху великите традиции на Тревненската иконописна школа. В залите на Националния дарителски фонд „13 века България” свои творби-икони на прочути християнски светци показват две млади..

публикувано на 09.01.14 в 10:20

Хора с увреждания правят театър в екип със студенти от НБУ

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140108_Vazkresia_Viharova.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140108_ Veronika_Hristova.mp3 Университетският театър на Нов български университет се включи в Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Благодарение на средствата за фонд работна заплата, осигурени по тази програма,..

публикувано на 08.01.14 в 14:47