Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра за най-малкия слушател – 19 май, от 7.15 часа

Актьорът Петър Бонев в ролята на плюшеното мече.
Снимка: Мая Бениеш
„Плюшеното мече” е четвъртата номинирана пиеса от конкурса за оригинална радиопиеса за деца, 2011 година. Тя е и единствената за деца до шестгодишна възраст. Като автор на реализираните детски мономюзикъли: „Кръстът или цената на компромиса”, „Чакам те, Пипи!”, „Въпрос на избор”, „Когато пораснеш... внимавай”, „Карлсон, който живее на покрива”, пиесите: „Куклата Барби”, „Мечо Непослушко” и прекрасният роман „Като светулка, лутаща се в мрака” (издателство „Светулка” 2008), Майя Остоич доказва отлично познаване на детската психика и проблемите, които съпътстват израстването на нейните герои. С много любов и нежност е разказана в стих и историята на малкия Марти, чиято роля е великолепно изиграна от авторката, която е и режисьор на спектакъла. Обединяването на три от компонентите на един спектакъл в една личност отново довежда до изключителния краен резултат. Разбира се, за цялостното звучене на радиопиесата, голямо значение има и музикалната партитура на Валя Бояджиева, която безпогрешно, както винаги, е усетила емоционалността на героите и я е подсилила със своя безупречен вкус и интуиция. А звуковите ефекти на Силвия Гочева конкретизират мястото на действие и разделят фантастичното от реалното в многотоновата палитра на спектакъла.
В него участват актьорите: Михаил Петров (Разказвач), Петър Бонев (Мечо), Милена Гераскова (Майката) и Биляна Казакова (Вълшебната фея). С прецизност и всеотдайност се отличава и работата на екипа в студиото: Александър Спасов, Димитър Василев и Константин Райдовски.
Ако нашите най-малки деца се събудят в събота в 7.15 часа ще могат да чуят как вълшебната фея, след много приключения, отново събира Марти с любимото му мече.
По публикацията работи: Мая Бениеш


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Който не обича майчиния си език, не може изобщо да вникне в красотата и на другите езици

Редовните ни слушатели навярно помнят нашата рубрика анкета "Моята любима дума" с два въпроса – "Коя е любимата ви дума" и "Как бихте продължили изречението "Българският език е...". За няколко сезона събрахме забележителна колекция от отговорите на много изявени в своята област, обичани и уважавани наши съвременници. Струва си да се връщаме към..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Проф. Иван Дуриданов за тракийските географски имена

Последните 30 години обогатиха речника ни с доста нужни заемки, ненужни чуждици, някои нови думи, още повече нови значения и словосъчетания. Някои от тях останаха в активна употреба, други отлетяха в небитието. Има обаче една категория думи, които ние, както и живелите по нашите земи, познаваме и употребяваме не от години, не от десетилетия,..

публикувано на 12.04.24 в 09:58

Радой Ралин: Всяка една българска дума сама по себе си представлява атом поезия

Съвсем в началото на 30-те години ефирен живот на предаването "За думите" се роди идеята веднъж месечно да каня специален гост на предаването – човек с доказани постижения в полето на словото, но и с оригинална мисъл и ярко присъствие в обществения живот. Първият, към когото отправих покана без никакво колебание, беше изключителният писател,..

публикувано на 04.04.24 в 10:19
Станислав Стратиев

Станислав Стратиев: Обществен дебат не може да има, когато няма общество… гражданско общество

В продължение на няколко сезона предаването "За думите" се излъчваше всеки работен ден от седмицата с различна тематика и събеседници и в много кратък формат, който обаче позволяваше да кажем и чуем твърде важни неща без излишни предисловия. Така беше и на 13 октомври 1997 г., когато гост на понеделнишката ни коментарна рубрика "В капана на..

публикувано на 01.04.24 в 16:05

Кръстан Дянков: Цял живот съм бил ограден с думи и потънал в думи

Една от изключителните личности, отдадени на духа и словото, истински майстори и познавачи на езика, с които ни срещнаха думите, беше Кръстан Дянков – изтъкнат преводач най-вече на американска литература от ХХ век, но също журналист, пишещ човек, тънък познавач и почитател на точното, изящно и живо слово. От него чухме и запомнихме, че, за да бъде..

публикувано на 20.03.24 в 17:08