Гробницата в Халикарнас

Снимка: Архив
Когато в далечната 355 година пр.Хр. владетелят на Кария Мавзол разглежда свитъка с чертежите на бъдещата си гробница в тронната зала на двореца си в Халикарнас, той определено се надява името му да остане в историята. И желанието му се сбъдва. Проектът е грандиозен – вечното жилище на царя е едновременно пирамида и гръцки храм, напълно достойно за дорийски град на границата между Гърция и Египет. Основата е от мрамор, а височината е 45 метра. Украсата й е невероятна: гръцките митове оживяват върху стените й. Тук е битката на гърците с амазонките, до нея – сблъсъкът на кентаврите с лапитите, а на върха има колесница, теглена от четири коня – в нея са Мавзол и съпругата му Артемизия. Отстрани на стълбите са изваяни лъвове, а в ъглите на платформата – скулптури на конници-пазители.
Мавзол починал две години преди съпругата си и тя нарекла гробницата мавзолей в негова чест (затова богато украсените гробници по света и сега се наричат мавзолеи). Мавзолеят преживял нашествието на Александър Велики и много пиратски нападения. Град Халикарнас, столицата на древната държава Кария на малоазийския бряг на Средиземно море, бил разрушен, но величествената гробница – едно от седемте чудеса на древния свят, продължавала да се издига над неговите руини почти 1600 години след това.
За Халикарнас и за невероятния Родоски колос, както и за красивите храмове (ступи) на индийския император Ашока ще ви разкажем в поредния епизод на „История на изкуството за деца” на 26 май, събота, от 7.50 часа.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35