Премиера на Радиотеатъра: „Един ден от техния живот”, на 3 юни от 16.00 часа

Екипът, участвал в пътуването на текста от Стокхолм до Радиотеатъра и продукцията му: Илия Раев, Вера Нестрьом, Лилия Абаджиева, Евгени Будинов, Койна Русева, Майя Динева, Наталия Бардская (отляво надясно).
Снимка: Даниела Манолова

Слушането е виждане

На 28 май Второ студио на БНР стана свидетел на едно ново и интересно събитие -прослушване на живо с публика. Радиопремиерата „Един ден от техния живот” събра приятели и почитатели, които с интерес изпълниха залата на студиото в очакване на премиерата. Защото слушането е виждане. И последвалото събитие напълно оправда тези думи от логото на радиотеатъра. Местата не бяха достатъчни, имаше правостоящи и насядали по стълбите, съвсем като в театър. За това усещане допринесе и необичайното решение на техническия екип: Живко Марев, Димитър Василев и Константин Райдовски да угаси постепенно осветлението в студиото, така че светеше само прозорчето от тяхната кабина. Така нашите зрители-слушатели можеха да се съсредоточат в радиоспектакъла.
„Един ден от техния живот” е първата творба на авторката Вера Нестрьом, която се направи за радиотеатъра. Нейна пиеса обаче, както после разказаха директорът на шуменския театър Илия Раев и професор Светла Бенева, участвали в журито преди години, е спечелила първа награда на конкурса за нова българска драматургия на театралните Друмеви празници в Шумен. Радиотекстът, сподели режисьорката Лилия Абаджиева, я е провокирал със своята нестандартност и скрита дълбочина, за да създаде неповторима звукова картина и ярък образ на актьорските гласове. Актьорите пък, както сподели Койна Русева, бяха изумени от резултата, защото по време на записа не са предполагали какъв ще бъде той.
На премиерата, освен актьори, театрали и театроведи като Никола Вандов и професор Бенева, присъства и сестрата на преводачката Васа Ганчева, Вера, която също е талантлив преводач от шведски. Според думите на автор и режисьор, чистия, точен и ясен превод е помогнал много за силата на радиоспектакъла. Вера Нестрьом, макар и родена в Пловдив, живее от дете в Швеция, говори прекрасно български, но пише на шведски. Тя сподели, че „Един ден от техния живот” е своебразно продължение на първата й пиеса, в която искала да представи по един необичаен, обобщен начин живота на жените. А с втората е търсела същото, но вече от страна на мъжете в нашето забързано, консуматорско общество. Оказа че, се балканският европеец, българинът и северният европеец, шведът, имат много общо в мъжките проблеми на живота си. Живот, пълен с малки предателства и изневери, с много отговорности и изисквания, живот хаотичен, забързан, задъхан, изцеждащ човека до степен на бягство...
Смях събудиха веселите, носталгични спомени на актьорите Наталия Бардская и Илия Раев за минали епизоди от съществуването на Второ студио. Истинска радост за всички, участвали в създаването на радиопремиерата, донесоха многобройните младежки въпроси и разсъждения, породени от текста и неповторимия звуков пейзаж, дело на режисьора Лилия Абаджиева и актьорите Койна Русева, Евгени Будинов, Антони Аргиров и Николета Малчева, съвсем нови гласове във фонда ни. На 3 юни, в обичайното за радиотеатър време от 16.00 часа по програма „Христо Ботев”, ще можете да чуете радиоспектакъла „Един ден от техния живот” вече в ефир.

неделя, 3 юни от 16.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Образ и текст в близка среща

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения. Още на входа в галерия 2.0, където вчера имаше специална среща на две изкуства – изкуството на литературата и изобразителното изкуството. В плика..

публикувано на 16.11.18 в 19:05
Дарина Маринова, Каролина Шути и Ваня Пенева (отляво надясно)

"Някога навярно съм вървяла по мека трева" и "Къде останаха първите ми изречения?..." – поетичният стил на Каролина Шути

 Австрийската писателка Каролина Шути днес гостува в София за премиерата на романа си „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ в клуб „Журналист“ на СБЖ от 18 часа. Романът ѝ е част от трилогия и е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2015 година. Каролина Шути не за първи път е в нашата страна. Работата ѝ по нейната дисертация,..

публикувано на 16.11.18 в 16:52

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Лорина Камбурова в студиото на „Време и половина“

"Време и половина" за Лорина Камбурова

Модерно българско село, запазило духа на всичко родно и добре познато, а едно момиче рисува, за да забрави или пък, за да продължава да помни. Имаше време, в което, ако останете на въпросния телевизионен канал, който излъчва тази приятна картинка, можеше да видите също това момиче да обикаля познати и непознати български места. Казват, че в нея можеш да..

публикувано на 16.11.18 в 15:22