Панчатантра

Птицата бхарунди имала две глави и две шии, но само един стомах. Веднъж едната й глава поела вкусен нектар. Втората глава поискала половината. Първата обаче не й дала, тогава втората се ядосала, намерила отрова и я изяла. Така и двете глави загинали, защото стомахът им бил един…

Това е само една от многобройните истории, събрани в древната книга „Панчатантра” (което би могло да се преведе като „петокнижие”). Според легендата, тя била създадена специално за обучението на синовете на Амарашакти, владетел на древния град Махиларопия (днес Мелиапур в Индия). Амарашакти смятал, че синовете му са глупави и по съвет на своите министри извикал най-мъдрия брамин, за да потърси помощ от него. Браминът съчинил за синовете на владетеля пет книги: „Разединение на приятели”, „Печелене на приятели”, „За гарваните и кукумявките”, „Загуба на придобитото” и „Безразсъдни постъпки”. Така Панчатантра се превърнала в учебник от наставления и мъдрости за управници и в същото време – увлекателно пътешествие из древната индийска философия. В нея се редуват стихове и проза, смесват се хора и животни. Брамини и крадци, владетели и бръснари, слуги и чакали, принцеси и зли духове преминават от разказ в разказ.
Мъдрата „Панчатантра” е най-разпространената книга след Библията. Тя има повече от 200 превода на над 60 езика.

За „Панчатантра”, за знаменитата статуя на Фидий и за храма на Зевс в Олимпия, както и за тракийската гробница в село Александрово, можете да научите в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35