Съкровището на Синеморец

Част от находките от археологическите разкопки на тракийска могила в Синеморец.
Снимка: БГНЕС
През лятото на 2006 г. екипът на археоложката Даниела Агре открива в могила край устието на р. Велека цяло съкровище: накити, дискове, топчета, керамични фигури, използвани за предсказване на бъдещето - общо 160 предмети!
Висулката на красива златна огърлица изобразява великолепна глава на бик. Изключително изящни златна диадема и златни наушници, златен венец… Но най-удивителни са златните обеци – истински малки скулптури с лика на богинята Нике, управляваща бига (военна двуколка с два коня). Богинята на победата е разтворила криле, устремена напред, а конете са застинали в скок, който след това ще премине в полет.
Сред украсата на масивна златна плочка, с полускъпоценен камък в средата, може би закопчалка на изящен триумфален венец, с гръцки букви е написано името на майстора, Деметриос, а от другата й страна вероятно е името на човека, който е поръчал плочката.
Археолозите смятат, че накитите са принадлежали на погребана през 3 в. пр. Хр. жрица, живяла по тези земи. Каква е нейната история?
И още: кой е построил пирамидата Масиниса в Алжир?
И с какво е бил известен амфитеатърът в Таормина, Сицилия?
Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35