Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряно, Борянке

Боряна Павлова е основател и председател на Българския женски клуб в Ню Йорк и посланик на добра воля на I Can Too в САЩ.
Снимка: личен архив
Това е една от детските песнички, които научаваме още в ранните ни години, пристъпвайки в хорото „Боряно, Борянке… Гласът ти се чува… далече, чак до…” В случая на Боряна Павлова - чак до Америка.
Така я знаят нашите сънародници: Боряна от Америка. Странно нещо е Съдбата: Преди 24 г. първо я отвежда в Канада. Там актрисата Боряна Павлова прави други планове за живота си: учи френски по програмата за емигранти. Взема канадски паспорт. И кандидатства за зелена карта в САЩ. Така плановете за бъдеще в Монреал се пренасочват към ритъма на Ню Йорк. Шумен, още по-космополитен, високоетажен. В Ню Йорк трябва да гледаш напред и нагоре, а не в краката си долу. Приема го и като житейска позиция. Обича да обикаля из града пеша, когато има време. Да стига до Уолстрийт и „Боулинг Грийн”, където се намира един от новите артистични символи на града: статуята на Атакуващия бик. 3 200-килограмовата

© Снимка: личен архив

бронзова фигура, дело на американеца с италиански произход Артуро ди Модика, е въплъщение на съвременната мечта „Да хванеш бика за рогата”, да се усетиш още по-силен и изпълнен с енергия. Тук винаги има както местни жители и емигранти, така и туристи от цял свят. Хората се нуждаят от чувството за единение, кураж и оптимизъм. Боряна има и друга рецепта за това: Българският дамски клуб. Създава го през април 2011 г. Всъщност, домашните й сбирки с близки и приятели прерастват в идеята за нещо по-голямо: българската общност да има свое място за срещи. И нали в основата на всичко ще открием жените, на 13 септември 2011 г. Клубът става официален факт. Но идеята е сериозно подкрепена от мъжете, като Генералния консул на България в САЩ Радослав Точев.
На срещите в клуба, всеки втори вторник от месеца, със своите съпруги, приятелки, близки, идват и мъжете. Мотото на клуба „Елате. Говорете. Споделете” превръща делниците в български празник. Жените със своята фина упоритост показват, че заедно могат всичко: да помагат, да готвят, да се смеят заедно, да правят света по-добър.
От България вече са им гостували обичани творци като Ванча Дойчева, Никола Анастасов, Елена Петрова, Чочо Попйорданов, 3 пъти - невероятната Стоянка Мутафова, и много други известни личности. Плановете на клуба са да им гостуват още художници, музиканти, артисти…
„Красива като българка” – в САЩ Боряна Павлова често чува това по адрес на нашите сънароднички. И решава: чудесен повод да се организира Първи български конкурс за красота в Америка. Той се провежда в Чикаго. До финала,на 26 май 2012 г., достигат 16 момичета. За мис България 2012 в Америка е избрана Росица Стефанова, а нейни подгласнички са Тина Телалян и Мартина Славчева.
Артистичен ли е денят на самата Боряна Павлова? – Твърде делови. Живее в Манхатън. Спи по 4 часа. Работа, свещената дума (дали вече само за Америка?!) я кара да остави встрани дипломата по актьорско майсторство от България и да прилага тези свои умения в друго. Работила е в туристическа агенция. Сега е офис-мениджър в лекарски кабинет. Дели времето си между делника, клуба и доброволчеството. Боряна Павлова е посланик на добра воля в инициативата „И аз мога” като популяризира идеите за благотворителност, за подпомагане на деца в нужда, за позитивна нагласа за промяна към по-добро. Каузата споделят и имена като Мат Сотъм (Guns N Roses), скулптурът Игор Устинов, руският писател Михаил Шишкин, холивудският актьор Долф Лунгрен, режисьорът Уилям Скинър и други.
Поне веднъж годишно Боряна Павлова си идва в България. После, обратно в Ню Йорк, бърза да сподели в Българския дамски клуб своите нови спомени, идеите за бъдещето и… някоя от вкусните баници, на които е майсторка. Един български адрес в сърцето на Америка, с ритъма на нашенското „Боряно, Борянке…”
Боряна Павлова - гост в „А сега накъде”.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05