Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Танцът през вековете”: Бароковият танц

Схема на бароков танц от 17 в.
Снимка: Архив
Танцът в бароковата епоха изразява характер, митология, философия и политика. Съществува разграничение на народни и бални танци, но едни и същи хора изпълняват и двата вида и то за собствено развлечение или представят спектакъл на зрителите сред знатните кръгове. Самият крал танцува на сцената заедно с други благородници, но ролите им са съобразени със социалния им ранг. Това е най-показателно за Франция и времето на Луи ХІV, Кралят-слънце. В балетните сцени той се показва ту като победител във войната, ту като добрия баща на народа. Особено важно е да се спомене, че всяко едно движение на тялото е режисирано – включително позицията на ръцете и на пръстите е важна част от бароковата хореография.
Всеки танц има своя характер или афект и се използва в подходящите моменти. Тялото на танцуващия е използвано по различен от познатия ни днес начин. Когато се играе сериозен танц задължително се носи корсет или кираса (част от нагръдните доспехи). Но подобен костюм не позволява много на корпуса да се движи. Ако се представя танц-гротеска, вече няма корсет и се позволява всичко, което е удобно за танцьора. Така на практика се дава шанс за проява на всевъзможни екзотични фигури за барокова Европа – маври, турци, китайци, дори абстрактни герои или предмети. Характерно гротескно мислене е да се изобрази треперене или подскачане на един крак. Оттук по-късно се развиват новаторските идеи в балета, свързани с подскоците и техниката на пируетите. Например пируетът се е изпълнявал на два крака, а на един, както днес ни е познат, в бароковата епоха е смятан за фигура с гротескно съдържание.
По публикацията работи: Даниела Найденова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18