Кинооператорът Иван Цонев

Иван Цонев.
Снимка: bg.wikipedia.org
Предаването ще ви позволи да се запознаете с дейността на известния кинооператор Иван Цонев, чиито разкази и аз очаквах с особено любопитство, защото неговият живот е посветен на киното.
За моя гост ще кажа само, че неговата филмография включва над 150 заглавия, от които два игрални филма и две новели. За всичко останало от неговия живот, за вълненията и пристрастията си, ще ви разкаже той самият.

неделя, 11 ноември
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесуомънки, олигархини, булевардеси

Иде реч за бурното словотворчество на женскородови имена, свързано с промените в речта ни през последния четвърт век. Същевременно наблюдаваме и т.нар. „маскулинизация“ (омъжествяване) на имената, назоваващи лица жени. Противоположни ли са двете явления или се пораждат взаимно разговаряме с гл.ас. Ванина Сумрова, авторка на книгата „Новите феминални..

публикувано на 26.03.19 в 17:05

За защитените гори и за всички нас

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си пример – човек, който не само възхвалява простотата и чистотата на природата, но дори се оттегля да..

публикувано на 26.03.19 в 16:05

„Костенурката на Дарвин“ проговаря в радиоефира

„Големият театър трябва да говори на ухото на зрителя. Театърът трябва да говори на всеки човек поотделно“. Това казва Хуан Майорга, един от най-добрите и плодовити съвременни испански драматурзи, чиято пиеса „Костенурката на Дарвин“ (превод Нева Мичева) ще има премиера в Радиотеатъра на 31 март. Тогава ще се излъчи първата част на постановката с режисьор..

публикувано на 26.03.19 в 14:31
Димитър Попов (вляво)

Да поговорим за делфините

Екип от български учени и еколози миналата година изследва зоната от Резово до Дуранкулак в Черно море – с цел проучване на числеността на делфините в акваторията на България. Тази година обаче на еколозите и учените им предстои още по-мащабно изследване - 5 държави - България, Монако, Румъния, Украйна и Турция, се обединяват в проект, който за първи..

публикувано на 26.03.19 в 09:58
Елена Кръчмарова

Еврика! Успешни българи: Елена Кръчмарова

24/7 плюс упорита работа. Това ще рече 24 часа 7 дни в седмицата. Това е формулата за успех на д-р Елена Кръчмарова – една от най-младите български надежди в областта на микробиологията. 2018 –та година за нея е особено благодатна. Защитава докторската си степен , става главен асистент в Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ на БАН и..

публикувано на 25.03.19 в 12:05