Кинооператорът Иван Цонев

Иван Цонев.
Снимка: bg.wikipedia.org
Предаването ще ви позволи да се запознаете с дейността на известния кинооператор Иван Цонев, чиито разкази и аз очаквах с особено любопитство, защото неговият живот е посветен на киното.
За моя гост ще кажа само, че неговата филмография включва над 150 заглавия, от които два игрални филма и две новели. За всичко останало от неговия живот, за вълненията и пристрастията си, ще ви разкаже той самият.

неделя, 11 ноември
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изненада! Аз съм извънземно!

Това е една от трите теми за есе, което може да отведе детето ви в летния Международен космически лагер в Измир. Темите са избрани от вече преминали обучение в лагера. От 2003 г. България редовно изпраща млади стипендианти между 9 до 15 години, те пък се връщат с отличия за успехи. Космическият център, създаден по модел на НАСА, въвлича учениците в..

публикувано на 16.01.19 в 16:45

10 години Радиоенциклопедия: Разходка в абстрактни светове

В този юбилеен епизод се обръщаме към радиоенциклопедии, в които през различни науки – математика, физика, етика, философия и дори икономика попадаме в паралелни светове. Търсим абстрактните интерпретации на това какво са парите, числата, светлината, безкрайността, биотехнологиите на бъдещето или пък онзи метафизичен език за изразяване на „аз съм“..

публикувано на 16.01.19 в 11:45
Индиански петроглифи в Уайоминг

Какво изчезва с един изчезващ език

Около 7000 са езиците, които се говорят в момента в света. Разбира се, числото е относително, защото понякога става въпрос за диалект или местна разновидност. Твърди се, че половината от езиците на земята се говорят средно от един последен жив представител и следователно до няколко десетилетия, дори години, те ще си отидат. Какво изчезва с един..

публикувано на 15.01.19 в 17:05

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Слънцето

В небесната фолклорна космогония на всички народи Слънцето заема централно място. То е Бог, но нищо човешко не му е чуждо. Иска да се жени. Проявява капризи. Понякога прави пакости на хората, може да е дори отмъстително. Защо, обаче, нашите предци го наричат Райо, Райко? Ще проследим основни моменти в ритъма на земния живот, определян от изгрев до залез,..

публикувано на 15.01.19 в 13:38

Еврика! Успешни българи: Ваня Миланова

Ваня Миланова е един от членовете на Националния олимпийски отбор по биология. Студентка е първи курс биология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е стипендиант на фондация „Еврика“. Във време когато повечето млади хора  се интересуват от компютри и ITтехнологиите, тя избира биологията. Какво е определило избора и кои са били подкрепящите фактори в..

публикувано на 14.01.19 в 17:05