Радиоенциклопедия „Знамето – символът на непреходни ценности”: Историята на българските знамена през Възраждането

| обновено на 03.03.16 в 15:00
Знаме на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня, 1876 г.
Снимка: ИМ – Панагюрище
Пътуване във времето, когато бяла Рада излиза на планината, за да забие три разноцветни байрака, разказ за знамената ушити от Райна Княгиня, но и от Мария Маджарова, както и повече информация за това къде се крие въоръжението на „въоръжения лъв”, извезан върху байряците на българските въстаници.
Какви цветове имат знамената на Райна Княгиня, Стефан Караджа, Христо Ботев и Филип Тотю?
Как изглежда Самарското знаме, удостоено през 1880 г. с орден „За храброст” – Първа степен?

Гости: вексилологът Иван Иванов, главен редактор на в. „За буквите”, Илия Пехливанов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военно-исторически музей.

3 март
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници в V Международен конгрес на биоразнообразието в София

V Международен конгрес по биоразнообразие

Петият международен конгрес по биоразнообразие се проведе от 11 до 13 октомври в Биологическия факултет на Софийския университет. Конгресът беше посветен на решаването на проблемите, свързани с евро-средиземноморското опазване на животински и растителни видове, както и на налагащите се промени в досегашното каталогизиране на животни и растения с оглед на..

публикувано на 17.10.19 в 17:15

Какво знаем и не знаем за император Константин Велики

Канонизираният за светец, обявен и за равноапостолен, Константин Велики се смята за основател на Църквата ни. Съдбата на Константин обаче не е популярна, а тя е удивителна и поучителна. Причината е, че каноничният му профил, който е изваян през столетията, е най-вече в полза на християнската доктрина, за сметка на истинския му характер и историческо..

публикувано на 16.10.19 в 17:15

Eзиците на коренните жители на Канада и Аляска

Езиците на северноамериканските индианци са близо 300, повечето принадлежат към 29 семейства, а 27 са неопределени или изолирани според някои класификации. Опитите за класифицирането им започват в първите десетилетия на 19-и век и търпят корекции и преразглеждания. Доста по-късно започва промяната в отношението на потомците на европейските завоеватели на..

публикувано на 16.10.19 в 08:40

За страха, доверието в институциите и отговорността на журналистите

Всички знаем как ехото отеква, когато гръм удари близо до нас, а понякога и в нас. Дълго време обществото, а и ние се съвземаме от последствията. Защото този гръм разрушава както старите и вредни предразсъдъци, така и крехкото понякога равновесие и доверие. На такива примери станахме свидетели и миналата седмица. Родители от ромските квартали..

публикувано на 15.10.19 в 14:53
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

Октомври е месец за борба с рака на млечната жлеза, най-често диагностицирания злокачествен тумор сред жените в нашата страна. Такава диагноза се поставя поне на около 4000 жени. Но благодарение на съвременните методи – диагностика, лечение в онкологията, все повече нараства броят на хората, преживели болестта. Животът с рак поставя нови проблеми, които..

публикувано на 15.10.19 в 08:55