Радиоенциклопедия „Знамето – символът на непреходни ценности”: Историята на българските знамена през Възраждането

| обновено на 03.03.16 в 15:00
Знаме на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня, 1876 г.
Снимка: ИМ – Панагюрище
Пътуване във времето, когато бяла Рада излиза на планината, за да забие три разноцветни байрака, разказ за знамената ушити от Райна Княгиня, но и от Мария Маджарова, както и повече информация за това къде се крие въоръжението на „въоръжения лъв”, извезан върху байряците на българските въстаници.
Какви цветове имат знамената на Райна Княгиня, Стефан Караджа, Христо Ботев и Филип Тотю?
Как изглежда Самарското знаме, удостоено през 1880 г. с орден „За храброст” – Първа степен?

Гости: вексилологът Иван Иванов, главен редактор на в. „За буквите”, Илия Пехливанов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военно-исторически музей.

3 март
ВИЖТЕ ОЩЕ
Намерена птица отстреляна от бракониери

Рецептата на успеха

Злобата почивен ден няма – така ни казваше наш мъдър познат. Не мирясват и онези, които всеки ден вредят и на природата, и на животните, и на истинските, почтените ловци. Затова почивен ден няма и борбата с бракониерите, в която ние участваме с каквото можем. И през тази седмица ще говорим за тях – къде и какво съсипват, как нормалните хора се мъчат да..

публикувано на 15.02.19 в 16:29
Илиан Дюлгеров и Цвета Николова

Илиан Дюлгеров и неговите „Корени“

В последно време у нас се забелязва една тенденция на връщане назад към корените. Много хора започнаха да се интересуват от българския фолклор, увеличиха се клубовете за изучаване на народни танци. Започнаха да се интересуват от корените си и да съставят родословно дърво на   рода си. В „Познати и непознати“ разказахме за корените на..

публикувано на 15.02.19 в 13:33
Подземната лаборатория край град Модан

При неутриното и виното в тунел под Алпите

Недалече от френския град Модан под връх Фрежус, който е само със седем метра по-висок от нашия рилски връх Мусала, в недрата на Алпите, под земята е изградена забележителна научна лаборатория. Учените, които работят там в сътрудничество с много други научни институции на планетата не само изследват една от най-мистериозните елементарни частици –..

публикувано на 14.02.19 в 17:05

Нему да бъде слава, чест и почит!

На 14 февруари преди 1150 години първоучителят и създателят на българската славянска азбука напуска земния мир на 42-годишна възраст. Успението на свети Кирил Славянобългарски се отбелязва не само от православните християни, то е включено в римския календар още през 1880 г. с була на папа Лъв ХIII като ден за почит към светите братя Кирил и..

публикувано на 14.02.19 в 11:54

Кинофестивалът „(Не)възможното образование“ – 15-24 февруари 2019

Идеята за универсална и единствено „правилна“ система на образование отдавна е изживяла времето си. Още в началото на 20-и век се появяват критици и реформатори на традиционното масово образование, рожба на индустриалната революция и войнствения дух на европейския 19-и век, силно нуждаещ се от достатъчно грамотни, дисциплинирани и ефикасни..

публикувано на 14.02.19 в 10:43