Радиоенциклопедия „Знамето – символът на непреходни ценности”: Историята на българските знамена през Възраждането

| обновено на 03.03.16 в 15:00
Знаме на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня, 1876 г.
Снимка: ИМ – Панагюрище
Пътуване във времето, когато бяла Рада излиза на планината, за да забие три разноцветни байрака, разказ за знамената ушити от Райна Княгиня, но и от Мария Маджарова, както и повече информация за това къде се крие въоръжението на „въоръжения лъв”, извезан върху байряците на българските въстаници.
Какви цветове имат знамената на Райна Княгиня, Стефан Караджа, Христо Ботев и Филип Тотю?
Как изглежда Самарското знаме, удостоено през 1880 г. с орден „За храброст” – Първа степен?

Гости: вексилологът Иван Иванов, главен редактор на в. „За буквите”, Илия Пехливанов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военно-исторически музей.

3 март
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Механджиев

Мартин Механджиев е уверен в себе си млад човек. На 26 години е, а има вече зад гърба си огромен организационен опит. Той е съосновател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). За реализирането на този значим и устойчив проект с висок социален ефект и непрекъснатото му развитие и надграждане Мартин беше награден за отлично представяне в..

публикувано на 22.04.19 в 17:05

Относно размера

Човешкото същество е устроено така, че когато има пред себе си храна, яде. Ако има повече храна, яде повече. В този епизод на "Храна за размисъл" обръщаме внимание на храненето с приспано внимание, когато поглъщаме повече храна, отколкото сме възнамерявали и много повече, отколкото имаме нужда. Живеем в култура, обсебена от идеята, че повече е по-добре...

публикувано на 22.04.19 в 12:37
Яхтеното пристанище на Барселона

Завладяващите тайни на непознатата Барселона

При пътешествието и яденето е достатъчно да оставиш нещата да се случват сами. Започвам „Покана за пътуване“ с мисъл на Антъни Бурдейн, за да ви подскажа, че в това предаване доста ще става дума за храна. Така че , ако сте пощеливи, дръжте нещо вкусничко наблизо. Барселона! Щом произнесе името на испанския град в главата на Грети Гарсия..

публикувано на 22.04.19 в 10:00
Йордан Дафов

90 години Софийска филхармония – 6 част

Ето как той представя състава: „Симфоничният оркестър е 116 души, има два духови квинтета, 1 брас колегиум, няколко струнни триа, квартети и други формации, 1 камерен оркестър от 13 души, който при необходимост може да стане симфониета, БХК „Светослав Обретенов“, квартет „Димов“ и солистите Стойка Миланов, Антон Диков, Венцеслав Николов, Марта Деянова,..

публикувано на 22.04.19 в 09:40
Д-р Росица Попова в студиото на програма „Христо Ботев“

Удоволствие, достъпно за всички възрасти

„Удоволствие, достъпно за всички възрасти…“ – има такава френска поговорка, но в разговора ще говорим за вредните навици в храненето. Гостува ни д-р Росица Попова, с която акцентирахме върху: пост, диета и преходът към нормално хранене, анорексия и преяждане, хранителен режим за спортисти и за хора, претърпели сложна операция. И още – има ли хранителен..

публикувано на 22.04.19 в 09:30