Изненадите на връх Драгойна

Връх Драгойна в Източните Родопи, където е разположена уникална тракийска крепост
Снимка: архив на археологическия екип с ръководител Елена Божинова
Изложба, резултат от многогодишни проучвания на тракийската крепост Драгойна, Първомайско, е на път да промени представите на учените за бита, пътешествията и контактите на траките, живели по нашите земи. За българската и международната научна общност Драгойна е добре известен обект, който крие редица предизвикателства.
За масовата публика обаче крепостта e почти непозната. Липсата на добри пътища до върха се оказва колкото негативно обстоятелство за достъп, толкова и положителен фактор мястото да остане опазено от нездраво любопитство. Така археолозите успяват да подредят уникална изложба, съдържаща над 100 предмета.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Джасим, Митко Новков и доц. Веселин Методиев (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Новите теми в учебниците по история

Началото на учебната година 2018/2019 бе белязана с влизането на теми за историята на България по време на социализма. Същевременно дойде новината, че Георги Марков също влиза в учебните планове. Безспорно, необходими иновации, но дали ще изпълнят те предназначението си да запознават учениците със събитията от близкото минало? Или ще се превърнат в..

публикувано на 19.12.18 в 17:15

SOS Детски селища България: 25 годишна история

През лятото на тази година се навършиха 25 години от създаването на първото SOS Детско селище в България. И тъй като цялата година е под знака на този юбилей, в „Познати и непознати“ разказахме за историята на сдружение „SOS Детски селища“ - България. Сторихме това с помощта на дългогодишните негови деятели д-р Росен Коларов, председател на УС на..

публикувано на 19.12.18 в 12:47

Думите на 2018 година

Ако има някакъв смисъл в класациите за дума на годината, той е в подсещането да обърнем внимание на поводите и причините за засилената употреба на думи и съчетания или за създаването на нови като брекзит, фалшиви новини, младотресение и т.н. От няколко години, вече традиционно, в предаването обсъждаме избраните от големи световни издателства думи на..

публикувано на 18.12.18 в 17:10
Първото издигане на първия цепелин LZ1 е на 2 юли 1900 година на брега на Боденското езеро.

Връзката между човека и летателния апарат

Ако се случва някакво чудо при хората, които са се опитвали да се превърнат в част от небесните висини с помощта на безмоторни и по-късно – на моторни летателни средства, то се изразява в постигането на своеобразна духовна връзка с машината в полет. За тази нееднозначна и изключително богата емоционална взаимност между човека и летателния апарат..

публикувано на 18.12.18 в 09:25

Еврика! Успешни българи: Славко Николов

Славко Николов е на 25 години и в момента е докторант в катедра „Вътрешни болести“ на Тракийския университет в Стара Загора. Заради хлапашката му усмивка и заразителен ентусиазъм човек трудно би го различил от тийнейджър. От малък е влюбен в птиците и тази любов определя и професионалния му път. Не забравя обаче и уроците, получени от живота. Като малък..

публикувано на 17.12.18 в 17:10