Древната Улпия Сердика

Една от главните улици на Сердика, която датира от ІІ–ІІІ век.
Снимка: Венета Николова
Улпия Сердика е едно от древните имена на днешна София. Руините на двореца на римския император Константин Велики са под днешния хотел „Рила”, а амфитеатърът (вторият по големина в Римската империя след Колизеума в Рим) – под улица „Будапеща”.
Римското име на града Улпия идва от името на император Марк Улпий Траян, който завладява древното селище Сердика на тракийско племе серди. Археолозите са установили, че тук е имало селище още от неолита – 6000 години преди римляните да изградят Сердика, т.е. преди 8000 години, ако броим от днес.
Най-големите открити засега древни сгради тук са построени именно от римляните и по техен обичай са украсени с прекрасни каменни орнаменти и мозайки (снимки и части от тях можете да видите в метростанция „Сердика”).
Сердика е бил любимият град на римския император Константин Велики, който обичал да казва „Сердика е моят Рим”. Но императорът не само е обичал нашия град – той го избира за столица на Източната римска империя, наречена по-късно Византия.
Още за Улпия Сердика, както и за древните индийски легенди, развитието на индийския театър и най-старото изображение на Исус Христос, открито в Южна Англия, можете да чуете в звуковия файл.

20 април
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35