Древните японски легенди

Снимка: pinktentacle.com
Веднъж японският император Хейке се разболял от неизвестна болест. Мъка изпълвала сърцето му, а нощем сънят бягал от него. Нямало лекар, който да му помогне. Когато вече бил изгубил надежда, че може да се оправи, верният му самурай Минамото забелязал на покрива на двореца ужасяващо същество – тялото му било съшито сякаш от няколко различни животни: главата била маймунска, лапите – на тигър, а вместо опашка имал змия. „Но това е ню! – възкликнал Минамото – То носи със себе си нещастие и тъга – заради него боледува нашият господар!” Самураят се качил на покрива и изстрелял към животното запалена стрела, а то в същия миг се превърнало в черен облак…
Японските митове са пълни с такива невероятни създания, сякаш излезли от най-кошмарните ни сънища. Сред тях са нукекубите – чудовища, които могат да отделят главата от тялото си и нощем главите им летят в търсене на плячка, крещят и хапят. В сравнение с тях бакенекото може да ви се стори направо симпатично. То е котка със свърхестествени способности. Най-често обикаля дома, където живее, на два крака и подхвърля призрачни огнени топки. Може да се превръща в човек – най-често приема образа на стопанката си и заема мястото й в къщата.
Ако искате да научите още японски легенди и да се разходите из бляскавата Нара, една от древните столици на Япония, чуйте поредния епизод на „История на изкуството за деца” на 27 юли от 17.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35