Индийските скални манастири

Пещерните храмове на Елора
Снимка: Архив
В планината Кайлаш, близо до село Елора в Индия, има огромна скала с безброй пещери. Пред скалата са застанали десетки слонове с ковчежета на гърбовете си. В краката им играят маймуни, но всичко това е направено от камък. Каменните слонове сякаш пазят входа на пещерата…
Всъщност пещерата не е само една – това е цял пещерен комплекс от будистки храмове. През 550 г. сл. Христа будистки монаси издълбали първия храм. После към тях се присъединили и монаси от други религии, индуисти и джайнисти. Те не били само индийци, идвали от Непал, Тибет, Китай. И така дълбали скалата 500 години. През 10 в. имало вече 34 пещери-манастири, посветени на различните религии. Стените им са покрити с красиви изображения и разказват древни истории из живота на боговете Буда, Шива и Вишну.
Още за невероятната Елора, за майсторството на древните индийски живописци и скулптури, както и за звездите на маговете и дългото им пътешествие от земите на Велика България до Плиска – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

25 май
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35