Легендите за свети Патрик

Снимка: Архив
Живял някога един пастир, на име Патрик, който успял да изгони с помощта на дървената си тояга всички змии от зелените поля на Ирландия. Накрая останала една-единствена змия, която се оказала много хитра и се справяла с всички капани. Умният пастир обаче измислил как да се отърве и от нея – оставил на тревата красива дървена кутия и поканил змията да влезе вътре. Влечугото настоявало, че не може да се побере там. Спорът се разгорещил и змията решила да докаже правотата си като се напъха в кутията. Тогава Патрик бързо затворил капака и хвърлил кутията в морето.
Това, разбира се, е легенда – една от многото легенди за св. Патрик, светецът – покровител на Ирландия. Всъщност, той е роден в Британия. Истинското му име е Мейуин, а Патрик е християнското. Когато бил на 14 години, го отвлекли разбойници-ирландци и го продали като роб. Шест години по-късно той успял да избяга при семейството си. 12 години учил в манастир, върнал се в Ирландия като проповедник и останал в зелената страна цели 30 години.
Няколко столетия по-късно ирландците започнали да разказват друга легенда: как св. Патрик обяснявал могъществото на Светата Троица със стръкче трилистна детелина в ръка и как хората вярвали, че той може да върне мъртвите в света на живите.
Трилистната детелина останал негов символ, а денят, в който умрял – 17 март – се чества като национален празник на Ирландия. На този ден всички се обличат в зелено, носят в ръце трилистни детелини и ядат само зелени храни.
Още за ирландския светец, както и за прекрасните мозайки в италианския град Равена – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35