Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Давид и Йонатан”, библейска трагедия в пет действия и пролог от Марк-Антоан Шарпантие (съдържание)

Снимка: Архив
Действащи лица:
• Давид, контратенор
• Йонатан, син на Саул, сопран
• Саул, цар на израилтяните, баритон
• Аршис, цар на филистимляните, бас
• Йоавел, израилтянски генерал, тенор
• Пития, пророчицата, контраалт
• Сянката на Самуел, бас

Предисловие
Саул, цар на израилтяните, приема в двора си Давид, който е победил великана Голиат, а освен това е прекрасен певец, който обаче внася безпокойство в душата на Саул. Подозрителен е, защото предполага, че Давид иска да го свали от трона. Искреното приятелство, което свързва младия човек със сина на Саул - Йонатан, прави царя още по-подозрителен. Един път, в пристъп на гняв, Саул замеря Давид с копието си и това е повод Давид да напусне двореца. Намира убежище при враговете на Саул, филистимляните и техния цар Аршис. Но филистимлянските военачалници, които завиждат на победите му, го прогонват.

Пролог
Саул, цар на Израел, отива, дегизиран, при пророчицата Пития, за да разпита как ще завърши предстоящата му битка с филистимляните. Пророчицата вика духа на Самуел, който предсказва на Саул, че ще загуби всичко – деца, приятели, слава, корона.

Първо действие
Прокуден от Саул, Давид отива при филистимляните. Връща се в лагера им след победа. Хор на воини, пастири и освободени пленници, които той е освободил, пеят хвалебствен химн. Единственото, на което се надява Давид е Йонатан, най-добрият му приятел и син на Саул, да е спасен. И той наистина бива спасен. Аршис съобщава на Давид, че заедно със Саул са решили да се срещнат, за да решат дали да живеят в мир, или да воюват.

Второ действие
По време на примирието Давид и Йонатан успяват да се намерят. Израилтянският генерал Жоабел, който е ревнив към успехите на Давид и се опитва да го предизвика на бой, но не успява. Затова решава да наклевети Давид и да докладва на Саул, че проектът за мир е само хитрост от страна на Давид.

Трето действие
Жоабел убеждава лесно Саул, че Давид участва в заговор за свалянето му. Царят обвинява Давид заради измяната и затова Давид се оттегля, разбирайки, че присъствието му дразни Саул.

Четвърто действие
Саул решава да се бие с филистимляните и да победи Давид. Двете армии, подтиквани от Жоабел, горещо желаят война. За съжаление на Йонатан Давид се разделя с него, като обещава на приятеля си, че ще направи всичко възможно, за да спаси него и баща му.

Пето действие
Войските се сражават и Саул губи битката. Йонатан е смъртно ранен и умира в ръцете на Давид. Саул се хвърля върху собствения си меч, за да избегне пленничество. Аршис съобщава на Давид, че Саул е пожелал той да поеме властта в царството му. Но тази новина не вълнува Давид. Със смъртта на Йонатан, той е загубил всичко.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05