Радиоенциклопедия „Петте сетива и шестото чувство”: Сетивността в света на животните

Как някои птици като папагалите, сойките и сокериците успяват да имитират човека, както и други животински твари, а други като совата могат буквално да виждат със затворени очи? Кои са сетивните „екстри” при недолюбваните от мнозина змии и свързани ли са те с така нареченото „шесто чувство”?
Кои животински видове притежават по-съвършени рецептори за равновесие, осезание и болка в сравнение с човека?
Отговорите от зоолозите Стоян Лазаров, Марио Лангуров и Асен Игнатов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 8 април от 18.30 часа в Първо студио на БНР - гала концерт на победителите в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев"

В продължение на една година (от април 2013 до март 2014) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев". Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и давахме възможност на онези, които са били близко до първото място, да се докажат отново в тази..

публикувано на 07.04.14 в 09:05

Запознайте се: Габор Дюкич

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140109_Gabor Diukich.mp3 Габор Дюкич вече има своя книга на български език в превод на Стефка Хрусанова. „Избрани стихотворения” е твърде скромно заглавие за творбите на този чудесен поет, който по думите на Оршоя Рачан преминава „през различни езици и държави” и се явява „странна птица” за „относително затворената..

публикувано на 09.01.14 в 12:59

Изложба „Икони” във фонд „13 века България”

Похвално е, че млади хора се отдават на изкуството на иконописта, че почитат каноните на източното православие в това древно изкуство, и най-вече развиват своите умения върху великите традиции на Тревненската иконописна школа. В залите на Националния дарителски фонд „13 века България” свои творби-икони на прочути християнски светци показват две млади..

публикувано на 09.01.14 в 10:20

Хора с увреждания правят театър в екип със студенти от НБУ

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140108_Vazkresia_Viharova.mp3 ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Artefir/140108_ Veronika_Hristova.mp3 Университетският театър на Нов български университет се включи в Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Благодарение на средствата за фонд работна заплата, осигурени по тази програма,..

публикувано на 08.01.14 в 14:47

Кинозаглавията на 2013 – отличници и провали

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/140108_Kakvo se sluchva.mp3 Какво ни предложи изминалата киногодина – любопитното, новото, баналното, смисленото и безсмисленото. Вече се очертаха и евентуалните претенденти за наградите „Оскар”, ще поразсъждаваме и върху това какво значение имат те, на кого и как влияят, чие мнение е важно за запалените..

публикувано на 08.01.14 в 13:31