Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златото на Брихадешвара

| обновено на 14.01.14 в 11:51
В град Танджавур, Южна Индия, градът на императорите от династията Чола, покровители на науката, изкуството и философията, се намира невероятният храм Брихадешвара. Той е най-големият сред десетки по-малки храмове, посветени на Луната, Слънцето и бог Вишну.
Пазител на Брихадешвара е бикът Нанди – божество на всички четириноги, върху чийто гръб Шива обикалял по света. Огромната му гранитна статуя с дължина 6 метра и височина 3 метра, тежаща близо 25 тона, посреща хората на двора. Зад гърба на Нанди се издига пирамидална кула, наречена гопурама. Тя е от камък и е покрита цялата с безброй фигури на божества.
Олтарът на Брихадешвара е от злато с формата на куб. Украсен е с 108 метални фигурки на красиви девойки, които танцуват около Шива. Жителите на Танджавур смятали, че танцуващите момичета притежават свръхестествени сили и можели да лекуват. От чисто злато е и Залата на съзнанието – мястото за съзерцание и отмора.
По желание на Раджараджа Чола в двора на храмовия комплекс построили библиотека – великолепна сграда с високи колони, покрити отгоре до долу с различни фигури на божества от гранит, бронз, злато и сребро. В нея и до днес се съхраняват 40 хиляди книги, написани на санскритски език и 50 000 ценни ръкописа свързани с музиката, религията, астрологията, литературата и философията.
Още за Брихадешвара, за етиопския цар Лалибела и построените от него уникални скални църкви, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

21 декември
По публикацията работи: Ирина Вълчанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00