Вишеград, V4 и съвременна туристическа Eвропа

Н. Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария у нас
Снимка: Кирчо Стоичков
Когато се каже Вишеград, винаги е важно да се поясни кой точно. В Европа има поне шест места с едно и също име:   
- Град в Босна и Херцеговина
- Крепост в България
- Връх в Сакар планина
- Село в България
- Град в Унгария
- Хълм и квартал в Прага, Чехия


Ще говорим за унгарския Вишеград, станал известен сред съвременниците като място за среща на политици и държавници  от пост-комунистическия период: Лех Валенса, Вацлав Хавел, Йожеф Антал… На 15 февруари 1991 г. те предприемат неформално обединение към европейския път за развитието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Вишеградската четворка често е обозначавана като групата V4.  
От историческа гледна точка, във Вишеград представители на тези страни от Централна Европа се събират по важни поводи не за първи път. През 1335 г. там се срещат трима средновековни владетели: чешкият крал Ян, полският - Казимир и унгарският Карл, всеки - с надежда, че ще открие съмишленик и съюзник срещу общия враг - династията на Хабсбургите. Историята е нещо сложно. Да хвърлим бърз поглед към някои щрихи от биографиите на тримата владетели. Цялото име на унгарския владетел Карл, всъщност е Карл Роберт Анжуйски (1288 -1348 ), неаполитански принц и крал на Унгария от Анжуйската династия. С родители, от фамилията на унгарската кралска династия Арпадите, но и от …Хабсбургите, майка му е Клеменция фон Хабсбург. Карл умира на 16 юли 1348 г. във Вишеград. Погребан е в Секешфехервар.
Казимир е същият Кажимеж III Велики, основал през 1364 г. Краковската Академия, т. е. Ягелонския Университет.  
Чешкият крал Ян Люксембургски се жени два пъти, има общо 7 деца, едно от които става познато по-късно като Карл  IV  Люксембургски, освен крал на Чехия, също Свещен римски император, титулуван крал на Бохемия, Бургундия, Италия…
Ако турист от Балканите тръгне с пътеводител в ръка из страните на Вишеградската четворка, ще трябва да научи доста имена на владетели. Техните съдби, родословия, завоевания, загуби, победи, съюзи… днес сигурно създават главоболия на много ученици. Дистанцията на времето, обаче, освен поуки, ни оставя удоволствието да обикаляме интересни места с крепости, замъци. Да слушаме удивителни, неизмислени разкази за храбри воини в железни доспехи, около които витае странният полъх на  позабравена романтика.
А какво може да предложи България на туристите от групата страни V4? Познаваме ли техните вкусове? Дали все още предпочитат да идват предимно за плаж и море или биха  преоткрили вътрешността на страната ни? Доколко имат информация за тракийската цивилизация, поклонническите маршрути, кулинарните изкушения по време на традиционните обичаи, фестивали, събори? Биха ли дошли, например, на балканджийския празник в Априлци, да дегустират печена сланинка с греяна ракия? Дали знаят, че в Историческия музей на Шумен има изложба с реплики на старинни средновековни оръжия? И с какво още Шумен и Видин предизвикват особена тръпка в сърцето на туристите от Унгария?
Да чуем извънредния и пълномощен посланик на Унгария у нас, Н. Пр. Андраш Клейн.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С Емил Коралов по винените пътеки на познанието

Да се говори за вино в този сезон е повече от логично. Онова, което шушне в избите след летните жеги, се очаква с нетърпение да бъде опитано по това време от лозари, винопроизводители, любители – познавачи, както и от съвсем обикновени ценители. Виното е история, култура, обичаи, традиции, граждански ритуали. Но, след толкова изброени неща, знаем ли тази..

публикувано на 16.11.18 в 17:10
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Учителят Чавдар Тошков за доверието, което гради личности

Той е единият от наградените тази година от гражданската формация „Тийчинг алфа“ за смелостта да излиза от рамките на методическите стереотипи и да развива у учениците си умения за критично мислене и анализ. Не приема понятието „иновативни методи“, защото още в началото на учителската си кариера преди три десетилетия е разбрал, че по-важна от всички..

публикувано на 16.11.18 в 10:05

Тайнственият живот на бактериите

Техният брой в нас е доста повече от общия брой клетки, от които се състоят телата ни. Откривани са под арктическия лед и в термалните извори на Йелоустоунския парк при температура, близка до температурата на кипене, а има и такива, за които ръждата, петролът и радиацията са се превърнали почти в лакомства. Отгоре на всичко са рекордьори по..

публикувано на 15.11.18 в 17:05

Тялото като послание и провокация

За култа към човешкото тяло през различни епохи е писано и говорено много, но в наши дни този култ добива все по-обсебващи, екзалтирани, понякога дори маниакални варианти – при това далеч не става дума само за преклонение пред красотата, младостта, едната суета или любими пристрастия. Изразът „телесна модификация“ вече трайно навлиза не само в речника на..

публикувано на 15.11.18 в 12:25