Театърът в началото на новия век през погледа на Виолета Дечева

| обновено на 10.03.14 в 17:45
Известната ни театрална критичка е озаглавила книгата си „Между идеологиите и хедонизма”. Статиите, рецензиите и студиите в нея обхващат процесите, които текат през последните години в българския театър. Те са публикувани във в. „Култура”, в който Виолета Дечева от много години е театрален наблюдател.
Тъкмо този опит, съчетан с нейното изследователско око, обърнато като далекоглед към развитието на съвременния театър не само у нас, но и по света, прави книгата ценна.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта

В понеделник, 21 януари, започва новото издание на интелектуалния тренинг „Скоростно четене“. Водещ на тренинга е педагогът Анастасия Димитрова. Във „Време и половина“ тя разказа за това колко полезно е бързото четене и как влияе то на възприятията и вниманието ни. С развитието на технологиите четенето, мисленето и паметта ни се променят. В желанието..

публикувано на 16.01.19 в 16:18

Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination

За какво се говори в звуковия файл: говори се за култура, уважаеми слушатели, говори се за изкуство, за туризъм, за необозримите възможности, които се откриват пред едно пловдивско село със създаването на музей с вселенско значение – Музей на Сътворението. Благодарение на усета си за бизнес и желанието да помага с дадените му по рождение способности,..

публикувано на 16.01.19 в 16:06

Защо един поетичен сборник се превърна в издателски феномен?

Поетичният сборник „В тъжните дни не говорим за птици“ се превърна в една от най-търсените книги през последните месеци на книжния ни пазар. Антологията на съвременна португалска поезия оглави ноемврийската класация за 50-те най-продавани книги и продължава да е на първите места по продажби и този месец на книжарница „Български книжици“. "Сборникът не..

публикувано на 16.01.19 в 15:47

„Златното момче“, което дава сили да приемеш себе си

Когато през 2009 година Тара Съливан попада на репортаж за отвличането, осакатяването и убиването на албиноси в Африка, заради вярването, че телата им носят късмет, и от тях се изработват талисмани, тя е шокирана. Американката, родена в Индия и израснала в Бангладеш, Еквадор, Боливия и Доминиканската република, където родителите и се занимават със..

публикувано на 16.01.19 в 15:33
Леда Паташева, Велислав Павлов, Милена Лекова и Юлиана Сайска

Интервю с душата

„Не мисля за „Интервю с душата“ като за представление – казва актрисата Юлиана Сайска за най-новия си проект и добавя – наричам го срещи, духовни срещи.“ „Интервю с душата“ е авторско представление-провокация в сферата на личното и взаимоотношенията тяло-душа на актрисата. В него публиката е едно от главните действащи лица. Как се създава, как живее и..

публикувано на 16.01.19 в 15:15