Театърът в началото на новия век през погледа на Виолета Дечева

| обновено на 10.03.14 в 17:45
Известната ни театрална критичка е озаглавила книгата си „Между идеологиите и хедонизма”. Статиите, рецензиите и студиите в нея обхващат процесите, които текат през последните години в българския театър. Те са публикувани във в. „Култура”, в който Виолета Дечева от много години е театрален наблюдател.
Тъкмо този опит, съчетан с нейното изследователско око, обърнато като далекоглед към развитието на съвременния театър не само у нас, но и по света, прави книгата ценна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за поета Николай Кънчев

Рядко българските поети стават обект на интерес от страна на киното. Дом на киното беше препълнен с желаещи да видят документалния филм „Написаното с перо от ангел е завинаги“ на Христо Илиев-Чарли за Николай Кънчев – впечатляваща фигура в българската поезия. Онези, които го познават лично, добре знаят за нежеланието му да се впише в системата преди..

публикувано на 21.03.19 в 15:45

Всеки на своята ливада

Има един упрек към нас, българите и той, уви, е справедлив - не ни се получава с традициите. Не става дума за онези традиции, в които особено място заемат яденето и пиенето, а другите, в които начело е духът. В тази област единствената ясно оформила се традиция е в трудностите да се създава, да се развива и да се запазва. Сега оптимистично – въпреки..

обновено на 21.03.19 в 14:27

„Да можеш да летиш“ – изложба в галерия „Ракурси“

„Изложбата ни е вдъхновена от тези отрязъци от време в живота на човека, в които той се чувства истински свободен. Малките моменти, в които като че ли ставаме по-леки. Това, което ни вълнува и двама ни, е онова, което е привидно далеч, но в същото време е дълбоко в нас“ – тези думи са отправна точка за новата съвместна изложба на двама млади автори Калина..

публикувано на 21.03.19 в 09:30
Мария Мира Христова и Стефан Кулев

Художникът Стефан Кулев предпочита тишината

Варненският художник Стефан Кулев прави своята първа самостоятелна изложба на столична територия в предвкусването на пролетта, но с послания за лятото. Последното се свързва с територията на постоянния творчески процес за художника – брегът на Черно море, който не просто го вдъхновява, но е и обект на изображение. Абстрактният му образ върху платната на..

публикувано на 20.03.19 в 15:35

Арх. Анета Василева: Баухаус е навсякъде около нас

Стилът „Баухаус“, създаден в едноименното висше училище в началото на 20 век и до ден днешен доминира в градската среда. Обликът на съвременния град е сътворен в ателиетата на школата, чиито възпитаници се пръсват по целия свят след закриването ѝ от нацистите. Тази година школата „Баухаус“ празнува 100-годишен юбилей, а Гьоте институт  го отбелязва със..

публикувано на 20.03.19 в 14:45