Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 април от 18.30 часа в Първо студио на БНР - гала концерт на победителите в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев"

В продължение на една година (от април 2013 до март 2014) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца“ в класацията „Надпяване“ на програма "Христо Ботев".
Всеки месец ви предлагахме пет нови песни и давахме възможност на онези, които са били близко до първото място, да се докажат отново в тази надпревара. Вие, слушателите, гласувахте и отличихте следните дванадесет изпълнители: Венцислав Пенев – април; Женя Казакова – май; Иванка Атанасова – юни; „Живко Василев трио“ – юли; формация „Илиев“ – август; Християна Христова – септември; Данислав Кехайов – октомври; оркестър „Пловдив“ – ноември; Стоян Ганчев – декември; Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова – януари; Теодора Стамболиева – февруари; Ани Богданова – март.
На финала на тазгодишната надпревара, когато класацията започва отначало, ние ви каним на гала концерт с участието на всички тези изпълнители. Можете да се насладите на тяхното певческо изкуство, да ги видите и чуете на живо на 8 април в Първо студио на БНР от 18.30 часа, входът е свободен.

Венцислав Пенев – победител за м. април 2013
Снимка
Венцислав Пенев е роден на 11 юни 1979 г. в София. Към момента живее в Нови Искър. В своята практика се учи най-вече от Костадин Гугов и в негова чест записва своя авторска песен, озаглавена „Спомен за Гугов“. През 2013 г. завършва бакалавърска степен със специалност „Педагогика на обучението по музика“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, и продължава да следва с цел добиване на магистърска степен. През 2004 г. осъществява първите си записи в БНР. През 2008 г. е издаден първият му самостоятелен албум „Вълшебни песни от Македония“, а през 2013 г. записва дуетна песен с Борян Карпузова. Многократно взима участие в различни фестивали за народно творчество.


СнимкаЖеня Казакова – победител за м. май 2013







Женя Казакова е родена на 2 март 1981 г. в семейство с дълбоки традиции в областта на народната музика. Талантът ѝ изгрява на надпяването в с. Долно Сахране, когато Женя е само на 4 години. Следва период на многобройни сценични изяви и завоювани отличия: на надпяването в „Копривщица“, „Орфееви празници“, на конкурсите „С песните на Атанаска Тодорова“, „С песните на Вълкана Стоянова“. Средното си образование получава в музикалното училище в Котел, а през 2000 г. е приета в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Още същата година е поканена за солистка на оркестър „Канарите“. Малко по-късно Женя Казакова осъществява и записи в БНР на авторски и популярни народни песни. През 2007 г. завършва магистърска степен по изпълнителско изкуство. Изявява се като солист на фолклорна формация „Етноритъм“ и продължава да работи върху изготвянето на самостоятелен албум. 


                                                                                                                           
Снимка                                             Иванка Атанасова – победител за м. юни 2013








Иванка Атанасова е родена на 9 декември 1985 г. в с. Роза, Ямболско. Певческите традиции наследява от майка си, а първите си стъпки в народното пеене прави с помощта на Елена Граматикова. Като дете участва в различни конкурси и надпявания, където представя песни от репертоара на Елена Граматикова, Радостина Кънева, Йовчо Караиванов и др. Средното си образование завършва в музикална паралелка в гр. Сливен. Висше образование получава в АМТИИ – Пловдив, а след това се насочва към участия в различни сватбарски оркестри, в страната и чужбина. През 2009 г. взима участие в концертни програми по проект в подкрепа на българското малцинство в Крушевац, Сърбия, а през 2011 в Букурещ, Румъния. 


„Живко Василев трио“ – победител за м. юли 2013
Снимка

Живко Василев трио е сформирано през 2013 г. с участието на млади музиканти с по-различно усещане към съвременния начин на претворяване на фолклора. Райна Василева – вокал, Виктор Джоргов – китара, и Живко Василев – кавал, градят собствен почерк като съчетават традиционното с модерното, фолклорна музика с джаз, фюжън и соул. По този начин се стремят да представят собствени новаторски идеи и да привлекат вниманието и интереса предимно на по-млада аудитория с цел да популяризират и разпространяват красотата и силата на българската традиционна музика, погледната през един по-различен поглед.


СнимкаХристияна Христова – победител за м. август 2013








Християна Христова e родена в гр. Карлово на 17 юли 1993 г. Израснала е в Каравелово – китно село, разположено в подножието на Средна гора. Интересът ѝ към българската народна музика се проявява още в ранна детска възраст. Израснала е в семейство на музиканти, което ѝ дава добро музикално възпитание и богато музикално наследство. Посещава частни уроци при читалище "Васил Левски", гр. Карлово. През 2007 година, постъпва в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев", гр. Котел, в класа на Стефанка Георгиева, където осъвършенства изпълнителските си умения. Участва в множества концерти и конкурси. В момента е студентка в Пловзивския университет "Паисий Хилендарски".



Формация „Илиев“ – победител за м. септември 2013
Снимка

Формация „Илиев“ е създадена през 2012 г. по идея на кларинетиста Илия Илиев. Съставът изпълнява авторска музика на фолклорна основа, ориентирана към северняшко звучене. До момента осъществяват записи на общо 11 авторски произведения, които за вбъдеще планират да обединят в албум под надслов „На север от Стара планина“. Членовете на формацията са Илия Илиев – кларинет, Владимир Минчев – акордеон, Иван Стоев – тъпан, Явор Младенов – синтезатор. В последните им записи вокалната партия е изпълнена от младата певица Айшенур Орханова.  


СнимкаДанислав Кехайов – победител за м. октомври 2013


Данислав Кехайов е обичан тракийски певец с над 250 записа на народни песни във фонотеката на БНР, БНТ и други звукозаписни компании и медии. Също така включва в репертоара си и македонски, родопски и градски песни. Завършва начална педагогика, музикална педагогика, две магистратури: „вокално-изпълнителско изкуство – с народно пеене” и „артмениджмънт”, и специализира музикална и театрална драматургия. Освен народен певец Данислав Кехайов е директор на Обединена общинска школа по изкуствата и Фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг”, при община Несебър. Също така е главният инициатор за създаването и директор на Фестивала на етносите в България, провеждан в Несебър от 2004 г. Той е сред основателите на Асоциацията на фолклорните творци и изпълнители в България. През януари 2010 в Санкт Петербург, Русия, е избран за председател на управителния съвет на международната фолклорна организация за опазване на славянския фолклор „Славянски път”. Работил е като радиоводещ, учител по музика, продуцирал е музикални албуми. Съвсем наскоро Данислав Кехайов оглави творческия екип, който е натоварен с отговорната задача да ръководи Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Пирин“ – Благоевград. 


Оркестър „Пловдив“ – победител за м. ноември 2013
Снимка

Оркестър „Пловдив“ е сформиран през 1997 г. от професионални музиканти и певци от различни фолклорни области на страната. Към момента в състава участват: Ивелина Иванова – вокал; Цонка Манолова – вокал; Славчо Александров – акордеон, клавир и вокал; Иван Стоянов – цигулка, и Костадин Николов – кларинет. Богатият опит на сцена им позволява да изпълняват музика от всички диалектни области на страната, също така песни на над десет езика, което прави репертоара им многолик и доста разнообразен. Музиката и аранжиментите са в по-голяма степен дело на С. Александров, а текстовете най-често подготвят двете певици.   

Снимка

                           Стоян Ганчев – победител за м. декември 2013







Стоян Ганчев е роден в Бургас в семейството на народна певица и танцьор. Средното си образование завършва в музикална паралелка със специалност „народно пеене“, след което е приет в АМТИИ – Пловдив, където получава висше образование в три различни специалности: ръководител на народни хорове и ансамбли, дирижиране и музикална педагогика. Още по време на студентските си години издава първия си самостоятелен албум, озаглавен „От извора на Тракия“. Не след дълго е реализиран и вторият му албум – „Песни от Тракия“. След 1999 г. е преподавател по специалност "народно пеене" в СОУ „Добри Чинтулов“ – Бургас. Осъществява редица записи в БНР под съпровода на Оркестъра за народна музика на БНР. В момента работи върху трети самостоятелен албум.


Жечка Сланинкова и Ваня Вълкова – победители за м. януари 2014
Снимка








Жечка Сланинкова е родена на 3 март 1962 г. в с. Индже войвода, Бургаско. На петгодишна възраст запява песните на Странджа планина. През 1976 г. на Националния събор на народното творчество в Копривщица получава първия си златен медал, а е само на 13 години. Средно образование завършва в музикалното училище в Котел, където доразвива таланта си, а в следващите три години преподава в музикалното училище в Широка Лъка. В този период от живота си Жечка Сланинкова осъществява записи с Оркестъра за народна музика на Българското национална радио, а по-късно и с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Недялко  Недялков, Пейо Пеев и др. До момента има десет издадени албума със странджански народни песни.


Снимка










Ваня Вълкова е родена на 10 юли 1978 г. В музикалното училище в Котел завършва средното си образование, а висше получава в АМТИ в Пловдив със специалност „народно пеене и гъдулка“.
В периода от 1998 до 2000 г. се изявява като солист на оркестър „Канарите“. От 2004 г. е солист на оркестър „Млади тракийци“. През 2006 издава самостоятелен албум, в който си партнира с музиканти като Петър Ралчев, Георги Янев и др. Носител на множество награди от конкурси и в постоянни творчески контакти с Оркестъра за народна музика на БНР. През 2005 г. създава музикална школа за работа с деца в гр. Раковси.  



СнимкаТеодора Стамболиева – победител за м. февруари 2014









Странджанската народна певица Теодора Стамболиева е родена на 18 октомври 1984 г. в Бургас, внучка на известния странджански гайдар Тодор Стамболиев. Занимава се с музика от предучилищна възраст. Завършва средното си образование в СОУ „Добри Чинтулов“ в Бургас, със специалност  "народно пеене". След това завършва АМТИИ в гр. Пловдив, където получава диплома за бакалавър в специалност „изпълнителско изкуство“ и магистратура в специалност „музикално медийно редакторство“. Към момента Теодора Стамболиева работи върху самостоятелни проекти, свързани с различни медийни изяви. 



Снимка                                                 Ани Богданова – победител за м. март 2014








Родена е на 13 декември 1991 г. в Пловдив в музикален род – баща ѝ е народният певец Димитър Богданов, а майка ѝ Надежда свири на тамбура. Закърмена с българската народна песен, тя от дете мечтае един ден да стане певица като нейния баща и да радва сърцата на публиката. През 2006 г. Ани е приета в СОУ „Любен Каравелов” – Пловдив, където изучава народна музика. Носител е на златен медал от фолклорен конкурс „Орфеева дарба” – София 2007 г., и на „Златна лира на Орфей”. Две последователни години печели стипендии на Министерството на образованието и науката от „Орфеево изворче” – Стара Загора 2008 г., и първо място и стипендия от фолклорния конкурс „Диньо Маринов” – Варна. Ани става първенец и на фестивала за сватбарска музика – „Наследството” в Раднево 2009 г., с песните на Динка Русева.

Живко Желев – голямата награда за принос в развитието на българския музикален фолклор през 2013 г.    
Снимка

Роден на 11 юли 1962 г. в с. Красен, община Генерал Тошево. Проявява музикалните си заложби още като дете. Средното си образование получава в музикалното училище в Котел, където изучава изкуството да свириш на кавал. По настоящем Живко Желев работи като диригент на народния хор и оркестър при Професионалния фолклорен ансамбъл (ПФА) „Добруджа“ – Добрич.  През 80–те години, паралелно с тази ръководна позиция, става диригент и на оркестър в новосъздадения ансамбъл в Генерал Тошево, преподава в Детската музикална школа в с. Красен и с. Кардам. През 1985 г. основава оркестър „Бисери“ с който участва в концерти, сватбени тържества, осъществява записи в БНР и БНТ. В практиката си Живко Желев се свързва с изпълнители като Вълкана Стоянова, Калинка Вълчева, Янка Рупкина, Надка Караджова, Жечка Сланинкова, Радостина Кънева, Анастасия Костова, Калинка Згурова, Ваня Вълкова и много други. Ж. Желев е автор на редица творби за народен оркестър и хор, пиано, камерен оркестър, акапелни песни, филмова музика. Участва в различни проекти като композитор и изпълнител. Като аранжор дава своя принос в повече от 50 албума на различни изпълнители.


ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Който не обича майчиния си език, не може изобщо да вникне в красотата и на другите езици

Редовните ни слушатели навярно помнят нашата рубрика анкета "Моята любима дума" с два въпроса – "Коя е любимата ви дума" и "Как бихте продължили изречението "Българският език е...". За няколко сезона събрахме забележителна колекция от отговорите на много изявени в своята област, обичани и уважавани наши съвременници. Струва си да се връщаме към..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Проф. Иван Дуриданов за тракийските географски имена

Последните 30 години обогатиха речника ни с доста нужни заемки, ненужни чуждици, някои нови думи, още повече нови значения и словосъчетания. Някои от тях останаха в активна употреба, други отлетяха в небитието. Има обаче една категория думи, които ние, както и живелите по нашите земи, познаваме и употребяваме не от години, не от десетилетия,..

публикувано на 12.04.24 в 09:58

Радой Ралин: Всяка една българска дума сама по себе си представлява атом поезия

Съвсем в началото на 30-те години ефирен живот на предаването "За думите" се роди идеята веднъж месечно да каня специален гост на предаването – човек с доказани постижения в полето на словото, но и с оригинална мисъл и ярко присъствие в обществения живот. Първият, към когото отправих покана без никакво колебание, беше изключителният писател,..

публикувано на 04.04.24 в 10:19
Станислав Стратиев

Станислав Стратиев: Обществен дебат не може да има, когато няма общество… гражданско общество

В продължение на няколко сезона предаването "За думите" се излъчваше всеки работен ден от седмицата с различна тематика и събеседници и в много кратък формат, който обаче позволяваше да кажем и чуем твърде важни неща без излишни предисловия. Така беше и на 13 октомври 1997 г., когато гост на понеделнишката ни коментарна рубрика "В капана на..

публикувано на 01.04.24 в 16:05

Кръстан Дянков: Цял живот съм бил ограден с думи и потънал в думи

Една от изключителните личности, отдадени на духа и словото, истински майстори и познавачи на езика, с които ни срещнаха думите, беше Кръстан Дянков – изтъкнат преводач най-вече на американска литература от ХХ век, но също журналист, пишещ човек, тънък познавач и почитател на точното, изящно и живо слово. От него чухме и запомнихме, че, за да бъде..

публикувано на 20.03.24 в 17:08