Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 24 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• Гост: Николета Манчева е на 28 години, от Стара Загора и е част от екипа на сдружение „Фабрика за идеи” в София. Как инвестицията на лично време в общественозначим проблем може да бъде успешна както за самия теб, така и за цялото общество? Отговор на този въпрос се опита да даде най-новата платформа на Фабриката за идеи – Предизвикателство за социална промяна (changeis.bg). Как протече първото българско Предизвикателство за социална промяна? Как се справи и върху какъв проблем работиха от старозагорския отбор „Кой”, какви нови решения представиха…

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Централна Африка – Танзания, Кения, Руанда и Ангола. Изпълнения на Адзидо, Сесил Кайребуа и ансамбъл „Бонга”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на незабравимия Борис Машалов и големия гъдулар Минчо Недялков

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Велико Търново.
• Големи търговски вериги и български производители на храни и продукти – борба или бизнес? – с участието на Лукан Луканов, член на УС на Съюз „Произведено в България”; Румен Гечев, депутат от левицата, зам.-председател на Икономическата комисия в Народното събрание; Асен Василев, бивш служебен вицепремиер и министър на икономиката.
• Денят: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата? – резултати от проучването на Национална мрежа за децата.
• Културен афиш: концерт на Силви Вартан в София.
• Заведи ме: „Отпушени мисли” със Стан и Светла Рашкови.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Частен случай: възможно ли е земята ви да бъде открадната.
• Как да удостоверим неформално придобитите знания, умения и компетентности? Как ще бъде регламентирана нормативно възможността всеки от нас да получи документ за професионални знания, умения и компетентности, които е придобил в процеса на работа или в семейната среда чрез неформално обучение и самостоятелно учене? Кога ще заработи планираната Система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности?
Разговор с Емилияна Димитрова, председател на УС на Националната агенция за професионално образование и обучение и ръководител на проект „Нова възможност за моето бъдеще”.
• Непрактично: една история за благородство.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Един месец с музиката на...
Съвременна поп музика от Германия.
Изпълнявана от: Йоханес Ердинг, Яша, Фрида Голд, Марк Форстер, Тим Бендзко и др.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Буренясалите паметници на Априлското въстание

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Даниела Диковаи Георги Арнаудов за конкурса VIVAPIANO 2014 и световната премиера на новата творба на Арнаудов Barocus ex Machina.
• Лазар Копринаров представя неиздаваните есета на Хосе Ортега-и-Гасет „Фантазиращото животно”
• Чули ли сте хубава изложба?: коментар на Мария Ландова за изложбите през март и април
• Репортаж от премиерата на „Възстановеното щастие” на германската писателка Анна Тюне във Френския културен институт.
• Сеймът на Република Полша обяви 2014 г. за Година на Ян Карски. По този повод Полският културен институт в София прави документална изложба „Ан Карски – човек на свободата”
• За фестивала „Деветнадесето европейско пристанище за литература Вроцлав 2014” разказва в кореспонденцията си от Полша Крум Крумов.
• Десислава Денева и Атанас Гаджев в галерия София-прес
• Гласът на литературата: Камелия Спасова
• Какво се случва: Наградата „Рашко Сугарев” за тази година

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Легендарни интерпретатори на музиката на Волфганг Амадеус Моцарт: Карл Бьом, Денис Брейн, Алфред Брендел, Вадим Репин, Даниел Баренбойм и др.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Животът – един и за тях
Защо експериментите с животни в козметичната индустрия, в това число в страните от Европейския съюз непрекъснато нарастват въпреки забраната за тези опити? Вярно ли е, че не повече от десет процента от лекарствата, изпитвани върху животни, се оказват приложими и при хората? Как формулират своите доводи „за” и „против” вивисекционистите и техните противници?
Отговорите – на Световния ден за защита на лабораторните животни от биолога Стоян Лазаров.
• 360 градуса: Ива Стаменова от Български център по биоетика и Явор Гечев от фондация „4 лапи” за възможните алтернативни методи при опити с животни, които и до сега не са финансирани като хуманен заместител.
• Вечният двигател: ветеринарният лекар Тома Щилянов за авангардната селекция на котките.
• Психология на всекидневието: могат ли достойнствата ни да се окажат продължение на недостатъците ни според терапевта Лили Барутчиева.

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Между две световни войни – в сянката на Ньой
Присъединяване към Тристранния пакт – фатална или неизбежна стъпка

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Биографичните филми: Живот като на кино
Ще си припомним с музиката на Томас Нюман „Желязната лейди” – филм на Филида Лойд, пресъздаващ неравния път в живота и в политиката на Маргарет Тачър. Ще се върнем и към „Мария Антоанета” на София Копола, чийто саундтрак включва както барокови творби на Вивалди, Скарлати и Жан-Филип Рамо, така и алтернативен рок.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Приказка за добро настроение” от Магдалена Манчева

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолк портрет
Портрет на композитора Стефан Кънев, който казва за себе си: „Бог ми е дал душа на скитник и ме е хвърлил в реката на народната музика – да търся брод и да се измъкна или да плувам срещу течението и да стигна до честия й вечен извор”.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Диригентът Лучано ди Мартино – за ангажиментите си и организация на работата в Пловдивската опера, за записите и участията си в чужбина.
• „Хофманови разкази” от Офенбах, постановка на Русенската опера със спектакли през юни в НДК, София – разговор с диригента Деян Чобанов.
• Анна Томова-Синтова – на сцените в Берлин и Милано – нова постановка на руския режисьор Дмитрий Черняков под палката на Даниел Баренбойм. Избрани фрагменти от премиерния спектакъл през октомври в Staatsoper Unter den Linden и информация за спектаклите в Милано през март.
• Метроном избра: Светлин Русев, българският цигулар и концертмайстор в Париж и Сеул с прочутата Кампанела и Първия цигулков концерт от Николо Паганини, записи от Европейския музикален фестивал, София.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Втората част на разговора” от Цветан Стоянов, 4 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Новите музикални проекти на лейбъла „Биг банда”.
• Резултатите от експеримента „Социално предизвикателство” – екипи от по-трима души се опитват да разрешават социални проблеми по места, за 3 дни… Победителите ще могат да реализират своя проект.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
„Музикална къща – БНР” стартира нов проект „Джазофония”, който представя различни по стил, жанр и етнос виртуозни музиканти, като ги въвлича във вихъра на джаза. Първият концерт от поредица изяви събра ромски виртуози с Биг бенда на БНР. Под диригентството на Антони Дончев на 26 февруари 2014 г. в Първо студио на БНР, за първи път се надсвирваха емблематични за ромската музика инструменталисти. Специално за старта на този проект от Австрия пристигна виртуозният акордеонист и композитор Мартин Любенов. В етно-джаз интригата се включи майсторът на сватбарската музика Орлин Памуков (кларинет). Най-младият, надраснал академичните клишета – Ангел Демирев (китара) демонстрира своята бързина и сръчност. Сред виртуозите е и ръководителят на световноизвестния ромски състав „Карандила” – Ангел Тичалиев (тромпет). В Първо студио, с Биг бенда на БНР дебютира и Мелятин – Миле (саксофон), създател на оркестър „Мания”.
В програмата ценителите на джаза ще чуят пиеси създадени за Биг бенда, повлияни от балканския фолклор и емблематични джаз стандарти. „Керванът” на Хуан Тизол, „Селски танц” на един от най-сериозните привърженици на еклектиката в джаза – Милчо Левиев, пиесата „Миш-маш” – запазена марка на Антони Дончев, „Ориент експрес” на първата дама в българския джаз Йълдъз Ибрахимова, „Ръченица” на незабравимия русенски джаз музикант и композитор Стайко Стайков, „V flow”, „Песен за Сирия” и „Клеопатра” на един от най-изявените тромпетисти в Европа – Ерик Влуйманс, „Танцувай, циганко” на дългогодишния аранжьор на Биг бенда, композитора Любомир Денев.
За първи път в ефира ще прозвучи пиесата „Балкан блус” създадена от Боряна Димитрова - млада и изключително талантлива българка, която живее и работи в чужбина. „Музикалното пиршество” ще включва и по една изненада от всеки виртуозен солист, гост на Биг бенда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20