Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

| обновено на 25.04.14 в 15:08 БНР Новини
Снимка: musictheatre.bg

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима – това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май 2014 година – петък, когато тя отново ще излезе на сцената на любимия си театър, за да ни представи образа на Цецилия в „Царицата на чардаша” на Имре Калман.
Поводът е специален, защото с този спектакъл колективите и ръководството на Музикалния театър и публиката ще кажат „Честит рожден ден” на голямата прима, която през тази година отпразнува своята поредна кръгла годишнина.
Репетициите за този голям музикален празник вече са в ход. А вълнението от предстоящата среща с публиката – е голямо.
Партньори на сцената на голямата Донка Шишманова ще бъдат Валентина Корчакова, Марио Николов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Румен Григоров, Драгомир Стойков, Емил Митрополитски и Александър Василев. На диригентския пулт ще бъде Юли Дамянов.

Донка Шишманова е завършила Музикалната академия, след което работи четири сезона във Варненската народна опера. С гласовите си и вокални качества, с артистичността си и яркото си сценично присъствие, с изключителната си музикалност и тънка чувственост, веднага очарова публиката, както и постановъчните екипи, работещи в операта. Емблематични за нея от този период са ролите на Мими и Мюзета от „Бохеми”; Микаела от „Кармен”; Виолета от „Травиата”; Албена от „Албена”, „Цигански барон” – Сафи и т.н.
От 1963 г. Донка Шишманова е артист - солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”, София.
Тук тя успява да разгърне целия си потенциал, изпълнявайки десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети и е сред най-обичаните и популярни солистки на театъра. Репертоарът й включва Елена от „Хубавата Елена”, „Орфей в ада”, Булота от „Рицарят Синята брада” Жустина – „Жустина Фавар” на Офенбах, Хана Главари „Веселата вдовица”, Лиза от „Страната на усмивките” на Лехар, Розалинда от „Прилепът”, Графинята Цедлау – „Виенска кръв”, Мирабела – „Цигански барон” на Й. Щраус, Марица от „Графиня Марица”, Силва Вареску и Цецилия от „Царицата на чардаша” на Имре Калман, Сузана от „Целомъдрената Сузана” на Жан Жилберт, „Принцът на Мадрид” Франсис Лопес – Графиня де Алба, Беатриче – „Бокачо” Фр. Супе, „Любовта на Шуберт” Хенрих Берте – Лучия Гризи, „Бяла нощ” – Хреников – Долли, г-жа Добревич в „Хъшове”, Дуся в „Срещи”, Зорица в „Щастливецът” на Виктор Райчев, Агрипина в „Аз, Клавдий” – Парашкев Хаджиев, мисис Хигинс в „Моята прекрасна Лейди” на Лоу, Летиция Призм в „Моят приятел Бънбъри” от Герд Начински, Мадлена в „Бел Ами” на Петер Кройдер, Марина в „Лека нощ, Бетина” Горни Крамер.
Носител е на звание „Народен артист”.
Именитото сопрано гастролира на редица световни сцени: Гърция, Русия, Румъния Чехия, Китай, Германия и всички оперни сцени в България.
Участва в два игрални филма – „Черните лебеди” и „Юлия Вревска”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25