Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов – рицарят на Книгата

БНР Новини
Румен Леонидов
Снимка: БГНЕС

Обявяването на Румен Леонидов за „Рицар на книгата” на 23 април 2014 година в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” прозвуча повече от естествено. Точно този български поет, публицист, преводач, издател и внук на войвода отдавна води явна битка без примирия в защита на Словото и на Смисъла. За да се спази съвсем старата поговорка: „Ако искаш някой да ти свърши работа, намери зает човек”, в категорията „Интернет базирани медии” тази година беше отличен Румен Леонидов за неговия сайт Факел.бг. Този сайт се радва на голям успех в интернет и миналата година стана носител на наградата „Христо Г. Данов” за най-добра електронна медия.
След деветте стихосбирки, след толкова обширна печатна и ефирна публицистика и след всички белези от покрайлитературни рани на талантливия човек и без рицарско признание му е ясно кога и как се случват празниците и делниците на твореца. Така че благородното назоваване на постиженията на Румен Леонидов в категория „интернет базирана медия” е по-скоро официален намек, че отсега нататък освен негова вътрешна потребност, ще е и негов дълг да брани ценните и истински книги, автори и читатели насред най-уязвимата и най-масово поразяващата съвременна арена – мрежата. Фактът, че в България отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право с „посвещаването” на Рицари, е жест, с който бием камбаната, че благородните занимания като четене и писане на книги имат нужда от подкрепа, от защита, от спасяване. Кой има по-спешна нужда от помощ: книгата, българският език, читателите, поетите, литературата, издателите, библиотекарите, учителите, децата, нацията, българското образовано ДНК? Това не е въпрос. Това е многогодишна липса на отговор и заради тези „осбени” заслуги към родната книга българските издатели, книготърговци и литературни агенти не отличиха нито един общественик или политик със званието „Рицар на книгата”. Не че нещо се случи. Само краткият разговор с Румен Леонидов вече в ролята му на „Рицар на книгата” ни подсети, че всички участваме според силите, грамотността си или безразличието и бездарието си в тази немеждузвездна, но небесна битка вътре в нас. А ще носят навярно отговорност накрая и пред безкрая – заради всички – само най-талантливите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35