Андрей Даниел с изложба в галерия „Ракурси”

Снимка: БГНЕС

„Безделникът” Андрей Даниел е създал близо 1000 картини. Повечето от тях „преминали” през близо 15 самостоятелни изложби, без да се смятат колективните или тези, останали в частни и държавни колекции. Някои от тях са култови, предизвикали доста внимание и диалози. Като „Свързани лица” или „Носталгия по цялото”, като „Завръщане в Египет” или „Неща, места, хора”.

Даже издаде и книга. Но сега го виждаме с картини, вдъхновени от един град, от културните пластове в него, от място, което дава мярка за нещата, от възможност да разбере света чрез пребиваването си в него. Два пъти.

Сега изложбата му в галерия „Ракурси” - „Назад към Париж” отново показва, че се е превърнал в европеец, и трябва да има самочувствие за това.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарски танц

Първият нестинарски танц на Елена е в разгара си. Развълнувана от преживяването, тя затваря очи и се понася в ритъма на музиката. Няколко мига по-късно с нея се случва нещо неочаквано – Елена отваря очи и вижда, че всичко край нея е различно – Мъжът, с когото танцува върху жаравата, хората, които я гледат, дори мястото... Танцът й я е пренесъл няколко..

обновено на 20.05.19 в 09:47
Д-р Кирил Алексиев в студиото на „Европейски паралели – за музея, за галерията“

И отново - Европейска нощ на музеите

На 18 май стотици посетители се разходиха из залите на музеите и художествените галерии в цялата страна. По време на 15-ата Европейска нощ на музеите много хора, някои от тях за първи път, успяха да разгледат многобройните експозиции и произведения на изкуството, изложени в музейните зали. На много места публиката беше посрещана с концерти, театрални..

обновено на 20.05.19 в 09:40
Кинокритикът Александър Донев

Има ли българско независимо кино и какво от това?

Тази седмица в Конферентната зала на Софийския университет продуценти, режисьори, актьори и кинокритици се обединиха в един разговор за независимото кино. След 2010 г. насам повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали премиера в кината или на големи национални кинофестивали, са създадени с минимална или без никаква..

публикувано на 17.05.19 в 19:10
Елка Няголова

ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

Вече за 13-и път в навечерието на 24 май по традиция се провежда Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ . Фестивалът е роден на варненския бряг, но тази година неговата география се разширява и официалното откриване ще бъде в Сливен в Драматичен театър „Ст. Киров“. След това гостите ще вземат участие в празничните поетични вечери и в..

публикувано на 17.05.19 в 15:55

Къщите помнят и разказват

В предговора към „Къщите говорят“ Мариана Мелнишка разказва как се ражда идеята за написването на книгата ѝ – като вдигнеш очи нагоре и видиш архитектурното ни наследство – къщите, които пазят не само своята история и тази на обитателите си, но и историята на града, на страната ни. Мълчаливо и упорито, въпреки че напоследък доста от тях са изчезнали и..

публикувано на 17.05.19 в 14:55