Първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов

| обновено на 07.07.14 в 14:05

Два клавирни шедьовъра са включени в тази програма: Първият клавирен концерт на Веселин Стоянов - творба с пищна романтична наситеност на соловата и оркестровата партии. Солист е авторът, съпроводен от Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов, запис от 1955 г. Втората клавирна творба е цикълът "Пролетни приумици" от Любомир Пипков. Изграден е от 16 миниатюри, завършени картини. Ще слушаме Марта Деянова, на която произведението е посветено: сред немногобройните изпълнители, които са посягали към този прелестен музикален свят, нейното изпълнение си остава единствено с изключителния усет за спецификата на рисунъка, финеса на Пипковата музика, с темперамента и с особеното клавирно докосване, сякаш само с мисъл...
И едно незаслужено пренебрегвано произведение - първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов, написана (и незавършена) в 1900 г. Операта изобилства с интонации от италиански опери и от градския романс и това, очевидно, е реверанс към все още неподготвената българска публика. От друга страна тя има модерна за тогава драматургия, която не почива върху романтичното оперно клише - любовна драма. В основата на сюжета е едноименната Вазова балада. Записът на операта (1995 г.) е резултат на един музикантски подвиг на композитора Велислав Заимов: той реставрира силно повредената партитура като възсановява и преоркестрира "бели" петна - с респект към авторовия стил.

В записа участват солистите Соня Маринова - Сиромахкинята, Иван Бенчев – Главатар на разбойниците, Николай Биков - Хазяин, Марио Христов – Разбойник, гост, Маргарита Цочева - Гостенка, Фани Павлова – г-жа Иванова, смесен хор и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Андрей Андреев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05