Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 15 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
Нощна разходка из галериите на Варна
• Един от любимите на варненци автор, с 38 самостоятелни изложби в България и в чужбина, Светлин Ненов за изложбата „Попътен вятър” и морската тема.
• Интервю с художничката Златка Пентова, която откри изложба-живопис „Разгърнато време” във Варна. За въображението да освети и най-отдалечените пространства на съзнанието, да прелива деликатно в студени и топли тонове, да докосва и рисува елегантно детайли, които ненатрапчиво подсказват началото на едно пътуване.
• Художничката Анета Яламова пренесе духа на стария град в пространството на една от галериите във Варна, където подреди 26 живописни платна в поредна самостоятелна изложба. С нея разговаряме за картините, вдъхновението, българщината, традициите и необходимостта от запазване на единтичност.
• Анкета с деца участници в анимационните работилници, които се проведоха в рамките на десетото издание на Световния фестивал на анимационния филм, което се проведе във Варна.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Гръцка музика от Мала Азия, Кипър и Крит – изпълнения на Стелиос Петракис, Чийдем Аслам, Матеос Цахуридис, Андорс Николау и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър „Орфей” и Румен Родопски

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Дуенде: „Сбогом казах, лято…” – финална седмица за рубриката.
• Третият в студиото: Стефан Продев.
• Дарителска кампания под мотото „Да върнем усмивките на децата и учениците от наводнените региони” – разговор с представител на Съюза на работодателите в системата на народната просвета
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Добрич.
• Денят: Откриване на учебната година в градове на България, пострадали от наводнения – директни включвания от Мизия, Берковица и Димитровград.
Интервю с Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.
• Аз и радиото
• Културен афиш: Седми фестивал на младите в изкуството Via Pontica – награждаване на победителите.
• Заведи ме: На Първия учебен ден в 38-о столично училище „Васил Априлов”.
• Радиоколекция: Военни разкази – „Белият ескадрон”

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Въпрос на слушател: Как да бъде потърсена отговорност от шофьор на столичен тролейбус, който кара опасно и не спазва правилата за движение по пътищата? Сигнал от пътници и отговор от Центъра за градска мобилност в София.
• Как да помогнем на децата за бързата им адаптация към училище след дългата ваканция и каква помощ може да бъде оказана при състояния на тревожност, депресия и стрес? – гост психолога Милена Манова.
• Практично с: Практично с директора на едно от най-големите и предпочитани столични училища – как родителите на бъдат активни партньори в учебния процес и каква е рецептата за успех в класната стая? Разговор с Нели Костова, директор на 32 СОУ „Св. Климент Охридски”.

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Гости: представители на обединението на артисти „Биг банда”
• Избрани песни от новия албум Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch на музиканта от Ню Орлийнс Доктор Джон (Малкълм Ребенак)

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Дунав мост 2 и добруването на региона

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Първото на Балканите безплатно частно училище по изкуствата отваря врати в с. Русаля за талантливи деца от социално слаби семейства – пряко включване на основателката Анимари Димитрова
• Софийската градска художествена галерия представя изложбата „Художниците на Народния театър (1904-1954 г.)”
• Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”: „Антигона” на Жан Ануи, постановка на режисьора Иван Добчев.
• „Парите разказват” – интерактивна изложба в Пловдив за историята на България, видяна през образите от днешните български банкноти 40 години след откриването им, стенописи от Ивановските скални църкви се реставрират и ще видят бял свят в Историческия музей в Русе.
• Изпълнение на Георги Стаматов на български в ролята на Щастливцев от „Нос” на Александър Островски се съхранява в руски архив повече от половин век.
• Какво се случва: Проектът „Образи и думи от Родопите” на Марги Русева.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
С музиката на световното кино – трета част
Ще звучат мелодии и песни из филмите „Русалки”, „Невинни години”, „Тримата мускетари”, „Пътят на Карлито”, „Когато мъж обича жена”, „Джеймс Бонд – агент 007”, „Апокалипсис сега”, „Титаник” и „Армагедон”.

от 15.30 до 16.45 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Училище за всички
Има ли място за всички деца в класната стая; от какво се нуждаят учениците със специални образователни потребности, как ги приемат съучениците им и как обществото ни подкрепя родителите на такива деца – за всичко това ще разговаряме с Ива Бонева от Центъра за приобщаващо образование, Галина Генчева, директор на Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов”, и Миглена Димитрова, майка на дете с увреждане. Ще чуем дете-аутист и неговите съученици.
• Светове: Да промениш света – разговор с Цвета Кирилова, председател на Сдружение „Азбукари” по повод новите площадки за деца с увреждания, които Сдружението изгражда.

от 16.50 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
„Каталог на птиците” – III част

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
Стартира новата поредица „Предаванията за деца”
Представяне на поредицата за историята на детските предавания, която ще се излъчва всеки понеделник, във времето на „Време за приказка” и ще продължи до края на януари 2015 г.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Само ново
Изпълнения на Величка Чаушева, Христо Косашки, Кремена Станчева и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Концерт на Камерен оркестър от град Тихи (Полша) с диригент Марек Мос и Оркестър от XVIII век с диригент Франс Брюген, солист – Ксавие дьо Местр, арфа. В програмата: Витолд Лютославски – Симфонична увертюра; Адриан Боалдьо – Концерт за арфа в До мажор, опус 82; Феликс Годфроа – Венециански карнавал, опус 184; Йоханес Брамс – Вариации по тема на Йозеф Хайдн в Си бемол мажор, опус 56 а.
• Концерт на ансамбъл Nachtmusique. В програмата: В. А. Моцарт – адажии, серенади и дивертименти за духов ансамбъл.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази – „Белият ескандрон” от Йордан Йовков
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Представяне на новия албум The party на младата алтернативна група The Barbarones. За идеята им да създадат песни на български и за предстоящото им турне.
• Последните записи на групата „Палма Минута”.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Спонтанни инвенции
• На своя рецитал на клавирния фестивал „Канси ауки” в Хелсинки Стефано Болани изсвирва медли по теми поръчани от публиката, след което в рецитала се включва пианистът Ииро Рантала, организатор на фестивала.
• Саксофонистът Емил Паризиен и акордеонистът Венсан Пейрани продължават своя концерт в парижкото предградие Пантен със „Стридата на Шуберт” (Schubertauster) от Пейрани.
• В студио „Ролф Либерман” на Северогерманското радио в Хамбург стигаме до седмата част – Mondnacht от „Химна на нощта”, композиран от Жан-Кристоф Шоле по стихове на Фридрих Новалис и Райнер-Мария Рилке.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21