Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: Вихра Григорова, художник и международен съдия по кинология. Ще говорим за изложбата и, която предстои да бъде открита в Бялата къща – Старинен Пловдив и за киноложките изложби, на които бе съдия през лятото.
• Интервю с художника Йордан Григоров, който откри изложба в Културния център на Радио Пловдив.
• Интервю с Таня Уилямс, която поздрави Пловдив от Плимут за избирането и честта да бъде Културна столица на Европа през 2019 година.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етномузика от Боливия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иво Ралчев

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Музикална игра за разсънване на слушателите.
• Годишнина от смъртта на Владимир Димитров-Майстора – ще я отбележим със записи от Златния фонд на БНР.
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Хасково.
• Разговор с Красимир Митов (председател на синдикат „Защита”) за първия обявен за тази есен протест срещу високите цени на тока.
• Колко болно е сърцето на българина? – разговор с председателя на Дружеството на кардиолозите у нас доц. Иво Петров по повод Световния ден на сърцето.
• Истории в ефира: Силата на вярата – разказ за историята на архимандрит Йосиф, капелан на поправителния дом за младежи в Бойчиновци.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Сигнал за заблуждаваща реклама на мобилен оператор. Отговор от Комисията за защита на потребителите.
• Българската наука в полза на индустрията или „Как науката и практиката да работят заедно?” (повод – Европейската среща за изследвания в индустрията, която се провежда у нас до петък и в която участват Институтите по информационни технологии, математика и информатика на БАН, известни чужди учени и представители на бизнеса). Гост: проф.Светослав Маргенов (директор на Института по информационни и комуникационни технологии – БАН)
• По пътя: какво можем да научим в едно старо килийно училище?

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости: група P.I.F. с нов сингъл, Facebook предизвикателство към всички, които харесват музиката им, и концерт в Sofia Live Club като кулминация на Facebook предизвикателстовото;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Обещания, обещания  и после- нищо!

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Цветан Тодоров представя книгата си „Несъвършената градина” във Френския културен институт в София.
• Световен ден на институт „Конфуций” и литературен конкурс за превод на разкази на китайския писател и нобелов лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен. Разговор с Антония Цанкова, директор на институт „Конфуций” в София и преводачите Петко Хинов и Стефан Русинов.
• Кинорежисьорът Константин Буров за филма му „Отрова за мишки” вече на големия екран.
• Изложба „Кольо Карамфилов и неговите театрални утопии” в галерията на художника в Пловдив.
• Изложба живопис и инсталация „Конче” на художника Захари Каменов за детското възприятие на света в галерия „Астри”.
• „Зад микрофона – Петър Увалиев” – трета част.
• Какво се случва: Първи воден куклен театър в България. Разговор с авторите на проекта – Мирослав Цветанов и Роза Николова.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Еструна – българоиспански проект.
Гостува доц. Георги Петков. Участват: Антонио Форчоне, Арканхел, Дани де Морон (фламенко китара), Йелси Ередиа (контрабас), Агустин Диасера (перкусии), новите български гласове „Лалетата” с диригент Георги Петков. „Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия”, отбелязва един от участниците в концертите – фламенко певецът Арканхел.

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир Знание”: Премълчаната история
Между историческата истина и красноречивото мълчание.
Кога, как и защо историята може да се превърне в „свещена крава”, в набор от идеологически поръчки, политически внушения, митове, клишета и първични рефлекси?
Отговорът – в срещата с водещите на новото предаване „Премълчаната история” – поетът и преводач Румен Леонидов и психологът и литературен критик Митко Новков, които ще разкажат за своите идеи, свързани предаването.
В рубриката „Възходи и падения” – коментари на известни наши историци за така наречените „бели петна” в българската история. И разговор в ефира със слушателите.

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Мебелите – културно наследство
Майстори и техните образци

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Песни за шофиране

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„За титаните боговете и героите – Атина”, гръцки мит

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Изпълнения на група „Моушън”

от 19.00 часа до 20.00 часа
Радиотеатър
Директно предаване от Първо студио на БНР
„Крилата помощ” – реставрация на първата българска радиопиеса от 1938 г., написана от Ангел Каралийчев и Матвей Вълев и получила Първа награда от Дирекцията на въздухоплаването.
Спектакъл с публика - вход свободен.

от 20.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
Между Барока и Нео-Барока
• Моментна снимка от Шестия международен конкурс за композиция София 2014: фрагменти от наградените произведения и блиц интервю с техните автори.
• По ваше желание: Симфония на тембрите от Васил Казанджиев – композитор на месеца.
• Сюжети с продължение: избрано от Саксофонния квартет „Квазар”; Метонимиите на Дуото Tartar Lamb.
• Загадката, наречена джаз: Ник Берч в разговор с Цветан Цветанов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Джаз съзвездия на Балканите тази есен – по повод 33-то издание на Скопския джаз фестивал ще разтворим архивите на „Аларма” където, както се оказва, имаме цяла серия от интересни срещи-интервюта с тазгодишните участници – от Нед Ротенбърг до Юн Сун На и Улф Вакениус и от австралийците The Necks до американския пианист Матю Шип и шведския саксофонист Матс Густафсон, който тази година представя Fire! Orchestra. С някои от тези световни артисти нашето предаване се е срещало нееднократно на живо през годините, а голяма част от интервютата ще бъдат излъчени за пръв път в българския ефир. Предаването ще прелее естествено от „Контрапункт”, където представяме швейцарския джаз-минималист Ник Берч, участник в същия фестивал. А ще обърнем поглед и към други есенни джаз фестивали на Балканите (в София, Истанбул и Белград), за да начертаем една по-цялостна карта.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате юбилате
Първото гостуване в София на проф. Алексей Рудневски – диригент, преподавател по хорово дирижиране и декан на факултета по оркестрово и хорово дирижиране при Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски” с майсторски клас на тема „Руска духовна музика” и концерт в НМА „Проф. Панчо Владигеров” (27 - 29 март 2014). Специално за предаването, проф. Рудневски даде обширно интервю, както и записи на ръководения от него мъжки хор „Александър Касталски”.
Включихме и мнения за майсторския клас и концерта на: ректора на Музикалната академия проф. д-р Димитър Момчилов, проф. д-р Адриана Благоева, завеждащ катедра „Дирижиране”, и Евелина Йорданова, докторант в катедрата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10