Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен концерт на Академичения тромбонов ансамбъл

Ръководител: Атанас Карафезлиев
Солист: Росица Павлова - Инджева, мецосопран
Със специалното участие на актрисата Деляна Хаджиянкова

В програмата творби от:
Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Антонин Дворжак, Жан Сибелиус и любими традиционни рождественски песни от цял свят.

Концертът ще се излъчва директно по програма „Христо Ботев”


Програма:
1. Handel – Joy to the world
2. J. Schein – Padouana
3. Бах – Из „Кантата 78”
4. Сюита „Коледни орнаменти” – Hark, the herald angels sing; Silent Night; Jesu Bambino; Jingle Bells
5. А. Дворжак – „Хумореска”
6. O, Holly night
7. Френски коледни песни – Fum, Fum, Fum; Touro-louro-louro; Pat-a-pan
8. Adeste Fideles
9. Jan Sweeling – Variations
10. Christmas Song
11. Аmazing Grace
12. White Christmas
13. Auld Lang Syne


Академичният тромбонов ансамбъл е създаден през 1990 година от Илия Ненов – солист на Биг бенда на БНР и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През деветдесетте години Ансамбълът изнася множество концерти, реализира записи за БНР и участва в телевизионни предавания на БНТ с разнообразен репертоар, включващ аранжименти на произведения от барока до джаза. След смъртта на Илия Ненов Академичният тромбонов ансамбъл се ръководи от доц. д-р Атанас Карафезлиев – преподавател по камерна музика в Музикалната академия, водач на тромбоновата група на Симфоничния оркестър на БНР и хоноруван преподавател по тромбон в НМУ „Любомир Пипков”. Под негово ръководство Ансамбълът участва в записите на два компактдиска „Рождество”, издадени през 2000-2001 г. След дълго прекъсване на дейността, желанието на доц. Карафезлиев е да възроди концертите на ансамбъла, да направи ансамбловото музициране важна част от музикалното образование и необходимо умение за постигането на успешна реализация на младите тромбонисти.

Деляна Хаджиянкова е родена в Бургас. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николай Люцканов и проф. Маргарита Младенова. Един от основателите на Театрална работилница „Сфумато”. Играла е в театрите „Стоян Бъчваров” - Варна, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Народен театър „Иван Вазов”, Нов драматичен театър „Сълза и смях”, Театър „199 Валентин Стойчев” и в два спектакъла като гост на ДТ „Адриана Будевска” - Бургас. Над 20 роли в театъра, между които: Вела от „Вампир” на Антон Страшимиров, Нина Заречная от „Чайка” и Наташа от „Три сестри” на Антон П. Чехов, Сузи Куртоа от „Топаз” на Марсел Паньол, Албена от „Грехът Куцар” по Йордан Йовков, Хеда Габлер от „ Хеда Габлер” от Ибсен, Марина от „Невинните” по романа „Майките” на Теодора Димова, Корали Фереро от „Клюки от ада” на Жан - Ноел Фенуик, Антигона от „Антигона” на Софокъл и др. Над 15 главни роли в киното и телевизията.
Работила е с режисьорите Бинка Желязкова, Иван Андонов, Евгени Михайлов, Иван Павлов, Христо Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова и др.
Носител на Награда за женска роля, за ролята на Малката Надежда от филма  „Нощем по покривите” на Бинка Желязкова и за ролята на Марина от спектакъла „Невинните” на режисьора Стилиян Петров.
„Малката кибритопродавачка” – едноакна детска оперета по музика на Румен Бояджиев - син и либрето – Венелин Методиев е нейният режисьорски дебют на 12 декември 2012 г. Спектакълът печели Наградата за Премиера на годината от предаването „Алегро Виваче”

Росица Павлова - Инджева (мецосопран) завършва НМУ „Любомир Пипков” в класа по пеене на Милка Ганева и НМА „Панчо Владигеров” в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Специализира в Академията „Борис Христов” в Рим при Анита Черкуети.
През 1998 дебютира в Софийската опера с ролята на Хензел в „Хензел и Гретел” от Хумпердинк. Репертоарът й включва роли в „Сватбата на Фигаро” и „Така правят всички” – Моцарт; „Фауст” и „Ромео и Жулиета” на Гуно; „Хофманови разкази” – Офенбах; „Амадиджи” – Хендел; „Лейди Макбет от Мценска губерня” – Шостакович; „Хитрата лисичка” – Яначек и др. Участва в концерти и записи на произведения от класически и съвременни композитори с Биг бенда и симфоничния оркестър на БНР и Софийска филхармония. От 2012 Росица Павлова - Инджева е в състава на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. Певицата е част от екипа на „Класика в звук ... със стил” още от 2011 във френската програма „Лунна светлина” и българската „Ехо от неравноделни ритми”.

Билети на касата на билетно-информационен център БНР.
Работно време: всеки работен ден от 11.30 до 18.00 часа, в деня на концерта до 19.00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25