Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни подаръци от Пласидо Доминго и Андреа Бочели

БНР Новини
Пласидо Доминго (вляво), Ана Мария Мартинес и Андреа Бочели

На българския пазар вече са на разположение на меломаните последните записи на двама обичани певци, които гостуваха и в България.

Избрах творби, които са най-привлекателни за първо запознанство със света на операта. Надявам се, че направих правилния подбор, който ще насърчи хората да открият за себе си повече класически произведения – казва Андреа Бочели в представянето на албума.Снимка Признавам, че ми се замая главата когато се заех да определя пиесите от настоящия албум, в който са включени най-важните творби от моята оперна авантюра и който съдържа най-ослепителните моменти от историята на операта. С гордост си спомням и за срещите си с най-престижните световни оркестри, великолепните зали където съм бил или дългите години, които посветих на операта.
Албумът се нарича „Последна колекция”. Това са арии вдъхновявали Бочели в продължение на цялата му кариера, от най-ранния му оперен спомен до най-новия му запис на Donna non vidi mai от „Манон Леско” на Пучини. Това не са просто роли и произведения, с които Бочели печели признание, а личен избор – всяка ария заема специално място в живота на прочутия тенор.
Толкова много са ангажиментите на Пласидо Доминго напоследък, че направо се учудвам на издръжливостта на този човек. Записа два диска – „Очарованието на морето” и операта „Манон Леско”, пее непрекъснато по цял свят, среща се с млади певци.


Музикантите от групата „Барбара Фуртуна” разказват как се е родила идеята за участието им с диска на Пласидо Доминго „Очарованието на морето” – През февруари тази година получихме имейл от Бруклин от един продуцент, който ни предложи да включи наши изпълнения в предстоящ проект. След това се оказа, че Роберт е композитор, диригент, аранжор и продуцент, приятел на Хърби Хенкок, работил е със Стиви Уондър и Стинг. Свързахме се с него и той ни каза, че ще продуцира следващия албум на Пласидо Доминго – „Очарованието на морето”, и че двамата са влюбени в песента „Анджулина” на нашата група.Снимка Избрали я след като прослушали стотици песни свързани със Средиземно море. Като стигнали до Корсика избрали нас. Това е логично, но и вълнуващо, защото Доминго пее на корсикански – фантастично, още повече, че се вписва в нашата дълголетна битка за културата и езика ни. В хода на разговорите разбрахме, че ни предлага ние самите да пеем с Доминго. Невероятно – с най-големия оперен певец, един от тримата велики, диригент, шеф на операта в Лос Анжелес, записал повече от 100 опери. Той е върхът на всичко, което се прави в музиката. Това е неизразима гордост за нас – нашата корсиканска песен, полифонията й, тъй презирана някога ще може да достигне върховете. Предложиха ни да отидем за три дни във Валенсия в Испания. Беше изумително да работим с двамата – Роберт Саден – който никога нищо не пише, всичко е импровизирано и Доминго при когото всичко трябва да е подредено по минути. И ние между двамата. Те пък поискаха ние да сме такива, каквито сме. А колкото до Пласидо – той е удивителен човек – около него се усеща онази аура, каквато обгръща големите творци. Той ни накара да пеем, а той просто да добави гласа си към квартета ни. Бяхме като на друга планета сред изключителни музиканти свикнали да работят с най-прочутите – Стинг или Принс.


В представянето на диска може да се открие любовта на певеца към средиземно море. Пред твоето величие се прекланям и съм дълбоко признателен от привилегията да бъда роден в страна, докосната от твоите брегове: Испания. Отдавам ти чест по единствения ми възможен начин: като пея песните ти…, казва Пласидо Доминго и се весели в топлината на средиземноморското слънце, докато твори музика от богата и разнообразна традиция – както фолклорни, така и популярни песни.


В записа основни действащи лица са групата „Барбара Фортуна” от Корсика, Чико Пинейро, участва и певицата Йелена Чирич, Марк Фелдман, френският челист Венсан Сегал, американецът Айра Колман – басист и от Мароко Рани Крийа, перкусии. Включени са песни от Сардиния, Италия, Испания, Корсика, Гърция, Франция. Пее се на всички тези езици, както и на иврит и ладино. Могат да се чуят и станалите вече класика „Върни се в Соренто” и „Любовно удоволствие”.
През тази година, освен соловите албуми, Пласидо Доминго и Андреа Бочели записаха и операта „Манон Леско” на Джакомо Пучини с общинския оркестър на Валенсия. Доминго е диригент, Бочели е кавалер Де Грийо, Ана Мария Мартинес е Манон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25