Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Русенската филхармония с диригент Найден Тодоров, солист – Мила Георгиева, директно от "Мартенските музикални дни" в Русе - 29 март от 19.00 часа

"Мартенските музикални дни" в Русе ще бъдат закрити на 29 март с концерт на Русенската филхармония с диригент Найден Тодоров, солист – Мила Георгиева, цигулка. Концертът, с който ще завърши 55-ото издание на Фестивала, ще бъде излъчен директно по  програма "Христо Ботев" на БНР .

В програмата:
Йоханес Брамс – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 77;
Игор Стравински – Сюита из балета „Жар птица“.

СнимкаЦигуларката Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Родена в семейство на музиканти, тя започва да свири на 4-гдишнавъзраст и е обявена за "дете-чудо". Учи при най-големите български и чуждестранни цигулкови педагози - Минчо Минчев, Дороти Дилей, Ифра Нийман. Започва забележителната си концертна кариера на 8-9-годишна възраст. През 2002 година цигуларката става най-младият концертмайстор в историята на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, където работи и досега. Именно този оркестър й предоставя изключително ценен инструмент "Страдивариус" от 1703 година.


Найден Тодоров е роден на 8 април 1974 година в Пловдив, където  завършва средното Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в класа по пиано на Дарина Кантаджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева.
Още като ученик създава Младежки оркестър „Пловдив“.
Найден Тодоров работи с различни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. Получавал е награди от наши и международни конкурси, както и от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб - Виена, фондация СнимкаБоргезе, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ с Националната опера, „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика и приза на фондация Джордж Уохтер, избран е от слушателите на Българското национално радио за "Музикант на годината" за 2012 година.
Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина — участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария.
От 1997 година е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“. Директор е на Русенската опера от 2005 година.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30