Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 4 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Една от варненските галерии представя за първи път в България и във Варна виртуозния майстор-график, почетния академик на Руската художествена академия, известния беларуски художник Юрий Яковенко.
В експозицията са подредени  общо 72 графики от три цикъла, посветени на три теми: „Руни”, „Азбука” и „Карти Таро”. Всички те са екслибриси, изпълнени в техниките офорт и мецотинто. Много важен факт е, че творбите, които пристигнаха във Варна, са специално отпечатани за изложбата от известния в цяла Европа майстор - печатар Джулиано Якомучи от Сан Бенедето дел Тронто (Италия).  Повече за автора и изложбата разказва Нели Вълчева, галерист
• "Булевард Мечта" не е име на песен , а на музикално-танцов спектакъл от Миглена Параскевова с участието на актьорите от детска театрална формация "Весел миг", вокалните изпълнители на Студио „Палас” и балетна формация "Тинити", който ще се играе премиерно след броени дни на сцената на театър „Българан”.  Повече за идеята и емоциите около неговото реализиране сега от Краси  Янев, този път в ролята на режисьор.
• За  постановката „Пияни от живот” - от цикъла “Чуваш ли театъра?” – 2015-та на Радио Варна ще разговаряме с Христо Христов, режисьор и ръководител на Театрално студио „Шанс” и  с Биляна Товорова, автор на драматургичния текст. Една история за  за любов и разочарование, за млади и стари, за бездомници и луди, за съвременните емигранти, които търсят късмета си, за тези, които остават...Една история, която може би се случва на съседната улица или в близкото кафене...Една история, в която всеки може да познае нещо от себе си.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от остров Аруба

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Странджа и Родопите  – изпълнения на Севда Симеонова, Панайот Стойчев, Паун Кушлев, Оркестъра за народна музика на БНР

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Музикална игра за разсънване на слушателите.
• Годишнина на Гоце Делчев – отбелязваме я със запис от Златния фонд на БНР.
• Преглед на печата и електронните сайтове.
• Трудова борса – свободните работни места в Бюрото по труда на Плевен.
• Културен афиш за София и страната.

от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден – практично
• Цените на основните хранителни стоки .  Информация и коментар на движението им от Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
• Пет милиона лева помощ за дребните животновъди и два милиона за зеленчукопроизводителите гласува Държавен фонд земеделие,  как се кандидатства, срокове. – включване.
• Постоянна рубрика „Практично “ –  храни, с които да пречистим организма си между празниците.

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс
Трафикът на емигранти на територията на Европейски съюз

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Акценти от новия албум Into The Sun на китарната легенда Робин Форд
• Разговор с организаторите на концерта на група „Тото”. Подробности за събитието.
• Песни от премиерни за месец април продукции

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
По пътя

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Преводачът Румен Стоянов за книгата "Три тъжни тигъра“ от Гилермо Кабрера Инфанте.
• Флориан Демянов за пътуващия фестивал „Шангри лайф“.
• Дни на младата македонска проза в София.
• "Живата природа" – изложба научни илюстрации на българска фауна от Георги Пчеларов.
• „Какво се случва”: „Европа, паметта и църквата“ – политико-исторически и духовни записки на проф. Калин Янакиев.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
Днес без някакъв  специален  повод  ще посветим нашата среща на... молбата. Молбата за помощ, за прошка, за обич или просто – за малко повече внимание. Оказва се, че за разлика от реалния живот,  в света на музиката думичката „моля“ не само е често срещана, но и наситена с много разнообразни емоции и съдържание! Какви са те, ще ни помогнат да разберем Арета Франклин, Дийн Мартин, Нат Кинг Кол, Енгелберт Хъмпърдинк, Елтън Джон, Адриано Челентано, Брайън Адамс, дуетите Сара Брайтман - Клиф Ричард , „Карпентърс“ , Селин Дион – Андреа Бочели и Силвия Кацарова - Васил Найденов . Ще чуем и няколко „молитви“, създадени от Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Хуго Волф, Красимир Кюркчийски и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
За България“
В предаването  ще разкажем за участието на представители на различните етноси у нас във войните за България. Гости в студиото историкът Ибрахим Карахасан – Чънар, колежката Вартануш Топакбашян и Тома Кюркчиев – от Центъра за аромънски език и култура.
В рубриката „Светове“ – „Гергьовден“
„Нашата загадка“ – В последните 15-20 мин. от предаването ще има загадка към слушателите, свързана с културата на някое от етническите малцинства у нас.   

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир Знание“ – Радиоенциклопедия
„Природни резервати в България“: резерват „Букака“ и природен парк „Шуменско плато“

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Магията на камерната песен“: „Вълшебството на народната поезия“ – песни на Рихард Щраус по поеми на Клеменс Брентано.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Магьосницата“ от Пиер Грипари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Само ново
Ще слушаме  хубава  фолклорна  музика  и ще ви запознаем  с новините от света на изкуството.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Еврорадио
Концерт от сезона на Френското радио. Свири Филхармонията на Френското радио, диригент – Лионел Брангие, солист – Даниел Мюлер-Шот. В програмата: Антонин Дворжак – Концерт за виолончело и оркестър в си минор опус 104, Йоханес Брамес – Симфония № 1 в до минор опус 68.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Ани Илков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Новият музикален проект на Анджела Родел в София.
Разговор с Лия Йока,преподавател в Солунския университе за последните гладни стачки на мигрантите в центровете за задържане.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Спонтанни инвенции
• Следващата отсечка в пътуването на Гьора Фейдман и квартет "Житан блонд" на сцената на виенския Концертхаус е от Виена до Кишинев.
• Познатият в България пианист Торд Густавсен в дуо с кларинетиста Улрих Дрекслер във виенския "Музикферайн".
• В Павилиона край Марината в Талин на фестивала "Джазкаар" квартетът на цигуларя Андрес Мустонен с гост израелско-американския тромпетист Авишай Коен също пътуват из различни страни и светове. Този път се отбиват в Истанбул.
• Apple Jack - силно алкохолно питие или последната пиеса в концерта на уникалния вокалист Михаел Шийфел с триото на пианистката Юлия Хюлсман на "ДжазБалтика" в края на юни миналата година.
• Още от "ДжазБалтика": последни две пиеси на трио "Носталгия" на тромбониста Нилс Вограм с органиста Арно Крайгер и барабаниста Деян Терзич.
• В края на предаването се чува "Гласът на Орнет", пиеса на саксофониста Лубош Соукуп в изпълнение на чешкия Concert Art Orchestra, дирижиран от американския тромбонист Ед Партика в пражкия клуб "Джаздок" през миналия май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10