Една непрекъснато разказвана приказка

Дали заради конфликтното трио зла вещица и беззащитни братче и сестриче, дали заради високия градус на напрежението,  дали заради приключването на страшното с хубавото, дали пък заради гениалната идея за къща, направена от сладкиши и бонбони, или заради всичко това, взето накуп, от 1812 година насам тази приказка продължава да е отново и отново разказвана. Разбира се, тя не се е появила през 1812, а много много по-рано, но през тази година е преразказана и публикувана от братя Грим. Якоб и Вилхелм Грим чуват за Хензел и Гретел от приятелката на Вилхелм и негова бъдеща жена Дортхен Вилд. В първото издание на приказката дърварят и  неговата жена, бащата и майката на Хензел и Гретел са тези, които ги изоставят. В по-късни издания има малки поправки – появява се мащехата вместо майката и от своя страна бащата отначало се противопоставя на идеята да изоставят децата, така че позорният акт на изоставянето е смекчен.  
Така или иначе мотивът за бедността и глада, които са толкова страшни, че родителите са готови да изоставят децата си, според фолклористите от района на приказката – Германия и балтийския регион, са  пряко отражение на реално случило се събитие през средновековието – Големият Глад (1315-1321 г.), който бил първият от серия кризи, застигнали Европа през 14 век. Той започва с дълготрайно лошо време през пролетта на 1315 година и повсеместни оскъдни реколти пред следващите  години.  Причинява смъртта на милиони. Приказката за Хензел и Гретел води началото си от точно този период, когато отчаяни родители са изоставяли децата си да се оправят сами.   
Непрекъснатото разказване на приказката продължава с опера, анимационни филми, сценични пиеси и телевизионни филми, куклено шоу, 3Д продукции , мюзикъли и балети. Ние предлагаме радиодраматизация – най-близкия жанр до старата разказваческа школа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Котката на щастието

Старите японски легенди разказват, как някога едно коте спасило княза на Хиконе от сигурна смърт като му показало вратата на храма Готоку-дзи в Едо (днешно Токио). В една страховита буря то, съвсем навреме, вдигнало бялата си лапичка и тя проблеснала в тъмното така, че князът успял да притича към портата, миг преди огромна мълния да изпепели дървото, под..

публикувано на 14.11.18 в 12:35

Мечешки истории в „Ранобудно петленце“

Главният герой в първата ни мечешка приказка, в понеделник, на 12 ноември , е една много лакома мецана, която лошо си изпатила от своя ненаситен стомах. Приказката „Мечката и мравките“ е на българския писател Ран Босилек. Във вторник, на 13 ноември , можете да чуете приказката „Момъкът и злата ханска дъщеря“, в която един беден, но сърцат момък успял да..

публикувано на 11.11.18 в 08:40

Музикално програмиране за деца в Детското.БНР

Ако обичате музиката и не можете да се отлепите от компютъра си, бъдете в неделя, на 11 ноември, с Детското.БНР. Ще Ви заведем на музикален урок в училище „Мюзик плей“, където Михаил Йосифов от група „Насекомикс“ ще ни покаже как се създава музика с помощта на компютър, подходящ софтуер, електронни устройства и различни музикални инструменти. В..

публикувано на 10.11.18 в 08:30

Статуята на трите лъжи

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“… Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от..

публикувано на 07.11.18 в 12:15
Карлсон по Астрид Линдгрен

Истории от Астрид Линдгрен в „Ранобудно петленце“

Точно така! В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 5 до 9 ноември , сме Ви подготвили любими истории от книгите на Астрид Линдгрен. В понеделник, на 5 ноември , се събудете с веселата история за „Малкото призраче“. В сряда, на 7 ноември , чуйте още от лудориите на Кралсон в „Карлсон и прахосмукачката“. Във вторник, на 6 ноември , ще Ви разкажем една..

публикувано на 04.11.18 в 08:25