Една непрекъснато разказвана приказка

Дали заради конфликтното трио зла вещица и беззащитни братче и сестриче, дали заради високия градус на напрежението,  дали заради приключването на страшното с хубавото, дали пък заради гениалната идея за къща, направена от сладкиши и бонбони, или заради всичко това, взето накуп, от 1812 година насам тази приказка продължава да е отново и отново разказвана. Разбира се, тя не се е появила през 1812, а много много по-рано, но през тази година е преразказана и публикувана от братя Грим. Якоб и Вилхелм Грим чуват за Хензел и Гретел от приятелката на Вилхелм и негова бъдеща жена Дортхен Вилд. В първото издание на приказката дърварят и  неговата жена, бащата и майката на Хензел и Гретел са тези, които ги изоставят. В по-късни издания има малки поправки – появява се мащехата вместо майката и от своя страна бащата отначало се противопоставя на идеята да изоставят децата, така че позорният акт на изоставянето е смекчен.  
Така или иначе мотивът за бедността и глада, които са толкова страшни, че родителите са готови да изоставят децата си, според фолклористите от района на приказката – Германия и балтийския регион, са  пряко отражение на реално случило се събитие през средновековието – Големият Глад (1315-1321 г.), който бил първият от серия кризи, застигнали Европа през 14 век. Той започва с дълготрайно лошо време през пролетта на 1315 година и повсеместни оскъдни реколти пред следващите  години.  Причинява смъртта на милиони. Приказката за Хензел и Гретел води началото си от точно този период, когато отчаяни родители са изоставяли децата си да се оправят сами.   
Непрекъснатото разказване на приказката продължава с опера, анимационни филми, сценични пиеси и телевизионни филми, куклено шоу, 3Д продукции , мюзикъли и балети. Ние предлагаме радиодраматизация – най-близкия жанр до старата разказваческа школа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35