Една непрекъснато разказвана приказка

Дали заради конфликтното трио зла вещица и беззащитни братче и сестриче, дали заради високия градус на напрежението,  дали заради приключването на страшното с хубавото, дали пък заради гениалната идея за къща, направена от сладкиши и бонбони, или заради всичко това, взето накуп, от 1812 година насам тази приказка продължава да е отново и отново разказвана. Разбира се, тя не се е появила през 1812, а много много по-рано, но през тази година е преразказана и публикувана от братя Грим. Якоб и Вилхелм Грим чуват за Хензел и Гретел от приятелката на Вилхелм и негова бъдеща жена Дортхен Вилд. В първото издание на приказката дърварят и  неговата жена, бащата и майката на Хензел и Гретел са тези, които ги изоставят. В по-късни издания има малки поправки – появява се мащехата вместо майката и от своя страна бащата отначало се противопоставя на идеята да изоставят децата, така че позорният акт на изоставянето е смекчен.  
Така или иначе мотивът за бедността и глада, които са толкова страшни, че родителите са готови да изоставят децата си, според фолклористите от района на приказката – Германия и балтийския регион, са  пряко отражение на реално случило се събитие през средновековието – Големият Глад (1315-1321 г.), който бил първият от серия кризи, застигнали Европа през 14 век. Той започва с дълготрайно лошо време през пролетта на 1315 година и повсеместни оскъдни реколти пред следващите  години.  Причинява смъртта на милиони. Приказката за Хензел и Гретел води началото си от точно този период, когато отчаяни родители са изоставяли децата си да се оправят сами.   
Непрекъснатото разказване на приказката продължава с опера, анимационни филми, сценични пиеси и телевизионни филми, куклено шоу, 3Д продукции , мюзикъли и балети. Ние предлагаме радиодраматизация – най-близкия жанр до старата разказваческа школа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента. Това не е единственото изобретение на Ториано..

публикувано на 16.01.19 в 08:25

Приказки от далечния Север

Всички сте чували за ескимосите – коренното население в едни от най-студените части на света, на юг от Северния полярен кръг. А дали сте слушали техни приказки? В седмицата от 14 до 18 януари, в минутите на „Ранобудно петленце“, сме Ви подготвили приказки на ескимосите и една приказка от „Ледената страна“ – Исландия – островната държава в северната част..

публикувано на 12.01.19 в 13:20
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но един майстор, живял в Швеция през 14 или 15 век, не само си го е представил, но е и създал нов..

публикувано на 10.01.19 в 09:30
Хипопотам

Приказки за сънищата

Честита Нова Приказна Година от „Ранобудно петленце“ ! Пожелаваме Ви да сте здрави, засмени и все така да обичате приказки! Знаете, деца, че след празници ни е мързеливо и ни се спи повече от друг път. Ето защо в седмицата от 7 до 11 януари сме избрали за Вас приказки за сънищата. Знаете ли „Къде спят сънищата“? Ако нямате никаква идея, чуйте в..

публикувано на 06.01.19 в 08:05

Как се появяват героите от детските книжки?

Здрава, щастлива и приключенска Нова година от Детското.БНР! Ето какво сме Ви подготвили в първото детско предаване за 2019 година! В неделя, на 6-и януари, очаквайте срещи с автори и илюстратори на детски книги! Къде се запознахме с тях ли? На Международния литературен фестивал в София, който се проведе в Националния дворец на културата през декември...

публикувано на 05.01.19 в 08:05