Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„…Съсипваме всяка работа с думи... Просто полети... без да говориш...”

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Гласовете на Катя Паскалева, Ицхак Финци, Татяна Лолова, Никола Анастасов и Георги Калоянчев в ролите на старец 1, 2, 3, 4 и 5, всичките висящи от прозореца, ще чуете тази неделя във времето на радиотеатъра. Пиесата „От другата страна” е написана от Станислав Стратиев като радиопиеса, с която той участва в Конкурса за драматургия на Световната служба на Би Би Си през 1993 г. и печели Втора награда. Продуцирана е и излъчена по Би Би Си. След това „От другата страна” става сценична пиеса на сцената на Сатиричния театър под режисурата на Пламен Марков. След това „От другата страна” се върна отново в радиото, този път БНР, редакция „Радиотеатър” и към битието си на радиопиеса - версия на спектакъла на Пламен Марков, осъществена със съдействието и на режисьора Юри Статков. Междувременно „От другата страна” като театрален текст печели Награда на „Академия Аскеер”, а именно Специална награда за драматургично творчество пак през онази 1993 г.

Станислав СтратиевПопулярността на Станислав Стратиев като драматург започва през 1974 г. с небивалия успех на първата му пиеса „Римска баня”, последвана от „Сако от велур”, „Рейс” и много други. Пиесата му „Животът макар и кратък” печели Първа награда на Международния театрален фестивал в Мобеж, Франция през 1990. Пиесите на Стратиев са играни в Китай, Чехия, Белгия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Франция, Унгария, Индия, Турция, Ирландия, Мароко, Швеция, Русия, Сирия, Словакия, Полша, Румъния.

С него разговорът винаги си беше на изключително високо ниво и заедно с това беше и неудържимо забавен. Режещият като бръснач мозък подлагаше на саркастичен анализ всичко припознаващо се като нещо друго. Той изглеждаше олимпийски уверен в себе си, но като човек допуснат до творческата му лаборатория зная колко това усещане бе измамно. Четири пъти той ми повери да поставя за първи път негови пиеси и четирите пъти беше взискателен до безпощадност към себе си и новата си пиеса. Вслушваше се във всяко основателно съмнение, свое или на хората, на които вярваше, преправяше всяка сцена многократно, а след това и цялата пиеса, затрупваше ни с варианти. Искаше, без да престане да говори за най-животрептящите проблеми на времето, без да престане да бъде забавен, да влее в работите си от последния период цялата си изстрадана мъдрост. Понякога успяваше повече („От другата страна”), понякога - по-малко. Но, позволявам си да свидетелствам, в неговата творческа лаборатория трескаво се търсеше изразната форма на новите му пиеси, вреше и кипеше, всичко беше под високо напрежение, налягането се покачваше. Пламен Марков във в. „Култура”.

И така слушайте „От другата страна”, радиопиеса за игнорираните, игнорирането и абсурда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30