Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томчо Томов: Няма възвръщаемост, ако не инвестираш в себе си

Реалните умения на завършващите ВУЗ не отговарят на никакви стандарти

Снимка: БГНЕС
MyCompetence нe е просто интернет сайт или проект, той е кауза. Насочен е към тези, които искат да се усъвършенстват или искат да усъвършенстват други хора  безработни, мениджъри, хора, които учат или искат да учат. Така Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетентностите към БСК, представя информационната система, която прави актуална снимка на реалните изисквания за всяка една позиция, на пазара на труда и същевременно предлага ресурси и обучения за търсещите работа. 

Основните компоненти на платформата са четири. Модул с 1038 компетентности модели за различните професии и длъжности, в около 20 водещи икономически сектора. Там всеки може да "свери" своите знания, компетенции, умения и качества с реално търсените от работодателите. Както и с това, което му предлага висшето, или професионалното училище, в което се обучава. Вторият модул съдържа въпросници и тестове за оценка и самооценка.

Преминаването на един подобен онлайн международен тест би струвало между 140-160 евро, казва Томчо Томов и добавя, че както инструментите за оценка, така и предлаганите в третия модул на системата MyCompetence, около 40 електронни обучения, са не само безплатни, но и на високо професионално ниво. Техни автори са авторитетни специалисти, разработени са съгласно европейските стандарти и са валидни на европейския пазар на труда. Електронните обучения отнемат около 16-18 часа. След успешно преминат тест на изхода те могат да станат част от CV-то или електронно портфолио на всеки специалист.
Дипломата не трябва да е самоцел казва ръководителят на Националния център за оценка на компетентностите, можеш да имаш десетки дипломи, но ако не можеш да демонстрираш реални знания и умения, ставаш част от статистиката на хората, които не работят по специалността си, или която казва, че всеки втори работодател в България, не може да намери човек за ключови позиции.
Томчо Томов е категоричен, че бизнесът би обезпечил всичко, стига да има възвръщаемост и добавена стойност. Той коментира необходимостта от нормативна промяна, обучение на специалисти и промяна на учебните планове и програми за постигане на ефективно дуално обучение у нас. Към това добавя също необходимостта от публично-частни партньорства и промени в план-приема на висшите училища. 
Университетите също трябва да разбират по-широко своята автономност и да се отворят към обществото и към работодателите, казва Томчо Томов и посочва, че реалните практически умения на завършващите висше образования не отговарят на никакви стандарти, дори и на минималните.
Кои са търсените специалности днес? Кои са перспективните професии и как да променим възможностите си за по-добра реализация? Чуйте интервюто с Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетентностите към БСК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не пропускайте! Мистър Милър

Доминик Милър , цар на акордиката и синкопа – импровизационна многопластова музика, която тренира ушите за по-правилно възприемане на трудното, но истинско съвършенство. Синонимът на този музикален оригинал е Китара. Един от най-нежните, елегантни и изтънчени майстори на този инструмент. И чак след това – първа жица и бендлидер на вездесъщия..

обновено на 15.04.24 в 13:35

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък. В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава..

обновено на 15.04.24 в 12:59

Светът на Ани и Явор: Послания за пътната безопасност, живота и любовта

На 16 април пред Народния театър "Иван Вазов" се открива изложбата "Ключът е любовта". Това не е просто изложба, а специален проект, посветен на спомените за двама младежи – Ани и Явор, чиито животи бяха отнети в трагичната катастрофа преди година.  Изложбата е нещо повече от сбор на творби. Тя е прозорец, през който можем да погледнем в душите на..

обновено на 15.04.24 в 09:46

Започва записването за конкурса "Сайт на годината"

Днес (15 април) започва ранното записване за конкурса "Сайт на годината" , който се провежда за седми път. За фокуса на конкурса тази година, категориите и наградите в "Нашият ден" говори Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб". "Всеки, който е създал своя сайт в България, без значение на какъв език, може да участва в конкурса..

публикувано на 15.04.24 в 09:12
Моника Желева

От Варшава до София: Историята на преводача, който владее и езика на музиката

В рубриката "Мигранти с таланти"  ви представяме Моника Желева, която е дете на две култури, с баща българин, родом от Пловдив и майка полякиня. Моника е родена и израства във Варшава, където по-късно завършва Варшавския университет, специалност "Лингвистика". Скоро след като се дипломира, идва при сестра си в Пловдив и след няколко..

обновено на 15.04.24 в 08:38