Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 14 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Срещаме ви с Кирил Аспарухов по повод поетичната премиера – бенефис на книгата му „Любовни следи“.
• Ще видим „Сънищата” на художника Николай Стоев, ще чуем „Когато щурците засвирят” в последната акварелна изложба на художника Любен Пашкулски и ще участваме в „Самотните манипулации” на Иван Петров - Тумбата, който гостува в Арт салона на Радио Варна.
• Разговор за съвременното българско кино с режисьора на филма „Бартер”Атанас Киряков.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Перу

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янка Рупкина, Комня Стоянова, Иван Михов и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Понеделник започва в събота: Разговор със слушателите за интересни събития от уикенда и музикален поздрав за именниците.
• Трудова борса“: свободните работни места, обявени в дирекция „Бюро по труда“, Разград.
• Понеделник. На чисто: Външна миграция на българите – смяна на тенденцията – накъде се отправят нашенци в търсене на работа и по-добър живот отвъд пределите на България и кой идва на тяхно място – коментар на Деница Сачева.
• Публицистика: Защо и на кого липсва Европа и има ли дебат след първата реч за състоянието на ЕС пред ЕП на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер?
• Денят Х: Спомен за археолога Георги Китов – с участието на Диана Димитрова и Красимира Стефанова.
• Културен афиш: Веселин Ранков за Осмия международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ в Двореца в Балчик.
• Третият в студиото: Героите на деня на празника на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“

от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден – практично
• Цените на основните хранителни стоки. Информация, коментар на движението им и прогнози на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
• Кога и защо да насочваме децата към професионални училища? Ползата и бъдещето на дуалното образование и кои са „защитените“ професии? – Самуил Шейнин, директор на професионалната гимназия по строителство в гр. Перник и почетен председател на Съюза на работодателите в областта на образованието.
• Практично: За безопасността на децата по градските улици. Съвети на зам.-кмета по транспорта на Софийска община Любомир Христов за възпитанието на малките в култура за движение по пътищата и информация за инициативата „Да пазим детето“

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс – Евросправочник на слушателя
Предизвикателствата пред ЕС преди и след речта на Жан-Клод Юнкер на 9 септември т.г.

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
Записи от концертни албуми. Изпълнения на Орлин Горанов, Бил Чемплин, Джоузев Уилямс, Сюзан Тедески, Алиша Кийс, Лари Карлтън, Робин Форд и др.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Новата учебна година започва ударно

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Сцени: Мариан Бачев и Борис Панкин за „Човекът от Ла Манча”
• Книги:
- „Чувство, по-силно от страха“ – Марк Леви - Темз Арабаджиева
- „Да се взреш в слънцето“ – Ървин Ялом.
• Изложби: Годишни награди за живопис на фондация „Едмонд Демирджиян”
• Отражение:
- Режисьорът Диана Иванова и продуцентът Албена Ковачева за пътешествието на филма „Чуй“ по европейските киноекрани.
- Хореографът Сидра Белл и „Дарида денс център“.
• Какво се случва: „Край на мита за добрата майка“ - или как да престанем да преследваме идеята за перфектност в родителството. За едноименната книга на канадската детска психотерапевтка Алисън Шейфър – гост Кремена Димитрова и интервю с авторката.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
Днес пространството на нашия музикален салон ще бъде обитавано от семейни двойки музиканти (бивши и настоящи!), а на вас оставям да прецените кой, с кого, как и доколко умее да „мели брашно заедно”. Подобен шанс не е за изпускане, така че – не превключвайте честотата! Ще слушаме изпълнения на Мими Иванова и Развигор Попов, Аглика Генова и Любен Димитров, Милица Божинова и Асен Масларски, Сара Брайтман и Сър Ендрю Лойд Уебър, Анжела Георгиу и Роберто Аланя, Ане-Софи Мутер и Андре Превен, Ал Бано и Ромина Пауър и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Деинституционализацията – „за“ и „против“
Как върви процесът за деинституционализация и защо набира скорост съпротивата срещу него? Гости: Султанка Петрова, депутат, член на Комисията по здравеопазването, и Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата.
• „Да изчистим омразата“ – за едноименната съвместна инициатива на община „Възраждане“ и Организацията на евреите в България „Шалом“ ще ни разкажат кмета на общината Савина Савова и Пепа Илиева, PR на ОЕБ „Шалом“.
• Светове: „Роша шана – еврейската Нова година“ – за празника ще ни разкаже Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Покрив над главата: Евтини жилища за насекоми и небостъргачи в саваната

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Магията на камерната песен: Трубадурите и романтиците – певците на любовта

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Лир”, келтски мит

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Само ново

Музика подбрана измежду най-доброто във фонотеката на Българското национално радио. Изпълнения на Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Никола Ганчев, трио „Зорница“ и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт на Симфоничния оркестър на Финландското радио с диригент Ханну Линте, солист – Лаура Хюнинен, арфа.
В програмата:
• Рихард Щраус – симфонична поема „Дон Жуан“, опус 20;
• Алберто Хинастера – Концерт за арфа и оркестър, опус 25;
• Жан Сибелиус – Сюита Леминкайнен, опус 22.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд – 11 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Концерт на японския авангардист Йошио Мачида във Второ студио с участието на Teeth Of Divine - ritual noise проект на Боян Аврамов с гости: Алексей Николов (чело) и Александър Николов (перкусии).

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Спонтанни инвенции
На фокус: Марио Станчев за джаза, за себе си и за другите
„За мен джазът е един музикален свят, извънредно оригинален, и се отнасям с огромно уважение към този свят, но ако човек се остави този голям свят да го изяде, вече няма да може да се изразява. Има много музиканти, които свирят прекрасно джаз, обаче какъв е смисълът да свириш като Хърби Хенкок или като МакКой Тайнър – абсолютно никакъв. Все едно да говориш с думите на друг човек. Джазът е една голяма музика, с която аз съм се проникнал, но която използвам за да изразя това, което нося в себе си.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20

Неделя, 24 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Всъщност умряло е кучето" от Том Стопард от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 23.03.24 в 08:25