Сряда, 16 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Началото на учебната година ще отбележим с литература. Статистиката в България отчита рекордно ниски тиражи, но много издания. Защо в Европа не е така и защо там никой не говори за криза в четенето, ще говорим с писателите Стефан Бонев и Начо Христосков. Стефан Бонев е един от най-четените в България и чужбина български разказвачи с преведени разкази на пет езика. Начо Христосков е председател на Пловдивското дружество на писателите. Ще помогнат ли на българската литература новите „реалити“ формати, които се задават в ефир и какво ни липсва, че изразът „Self-presentation“ – Самопрезентиране – е „мръсна“ дума.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Народна музика от Боливия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христина Белва, Петър Миланов, оркестър „Видин“, Янка Танева и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Mузикална игра и записи от Златния фонд на БНР по случай годишнина на Мария Калас.
• Надпреварата за президентските избори в САЩ. Има ли кандидати, които предлагат коренни промени във вътрешната и външната политика на страната?
• Колко важно за науката е откритието на Homo Nilebi? Възможно ли е това да е т.нар. „липсващо звено”, което ще докаже окончателно теориите на Дарвин?
• Истории в ефира: Пепа Лалич, създател на Papsy and the monsters.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Въпрос на слушателка: Как трябва да постъпя, ако ми откраднат документите докато съм на почивка? Трябва ли да ми дадат някакъв документ от районното?
• Медът – лекарството през есента и зимата. За цените на реколтата от мед тази година, за начините, по които да познаем истинския мед и елексирите, които можем да си приготвим с мед сами в къщи. Гост: Димо Димов от Националното сдружение за биологично пчеларство (В София започна голямо изложение на мед и пчелни продукти).
• По пътя: Интересни предложения за екопътеки

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости: Музикантите от група SEVI ви канят да закрием заедно второто европейско турне на бандата, продължило цели четири месеца из страната и чужбина с повече от 20 дати в България, Румъния, Италия и Сърбия;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Моя страна, моя България

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Националният център за книгата открива нова литературна сцена „Перото“ в НДК. Разговор със Светлозар Желев, директор на центъра за литературния клуб-книжарница, която ще бъде отворена 24 часа.
• Започват Националните културни празници „Албена“. Разговор с издателя Иван Гранитски, инициатор на събитието за предстоящите литературни срещи и изложби в Североизточна България.
• Дни на отворените врати в институт „Сервантес” в София. Гостува испанският театър „Рон Лала” със спектакъла „На едно място” в „Дон Кихот”. Весела Петрова от института с покана за гостуващото представление и инициативата.
• Българското сопрано Соня Йончева открива новия сезон на Метрополитън опера. Включване на драматурга Майя Праматарова от Ню Йорк за новия музикален сезон.
• Художникът Иван Димов за новата си самостоятелна изложба-живопис в галерия „Нюанс“.
•Какво се случва: Ролята на българския колекционер за опазването на културното ни наследство – криминалната история на една художествена колекция на художника Данаил Дечев. Гости: акад. Светлин Русев и проф. Валери Стефанов.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Непознатият Саверио Маркаданте – неиздавани концертни пиеси за кларинет и арфа, както и арии от негови опери.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаният живот на един български екзарх
Няма столичанин, който да не знае къде се се намира улицата в центъра на София, която носи името на екзарх Йосиф. Но живият живот и забравеното му дело на църковен деец и извисен дух на българин остават неизвестни за днешното ни общество. Повод да се присетим за този изключителен човек е 175-годишнината от рождението му и 100-годишнината от кончината му. С помощта на доц. Христо Темелски, който е посветил част от професионалните си проучвания на Екзарх Йосиф, както и на д-р Емилия Ценова ще проследим най-важните етапи от патриотичната одисея и забравените му заслуги за опазване на националната свяст.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Знамето – символът на непреходни ценности: Произходът на националното и държавното знаме

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Есенни мотиви в музиката

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„В страната на небивалиците“ от братя Грим

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Темпераментно, страстно фламенко от Южна Испания. Майсторските инструментални и вокални изпълнения са на: Лос Малагеньос, Пепе ел Кулата, Хавиер Руйбал, Естрея Моренте, Чамбао, Марина Ередия, Лос Чикос и Пако де Лусия.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контрапункт
Властелини на тишината и духа
• Гия Канчели за най-новата си композиция, чиято премиера предстои
• Арво Пярт – мистичен авангардист и сакрален постмодернист
• Интервю с драматурга Майя Праматарова
• Анатолий Вапиров призовава духове в джаз-тайма

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Воймир Асенов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Sounds of The Ages – петото издание на музикалния форум в Амфитеатъра в Пловдив, между 18 и 20 септември.
За идеите, историята на фестивала, петте групи, които ще очертаят тазгодишната му рамка, предизвикателството да представиш рок музика със съпровод на симфоничен оркестър, любопитни и забавни случки с групите, с които Sounds of The Ages ни среща през годините и очакванията на организаторите за следващите издания на фестивала.
• Есенен национален рок фестивал за авторска песен „Силата на рока 5” – за колаборацията със сръбския фестивал „Гитариада“, групите от предварителната селекция и регламента на конкурса –организатор е Васко Громков, продуцент – Милена Славова.
Събеседници: Васко Громков, Милена Славова, Стефан Попов-Пърси

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате юбилате
Поп-евъргрийните в аранжименти за хор.
Един различен поглед върху някои от най-слушаните поп песни в последните години, поднесени в хорови аранжименти.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Култура на гласуването: Институции на гласуването от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Саймън Кийнлисайд (баритон) и Малкълм Мартину – пиано от сезона на Музикферайн. В програмата: песни от Хуго Волф, Морис Равел, Франсис Пуленк и..

публикувано на 20.10.19 в 08:25

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Самодива“ от П. Ю. Тодоров, адаптация: Кръстю Бойковски от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Трайко Балтаджиев, Митко Гроздев, Радостина Кънева, Георги Петров и други...

публикувано на 19.10.19 в 08:50

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прог поп рок. Когато името и идеята задължават. • „Spock's Beard“ с последен (за сега) албум, с „фаталния“ номер 13 – „Noise Floor“, 2018 г. • „ „ELO“ на Джеф Лин – единственият оцелял член от групата също с последен (вероятно наистина) албум – „Alone in the Universe“, 2015 г. •..

публикувано на 18.10.19 в 13:00

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският преход и непреходните ценности: Родина, нация, държава като ценности за българина от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам 90 години от рождението на Николай Гяуров – гала концерт в Софийската опера – 1 част. от 2.00 до 3.00 часа Покана за..

публикувано на 17.10.19 в 08:25

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия По следите на времената: Преоткриване на Никополис Ад Нестум от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: Разказ за София и историческите маршрути, които пресичат града, разговор с арх. Здравко Петров. • Маршрути: Една история от времето,..

публикувано на 16.10.19 в 08:45