Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 6 октомври

БНР Новини

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Благоевград
• За рисунката като тайна и първи допир към реализирането на дадено произведение - среща с художника Деян Янев, един от най-интересните съвременни автори след откриването на неговата изложба в галерия „Аросита” в столицата.
• За артистичния проект Rossen&Lorina и новата им песен „Аз летя сама” - разговор с Росен Пенчев, режисьор, талантлив китарист и автор на музиката, и актрисата Лорина Камбурова, известна с ролята си на Лия в сериала „Връзки”.
• „С глава в стената” – режисьорът Антони Цонев и авторът на музиката Петър Радевски след премиерата на филма.
• Поглед над българското издание на международния фестивал за съвременна френска музика „Франкофоли”, Благоевград – интервю с Caravan Palace, представители на популярната в Европа електро-суинг вълна и с френския рапър Сопрано.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Пиренейския полуостров - страната на баските, Каталуния и Галисия. Участват: Миелочин, Майкъл Лабоа, Коетус, Мара Аранда, Хосе Мануел Будиньо и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божидар Симеонов, Минчо Михов, Костадин Гугов и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• РадиоУлица: слушателски включвания.
• Преглед на печата.
• Денят: Какво се случва във ВВС? - разговор с генерал-майор Румен Радев.
• Третият в студиото: Актьорите от театър „Реплика”.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Ще поскъпне ли тока след либерализиране на енергийния пазар? Какво да е поведението ни на потребители, в какво да внимаваме и какво да правим? – коментар, мнение и съвети на проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.
• Как да съхраняваме електроуредите, така, че да ни служат по-дълго и безопасно? – съвети на Радостина Ковачева.
• „Лесно е“: да подновим старите мебели у дома - Радостина Райчева, дизайнер

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за българска песен

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Закон с препоръчителен характер

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Премиера на „Ние сме вечни” от Кирил Буховски в театър „София”. Гостува драматургът на театъра Богдана Костуркова.
• Силвия Томова представя новия си роман „Печатарят”.
• Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” ще удостои на 8 октомври Клаудия Кардинале със званието Doctor honoris causa. Разговор с организаторите.
• София филм фест за учащи в Дома на киното. Програмата е посветена на българското кино.
• Литературният наблюдател Гергана Рачева за „Буда от предградията” на Ханиф Курейши.
•Художникът Иван Русев за арт проекта „Реката” в Илинденци.
• Николай Иванов Ом ще бъде представен в галерия „Артамонцев”.
• Какво се случва: Градски игри или за културата на настолните игри

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Поздравителен концерт

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: За думите
• Преводачо, предателю!
Съвсем не е необходимо да се връщаме към зората на превода в човешката история, за да намерим повода за такова възклицание. Достатъчно е да попаднем няколко пъти на откровено некачествен превод на иначе ценен текст, филм и т.н. Качеството на превода може да се обсъжда от различни страни, от които в случая избираме тази, без която останалите губят смисъла си. Става дума за равнището на родния език, чрез който оригиналът трябва да достигне до нас. Казвам трябва, защото за съжаление нерядко се получава обратното – преводът „погубва” оригинала и то тъкмо заради откровено лошия български език на преводача. Толкова лош, че понякога се питам дали „преводачът” не е някое от електронните приложения за преводи, под чието дело се подписва човек. Къде се корени проблемът - в степента на владеене на българския език, с която бъдещите преводачи излизат от университетите, в подбора и условията на издателствата, в липсата на санкция за потъпкване на професионалната етика...
• По следите на думите: проф. Борис Парашкевов за произхода на думата „преводач” в някои от европейските езици.
• Забравете тази дума: от коя особено дразнеща дума или израз можем да се лишим и с какво да я заменим - предлагате вие, уважаеми слушатели.
• Всичко за образованието.
• Игрословица - игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Идеалът за красота през вековете: Красотата като естетическа категория

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Радио - любов моя.
Заедно с Милена Кондова ще ви разкажем за Златния фонд на БНР - кога и как е създаден, какви съкровища притежава, от кого се „захранва”. Ще представим някои от уникалните му експонати.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Заекът и таралежът” от братя Грим

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития
Фолклорна класация „Надпяване” - новите предложения в класацията.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Студио Музика
Класика, джаз, латино... В предаването ще звучат творби от или вдъхновени от Пиацола, Телониъс Монк, Бил Еванс, аранжирани от един от най-интересните съвременни композитори - Освалдо Голихов. Ще слушаме забележителното изпълнение на легендарния квартет „Кронос”. В предаването ще слушаме интересните коментарии - за творбите и изпълнителите - на Джефри Дийн.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Иде ли?” от Иван Вазов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Детство без решетки.
Незабавна реформа в детското правосъдие за пълното зачитане на правата на децата в България искат три неправителствени организации и започнаха обществена кампания „Детство без решетки”.
Към момента над 10 000 деца в България са засегнати от действащия 60-годишен Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН), а над 2 000 деца са преминали през затворени институции - поправителни домове, следствени арести, полицейски и гранични управления, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, интернати. В студиото ще коментираме проблемите с гостите: Светла Баева, директор на програма „Кампании и комуникация” – БХК, Диляна Славкова - Програмен координатор „Семейство и детско правосъдие” - НМД, професор Нели Петрова, председател на сдружение „Институт по социални дейности и практики”, експерт от Министерство на правосъдието.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Между барока и рока
Майсторите на словото винаги са захранвали творците на музиката със сюжети, в предаването ни ще преплетем магичните светове на Луис Карол и Уилям Шекспир в рок-барок проекции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21