Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 7 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: изследователят Дамян Попхристов, който ще представи книгата си „Богомилите от уста на ухо“. Г-н Попхристов ще разкаже и за пътуването до Южна Франция, а поводът е семинара „По пътя на богомилите и катарите“.
• Репортаж на Живка Танчева за изложбата „Ритуално изкуство-време и пространство“, която е подредена в кино „Космос“.
• Интервю със Снежана Фурнаджиева за изложбата и в „Бялата къща“ - Старинен Пловдив.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Белгия – уърлд и танцувален фолклор. Изпълнители: Аморома, Трио „Трад“, Хет Проджект, Хет Брабантс Фолксоркест.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Данислав Кехайов, Георги Петров и приятели, Ива и Ева Валентинови и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса – свободните работни места в дирекция „Бюро по труда“, Смолян.
• Една седмица след началото на руските въздушни удари над Сирия – какви са резултатите от операцията? – анализ на ръководителя на катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС проф. Димитър Димитров.
• Ще изневери ли Куба на Революцията? И по какво се различават управленските стилове на братята Фидел и Раул Кастро? – разговор за досегашната история на „острова на свободата“ и неговото бъдеще след размразяването на кубино-американските отношения.
• Годишнина на Едгар Алън По – отбелязваме я със записи от Златния фонд.
• Културен афиш за София и страната.
• Истории в ефира: Как да спасим пчелите? – интригуващ разказ за мисията на столичанина Трифон Михайлов.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков за одобрените проекти за саниране, за капацитета на националната програма до края на годината, срокове, съвети, отговори на слушателски въпроси.
• Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор - за вирусните щамове, които очакваме през октомври, за ваксините - съвети.
• По пътя: репортаж от с. Шишковци.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости: „Оратница“
След излизането на дебютния едноименен албум на „Оратница“ през 2012, сега е време за втора част - „Фолктрон“. Фолктрон е свободна частица, попаднала в нашия елетронизиран и роботизиран свят, която кара материята да трепти в необичайни за вселената ритми.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
До какво води опростачването?

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Регионалният исторически музей в Смолян чества 80 години. Разговор с Таня Марева, директор на институцията преди юбилейната научна конференция „Музеи и колекции“ в Смолян, част от празничната програма.
• „Буре барут“ от Деян Дуковски с премиера в Независим театър – интервю с режисьорката на спектакъла Ана Батева.
• Автобиографията „Вчера, днес и утре – моят живот“ на София Лорен излезе и на български език. Включване от Италия на кинокритика Соня Александрова, преводач на изданието.
• Децата и тийнейджърите през погледа на две съвременни писателки:
- В България гостува полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик, за да отговори лично на всички тийнейджърски въпроси отразени в книгата й „13-а пряка“.
- Нова българска книга за деца „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта“ от Здрава Каменова. Разговор с авторката и Ирина Василева, илюстратор на изданието.
• „Какво се случва“: Публичното слово като механизъм за въздействие над хората. Гости - София Петрова, съставител на книгата „Речите, които промениха света“ и поетът Бойко Ламбовски, преводач на част от текстовете.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
• Разговор с Росица Костова за новата инициатива на Старозагорската опера – До-Ре-Ми в пелени.
• Новият диск на Карло Коломбара с арии от опери на Росини, Верди и Масне.
• Доротея Рьошмон записа моцартови арии.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Чешката следа в българската история и култура
След Освобождението през 1878 г. младата българска държава се оказва в, така да се каже, в остра нужда от кадри – квалифицирани, образовани, интелигентни личности, които да ѝ помогнат в конструирането на обществените функции и изобщо на един съвместен институциализиран живот. Тъкмо на този безспорен принос ще бъде посветено предаването като ще се акцентира на все още течащата изложба в НХГ на Йосиф Питер – родоначалникът на българската гравюра. За тази изложба ще говори нейният куратор Ружа Маринска, а за чешкото влияние и помощ, оказана на българите, ще говорят в по-широк план доц. Ани Бурова, бохемист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Добромир Григоров, бохемист и също преподавател в СУ, и доц. Владимир Пенчев, историк, културолог, антрополог и бохемист, преподавател в Софийския университет.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух:  Българските открития във физиката и астрономията

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
В края на всяка календарна година идва време за равносметки. Изготвят се класации за най-добра песен на годината, за най-добър изпълнител, най-добра композиция, най-добър клип и т.н., но ние ще предложим една по-обстойна класация на поп-песни от началото на миналия век до днес. Ще представяме песните по десетилетия – от 20-те и 30-те години на ХХ век и до днес. Разбира се, някои артисти се появяват повече от един път в класацията, но щом става дума за имена като „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и Франк Синатра, ще се съгласите, че им е „разрешено“.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Много прищевки”, френска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Музикален атлас
В началото на сезона, предложението на Музикален атлас концерт е среща с трима известни наши музиканти - с принос към популяризирането на българския фолклор по света, и работещи в сферата на уърлда… Двама от тях кавалджии - Недялко Недялков, който на 13-ти октомври ще участва в концерта на белгийската група А.К.А Балкан Муун и ще ни разкаже повече... Теодосий Спасов, който на 10-ти октомври ще се включи в софийския фестивал „Жълтите павета“ заедно с трима музиканти от Испания. И Георги Петков – диригент на хор „Нови български гласове - Ангелите“. През септември формацията изнесе концерт в южния испански град Севиля – част от проекта ЕСТРУНА – Арканхел, с участието на фламенко музиканти.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Контрапункт
• Кръгове - естетически убийства и системни зависимости
- Лурие и Мосолов или от Комисариата на Луначарски и Червената Армия до емиграция и ГУЛАГ.
• Българска Музика по света и у нас
- Нова Камерна Българска Музика (НКБМ) - начало на 5 октомври.
- Пътешествията на една Музика за струни без нищо друго или Милен Панайотов на фестивала „Контрасти“ в Лвов.
- Музика за балет без балерините - гостува ни Мирослав Данев със „Сибин“.
• Стара музика: Лучано Берио на 90 с избрани хитове от неговата кариера.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Ординарец“, от Тодор Кожухаров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Второ издание на джаз фестивала „Жълтите павета” с участието на Едмар Кастанеда, Давид Пеня Дорантес, Теодосий Спасов, братята Мартинес с Христо Йоцов и др. Гост: Иван Минчев от екипа на организаторите.
• Аризонска (психеделик-рок) мечта – подробности за предстоящия концерт на американците The Myrrors и световната премиера на живо на проекта T.F.S.L. идната седмица.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Кантате юбилате
• Интервю с Тотка Полякова – председател на НЧ „Габрово“ за ХІІІ-я Празник на духовната музика в Габрово, който ще се проведе на 10 и 11 октомври т.г.
• Гост: Проф. Теодора Павлович. Разговор за изявите през юбилейния 50-ти сезон на ръководения от нея Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“.
• Хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева – преди участието им във финалния тур на конкурса „Нека пеят народите“, който ще се излъчи директно по програма „Христо Ботев“ на БНР от Първо студио на Баварското радио в Мюнхен на 11 октомври т.г.
• Хорови новости: информация за хорови събития у нас и в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30