Словото продължава

Тя е писател и учен, автор на поезия, проза, теоретични книги, преводи и не спира да търси, да анализира, да открива, както пише в едно от стихотворенията си:

За недоволния светът не се окръгля.
Той не завършва в залеза, ни в хребета от сняг,
блед някъде над покривите; не опира
о звездата, милостиво
над кратката ни нощ надвесена. Къде
да иде недоволният, къде да се загуби,
кой път навън да избере? Все този край,
все тази музика на сферите, все линии,
които в себе си се връщат съвършени.
                                            Светът
на недоволния завършва в слово,
но словото в омара продължава.
О, лято, влага сутрешна... Завиждам
за зрението на виделите и за слуха
на чулите, ала хвала на тези,
които вечната ни незавършеност строят.

С академичен форум, колеги, студенти и приятели ще отбележат годишнината на проф. Николчина. Ето какво пишат те: Не вярваме в суеверието на юбилеите, но шестдесетгодишният юбилей на професор Миглена Николчина е прекрасен повод да се засвидетелства уважението към многостранното й творчество, което създава, споява и поддържа общности, допринася за въвеждането на нови проблематики, нови въпроси и нови перспективи. Като човек на науката, като преподавателка, като авторка на поезия и проза, в продължение на повече от тридесет години Миглена Николчина разпитва и обговаря границите на човешкото, стои в основата на стотици начинания, пресича пределите на дисциплини и полета. Форумът Парачовешкото: грация и гравитация е покана хубавите разговори, които тя винаги е провокирала и вдъхновявала, да продължат.
Форумът ще бъде в два дни – на 11 и 12 ноември и е организиран от Катедрата теория и история на литературата и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие с доклади и изказвания ще вземат: Албена Стамболова, Александър Кьосев, Амелия Личева, Ангел Ангелов, Боян Манчев, Дарин Тенев, Деян Деянов, Диана Атанасова, Екатерина Йосифова, Еньо Стоянов, Камелия Спасова, Мария Калинова, Морис Фадел, Надежда Александрова, Надежда Радулова, Невена Панова, Огнян Ковачев, Цветанка Хубенова, Чавдар Парушев и др.
Честването на проф. Миглена Николчина ще започне още днес с премиерата на сборника й с разкази „Билет за Вега“.
Честит юбилей!