„Под игото” на Иван Вазов - оригиналът и неговите редактори

Едва ли мнозина знаят, че най-българската книга, най-четената и най-почитаната в чужбина - романът „Под игото” на Иван Вазов, за първи път вижда бял свят като цялостен том не на български, а на английски език. Българските книгоиздатели не са искали да рискуват с такава дебела епопея, но в Англия един авторитетен критик - Едмънд Гос, оценява високо произведението на Вазов. Гос е съставител и редактор на поредицата „Международна библиотека”, публикувана от младия издател Уилям Хайнеман, който пуска романа на Патриарха под № 14 в своя амбициозен проект наред с творби на Толстой, Мопасан и редица други изтъкнати скандинавски, полски, италиански, испански и немски писатели. Наскоро издателство „Захарий Стоянов” пусна подготвеното от големия български англицист проф. Александър Шурбанов последния вариант на „Под игото” с редакторски поправки от самия Вазов. Оказва се всъщност, че Вазовият роман в по-сетнешни публикации е бил доста редактиран, прередактиран, поправян дори от хората, натоварени със задачата по неговата публикация.
За това стана дума в поредния брой на предаването, също за многобройните преводи на романа (за последния научихме съвсем скоро - полският българист проф. Войчех Галонзка обяви, че е приключил с изцяло нов превод на „Под игото”), както и за историите около първото му издаване на английски език. Стана дума и за интересен сайт, в който всеки желаещ може да слуша „Под игото”, прочетен от професионален актьор. Този актьор бе гост на предаването - Янко Лозанов, заедно с него посрещнахме и Мирела Иванова, директор на Къщата-музей „Иван Вазов”, и проф. Александър Шурбанов, който заедно с проф. Майкъл Холман, английския българист и преводач от български език, е автор на предговора към най-достоверното издание на „Под игото”.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Джасим, Митко Новков и доц. Веселин Методиев (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Новите теми в учебниците по история

Началото на учебната година 2018/2019 бе белязана с влизането на теми за историята на България по време на социализма. Същевременно дойде новината, че Георги Марков също влиза в учебните планове. Безспорно, необходими иновации, но дали ще изпълнят те предназначението си да запознават учениците със събитията от близкото минало? Или ще се превърнат в..

публикувано на 19.12.18 в 17:15

SOS Детски селища България: 25 годишна история

През лятото на тази година се навършиха 25 години от създаването на първото SOS Детско селище в България. И тъй като цялата година е под знака на този юбилей, в „Познати и непознати“ разказахме за историята на сдружение „SOS Детски селища“ - България. Сторихме това с помощта на дългогодишните негови деятели д-р Росен Коларов, председател на УС на..

публикувано на 19.12.18 в 12:47

Думите на 2018 година

Ако има някакъв смисъл в класациите за дума на годината, той е в подсещането да обърнем внимание на поводите и причините за засилената употреба на думи и съчетания или за създаването на нови като брекзит, фалшиви новини, младотресение и т.н. От няколко години, вече традиционно, в предаването обсъждаме избраните от големи световни издателства думи на..

публикувано на 18.12.18 в 17:10
Първото издигане на първия цепелин LZ1 е на 2 юли 1900 година на брега на Боденското езеро.

Връзката между човека и летателния апарат

Ако се случва някакво чудо при хората, които са се опитвали да се превърнат в част от небесните висини с помощта на безмоторни и по-късно – на моторни летателни средства, то се изразява в постигането на своеобразна духовна връзка с машината в полет. За тази нееднозначна и изключително богата емоционална взаимност между човека и летателния апарат..

публикувано на 18.12.18 в 09:25

Еврика! Успешни българи: Славко Николов

Славко Николов е на 25 години и в момента е докторант в катедра „Вътрешни болести“ на Тракийския университет в Стара Загора. Заради хлапашката му усмивка и заразителен ентусиазъм човек трудно би го различил от тийнейджър. От малък е влюбен в птиците и тази любов определя и професионалния му път. Не забравя обаче и уроците, получени от живота. Като малък..

публикувано на 17.12.18 в 17:10