Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 24 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Благоевград
В предаването ще разговаряме:
• с Невена Дишлиева-Кръстева за миграцията, за дома, корените и чувството за принадлежност;
• как Благоевград посрещна Деня на християнското семейство (репортажи);
• с Екатерина Йосифова за поезията на Миглена Николчина;
• с Румен Попкостадинов (след Нощта на театрите) за "Женско царство" в ДТ "Н. Вапцаров;
• с Цруя Шалев - разговор „в червено”;
• с Румен Стоичков (след гостуването му в Кюстендил) из стръмните на България;

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии от Грузия

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йовчо Караиванов и Груйчо Дочев, Катя Минчева и Петьо Костадинов, Мария Балтаджиева и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Трудова борса“: свободните работни места в Бюрото по труда в Пазарджик.
• Паника – Европа! – коментар на кореспондента ни Никола Миладинов от Брюксел.
• Каква е истината за изсичането и подпалването на горите? Разговор с експерти.
• Отчет за изпълнение на програмата на правителството за стабилно развитие на Република България 2014 - 2018 година в сектор здравеопазване – реални ли са реформите.
• Третият в студиото: Поли Генова

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Как да си изградим „култура на сигурността“? Как да се научим да реагираме правилно, когато намерим съмнителен багаж, наблизо се случи инцидент или ни се наложи да излезем бързо от помещение с много хора? От къде трябва да започнем обучението и изграждането на инстинкти, които някои нации вече притежават? – гост Здравко Дерелиев, председател на Националната асоциация по сигурност.
• Габриела Руменова от КЗП гостува със съвети за предпразничното пазаруване.
• „Лесно е“: учи ли се творческото писане и има ли правила, които младите могат да овладеят още в училище? Тея Петрова съветва как и кои.

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Протест обречен на провал

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• „Кино и литература” в Културния център на СУ с акцент върху документални прожекции и творчеството на Лорка.
• Театроведът Богдана Костуркова за Театър „Кредо” и  десетгодишнината на спектакъла “Каквото направи дядо…”
• Литературен наблюдател. Гергана Рачева представя Флан О Брайън и “Компаньонката на краля”.
• Детската Евровизия през погледа на гостите от Италия: Фабрицио Берлинчони, Кончета Пети, които издирват талантливи деца у нас.
• Росен Идеалов и школата му за ирландски танци ще представят България на престижен международен конкурс.
• „Утаено време”- изложба на Станислав Памукчиев.
• Памет за поета и барда Гриша Трифонов в „Артефир”
• „Какво се случва”: "Фейсбук театрални критици" - дългосрочна експериментална инициатива на АСТ свободен театър в сътрудничество с катедра "Театрознание" на НАТФИЗ. Гости: Веселин Димов, директор на АСТ свободен театър, и театралния изследовател Ангелина Георгиева, инициатор на проекта. 

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Концерт по желание на слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: За думите
• Уърк парти (седянка)
По който и от двата начина да го кажем, едва ли ще стане по-разбираемо за съвременните младежи, нищо че и в училище, и в литературата все трябва да са срещали някоя и друга от думите, свързани с това старо обществено явление. А думите са много и разнообразни, колкото са били и видовете събирания за полагане на доброволен безплатен труд в полза на някого, практикувани от прабабите и прадядовците ни. Тлака, меджия, зареда, молба, ангария, попрелка, беленка, роненка… и още толкова, колкото видове труд се е извършвал, умножен по разновидностите в различните народни говори. Колкото до партито, сиреч веселието, то неизбежно е съпътствало всяко събиране на млад народ, независимо в кои времена е ставало. Хубавото е, че съчетаването на двете в едно – работа и веселие се случва и днес, макар и да не е толкова масово разпространено. Но това е друга тема, а темата на предаването ни е многообразието от думи, назоваващи тези събирания в живота на старите българи и споменът за традиционната култура, която те съхраняват. Гостува ни доц. Марияна Витанова от Института за български език.
• „Бъдеще в миналото“ – младите критикуват.
• „Забравете тази дума“ - от коя дума или съчетание предлагате да се лишим, за да бъде речта ни по-точна, красива и изразителна.
• „Всичко за образованието“ – гражданско образование и гражданско поведение.
• „Игрословица“ – игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Правилата на играта - Играта и нейните правила

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
„Радио, любов моя“ по повод 80-годишнината на БНР.
Тема с продължение: Мирослав Данев, звукорежисьор в „Музикална къща БНР” ни запознава с тънкостите в записа на музикални творби.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Царска кръв“ от Светослав Минков

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития
Фолклорна класация „Надпяване”: ще ви припомним изпълненията на участниците в месечната класация, а във втората част на предаването ви очаква много и хубава фолклорна музика.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Студио „Музика”
Спомени на цигуларя проф. Недялчо Тодоров за началото на музикалното училище в Пловдив и за Музикално-педагогическия институт, както и за знакови фигури в тези институти. Ключова фигура в тях е бил проф. Асен Диамандиев, чиято стогодишнина се чества този месец в Пловдив.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
"Славеят и розата" от Оскар Уайлд

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Антистрес техники, техники за постигане на вътрешна хармония и постигане на по-добри взаимоотношения с близките и здравословно хранене, според аюрведа – за това ще говорим със Сана Алсбей - Драгова и Константин Драгов от фондация „Изкуството да живееш“.
• Go to Balkans – туристически форум под наслов „Балканите – природа, история и култура“ - интервю със Свидна Динева – един от организаторите на форума.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Между барока и рока
Историята на цигулката напомня съвременната версия на приказката за Пепеляшка – от очарователна „селяндурка”(както я наричали в много ранния Барок, сравнена с аристократичната виола) тя се въздига до Кралица на струнните благодарение само и единствено на личните си достойнства без никакво участие на отзивчива вълшебница и влюбен принц. Последният наистина няма никаква роля в нейната история, защото Цигулката няма крака (следователно и повод да бъде разконспирирана с изгубената пантофка). Но затова пък има нежна шийка и изваян тънкокръст силует, който мнозина мечтаят да обгърнат. В странстването ни. между барок и рок ще се убедите как чудодейно вече няколко века тя не остарява и си е все същата привлекателна девойка – с красив глас и лидерски нрав. Муза-вдъхновение за бароковите майстори Корели, Вестхоф, Пизендел, Вивалди, Й.С.Бах и за рок-формациите „Канзас“, „Найтуиш“, „Илектрик лайт оркестра“, „Сити“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30