Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят в класацията „Надпяване” за месец септември е вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка лъка и песента им „Дреме ми се, лега ми се”

БНР Новини
Част от състава на вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка Лъка с композитора Ганчо Гавазов.
Снимка: личен архив

Роден на 20 септември 1977 г. в град Казанлък Стоимен Добрев завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на музика при СОУ „Екзарх Антим Първи” в града, след което продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив където се дипломира с квалификационна степен магистър в специалност „Изпълнителско изкуство с инструмент кавал”.
През 2004 г. започва работа като преподавател по „Българска народна музика”, „Камерна музика”, „Оркестрово свирене” и „Кавал” в НУФИ с. Широка лъка.
Работата с младите таланти наложи създаването на пиеси и аранжименти специално за конкретни ученически състави. Някой от тях се превърнаха и в част от програмата по „камерна музика” в АМТИИ и са включени в сборници за оркестрова и камерна музика, издадени от АМТИИ. Основният мотивиращ фактор в работата ми е, безрезервно споделяната от мен идея за съхранение, развитие и популяризиране на народната ни музика.
През годините на работа в НУФИ с различни състави Стоимен Добрев заедно със своите колеги от музикалното училище осъществява множество концерти, както в страната така и зад граница. Публиката в Полша, Ирландия, Белгия се е радвала на чудесните изпълнения на учениците от професионалното училище. Децата са лауреати на музикални форуми като „Орфеево изворче”, на конкурсите организирани от БАН по повод годишнини на братя Миладинови и на Иван Шишманов, където представят песни от техните сборници със съпровод на камерен оркестър и камерни групи.
Стоимен Добрев пише главно инструментална музика, но заедно с диригента и също толкова талантлив млад композитор Ганчо Гавазов създават и вокално-инструментални пиеси.
Пиесата победител в класацията „Надпяване” - „Дреме ми се, лега ми се” е написана и подготвена в периода 2009-2010 г., като основната й функция, е освен да е част от концертната програма на НУФИ Широка Лъка, и да участва в конкурса „Орфеево изворче”.
Успешното в случая беше, че участниците във формацията бяха достатъчно заинтригувани и амбицирани да я изпълнят порядъчно. Честно казано атмосферата в нашата работа винаги е такава. Много е важен факта, че пиесите се създават за въпросните участници, а това действа изключително стимулиращо по пътя за идейното осъществяване на проектите - думи на Стоимен Добрев.
От юни 2015 г. Стоимен Добрев е диригент на хора на Фолклорен ансамбъл „Пирин”, но наред с това продължава да подпомага дейността в НУФИ Широка лъка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25