Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният концерт на Виенската филхармония – триумф на блясъка, красотата и австрийския дух

БНР Новини
На 1 януари, от 12 часа, програма „Христо Ботев” ще излъчим директно от Златната зала на „Музикферайн” във Виена новогодишния концерт на Виенската филхармония.
Някога Роберт Шуман беше казал: “Има валсове за главата, има валсове за краката...а има и валсове за сърцето”. Традиционният новогодишен концерт на Виенската филхармония определено е от „валсовете за сърцето“. Вече цели 75 години той радва публиката от цял свят, а 29 от тези 75 години са споделени и с българските слушатели, благодарение на ефира на програма „Христо Ботев“. Започнали през 1987 година, нашите директни излъчвания на новогодишния концерт от „Музикферайн“ се превърнаха в една чудесна традиция, без която началото на всяка година е просто немислимо. Два часа и половина, преминаващи на един дъх, които ни орисват с музика и веселие и подхранват у нас жива надеждата за един по-красив и справедлив свят!
Започнал съществуването си в далечни и доста мрачни за цяла Европа времена, Виенският Новогодишен концерт има дълга и интересна история. Началото му е положено няколко месеца след Аншлуса. На 31 декември 1939 година (това е единственият път, в който концертът не се е провел на 1 януари!), в Австрия, която е анексирана от Хитлеристка Германия, Виенската филхармония прави концерт изцяло с музика на Йохан Щраус. Свирейки творбите на един от най-известните австрийски композитори, австрийците се опитват да повдигнат националния си дух по време на окупация. Концертите продължават дори и по време на войната – те се провеждат всяка година на 1 януари. Постепенно в програмата започват да се включват и други композитори, но музиката на фамилия Щраус винаги преобладава, а валсът “На хубавия Син Дунав” и “Радецки-марш” стават традиционният завършек на всеки концерт.Традиция е също всяка година на пулта да застава различен диригент, избиран много щателно и прецизно сред най-добрите музиканти от цял свят. В началото новогодишните концерти са били дирижирани само от австрийци – Клеменс Краус, Йозеф Крипс и Вили Босковски. Първият чужденец, „разчупил националните рамки“, е световноизвестният американски диригент Лорин Маазел, коато ръководи оркестъра от 1980 г. до 1986 г. След това се взема решение да бъде канен всяка година нов диригент. Изборът се решава чрез гласуване сред музикантите. Оттогава концертите са дирижирани от Херберт фон Караян (1987), Клаудио Абадо (1988, 1991), Карлос Клайбер (1989, 1992), Зубин Мета (1990, 1995, 1998, 2007, 2015), Рикардо Мути (1993, 1997, 2000, 2004), Лорин Маазел (1994, 1996, 1999, 2005), Марис Янсонс (2006 и 2012), Николаус Харнонкур (2001, 2003), Сейджи Озава (2002), Жорж Претр (2008, 2010), Даниел Баренбойм (2009, 2014) и Франц Велзер-Мьост (2011, 2013).
За своето юбилейно, 75-то издание на новогодишния концерт, Виенските филхармоници са поканили един от своите любимци – латвиеца Марис Янсонс. Това е третото участие на Янсонс в този концерт - неговият “дебют” в Златната зала беше на традиционния новогодишен концерт през 2006, когато Янсонс сподели пред пресата, че най-сетне се сбъдва една негова голяма мечта. Тогава той бе приет с бурни овации както от взискателната виенска публика, така и от музикалната критика и медиите. Сътрудничеството на Марис Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992 г., и вече близо четвърт век диригентът има специално запазено място в сърцата на оркестрантите и на австрийската публика,  защото независимо от голямата си слава, той е запазил своята естественост и топлота. В програмата на предстоящия концерт музикантът е включил творби от Робърт Щолц, Йохан, Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Емил Валтдойфел  и Йозеф Хелмесбергер. Както и през 2012, по настояване на Марис Янсонс,  Новогодишният концерт на Виенската филхармония  ще бъде със специалното участие на хора на Виенските момчета. Събитието ще се излъчва в над 90 страни по света и ще бъде гледано от над 50 милиона зрители.
Знаете, че сигналът на Еврорадио ще прозвучи от Златната зала на „Музикферайн“  в 12.15 часа българско време. Ние обаче, в програма „Христо Ботев“ също си имаме традиция: каним ви да бъдете с нас точно в 12.00, за да „подгреем“ с виенска музика и да сме готови за тържественото начало! Нека посрещнем още една Нова година заедно – с музика, красота и веселие!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35