Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.40 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
• Гости в студиото: група Sevi с предстоящ нов албум и шести сингъл и видео Don’t Hesitate.
• Интервю с пловдивската банда „Krossfire“ относно предстоящия им нов албум, който ще се издава от немски лейбъл и е миксиран в студио в САЩ. Премиера и на втория сингъл от този албум, песента One More Time.
• Нови албуми – Ивайло Кицов представя „Скънк Ананси“ - една от най-харизматичните и самобитни алтърнатив рок групи през 90-те години на миналия век, се завърна с нов албум - Anarchytecture, чиято официална премиера се състоя на 15 януари. Британският квартет, предвождан от бунтарката Скин, отново е заложил на характерното си звучене, но на модерен глас. "Мисля, че добавихме чисто нов аромат и настроения в музиката си. Искахме никой да не ходи до бара, когато засвирим новите си парчета", споделя с бодливото си чувство за хумор фронтдамата - една от най-противоречивите фигури в историята на модерния рок, все още наричана "агресивна черна лесбийка", докато тя искрено предлага душата си в своите хахави парчета.

от 2.40 до 3.00 часа
Клуб „Българан“
Предаването радва слушателите с подбрани вицове и първата част на стихотворението на Стефан Стамболов „Нямането“ – част втора.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Капански ансамбъл, Илия Луков, Квартет Пловдив, оркестър „Болярци“ и други

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
• На празник, като на празник. Ще бъдем на гости в село Богослов. То се намира в североизточните склонове на планина Осогово, на около 5 км. югозападно от гр. Кюстендил. Всяка година в края на зимата, жители и гости на селото се събират на традиционния празник „С усещане на пролет”. Посреща се „Малката пролет”, която слиза на кон от планината, провеждат се конни надбягвания, пеят се песни и се играят вити хора. Ще усетим празничната атмосфера, ще разберем и за делника на богословчани.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Приказки на Андерсен“
„Снежната царкиня“ по Ханс Кр. Андерсен и Евгени Шварц – 1 част

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Копринената борса във Валенсия.
• Императорските градини в Киото, Япония.
• Джамията Гохаршад в Иран.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„За свободното придвижване на хора и ...комари“ – разговор с проф. Тодор Кантарджиев. Темите: опасността или истерията „Зика“, защо са застрашени бременните жени, географски зони на болестта и рискове за българите, други вируси, пренасяни от тигрови комари.
Още акценти: ваксините от Турция и производството на „Бул Био“, игра на здравни карти...

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Предаване без име
• Бащи и деца или талантът, предаден по наследство.
• „Ангел на моето рамо“ – трогателната история на Натали Кол.
• Забавни истории от живота на Франц Шуберт.
• Специален гост– диригентът Мартин Пантелеев.

oт 10.00 до 12.00 часа
Семейно радио: Моето семейство
• В студиото на  «Моето семейство» ще обърнем по-специално внимание на младежите с хранителни разстройства и с помощта на нашите гости - психолозите от фондация „Център Инсайт“ Теодора Дончева и Дафина Йотова ще узнаем как и къде семействата, които се сблъскват с този все по-разпространен и опасен проблем, могат да намерят помощ. Ще чуем и историята на Теодора, която е страдала от орторексия – едно от „модерните“ хранителни нарушения на нашия век.
• „Семейният маршрут“ ще ни отведе до Националната галерия и по- специално Квадрат 500, за да се запознаем с историята на новия „Акцент на месеца“ на художественото пространство.
• „Семейната библиотека“ по традиция ще попълни Цветан Цветанов.
• Във «Вкуса на истината» Ивана Мурджева ще ни припомни удоволствието от храната през вековете.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Медийната грамотност. „Тролология: обезпаразитяване на интернет медиите“ - първата от серия образователни лекции, на НПО „Читалище.то“. Гост Константин Павлов, Комитата, докторант по социология в Софийския университет, лектор на първата лекция и блогър.
• В четири точки: Докато Европейскта Комисия критикува България и показа доверие към Румъния, главният прокурор на Румъния подаде оставка, а една българска журналистка преведе на български автобиографията на румънския президент. Разговор с Мартина Ганчева, журналист в „България он ер“ и преводач на автобиографията на президента Клаус Йоханис „Стъпка по стъпка“.
• Новият медиен закон на Гърция. Събеседник Мария Стоянова от СЕМ.
• Какви проблеми могат да възникнат от реформите във висшето образование в Молдова и ще доведат ли те до закриването на българския университет в Тараклия, Молдова? Разговор с Мария Паслар, ректор на университета.

от 13.30 до 15.00 часа
Кабаре “Фата Моргана”
Госпожа Конферансие и нейните гости в кабарето «Фата Моргана»  ще  ви разкажат истории смешни и страшни, невероятни и уж обикновени, а пък всъщност...не чак толкова...ще обсъдят високото и ниското, изкуството , политиката, и още, и още , и още....Диалозите са оживени от гласовете на Мая Бабурска,  Добриела Попова, Симеон Викторов, Валентин Ганев и Иван Петрушинов.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Документални записи от изложбата „Имена от 90-е“ в художествената галерия в Димитровград, Сърбия.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
„Монолог на скитника“ от Николай Станков

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
Американският експериментатор и мултиинструменталист Трей Спруънс за рок музиката като подстъп към източните култури

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Събеседник: поетът Георги Драмбозов

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Под знака на зодия „Водолей“. Съвместни изпълнения на Георги Христов, дуетни песни от Митко Щерев и Хайгашод Агасян, композиции на Антони Дончев.

от 17.30 до 18.00 часа
Говори Георги Марков
„Старши лейтенантът и нощта”
В задочния репортаж „Старши лейтенантът и нощта”, който ще чуете днес, Георги Марков разсъждава над драмата на палача, страха и сенчестата страна на комунизма.
По тези теми ще разговаряме с госта в студиото – Томас Фрам, есеист и преводач на немски на този задочен репортаж на Георги Марков.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Предаването е посветено на Константин Кисимов


от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Директно от Барселона - „Отело“ на Джоакино Росини. Спектакъл на Gran Teatre del Liceu в Барселона с диригент Кристофър Франклин. Солисти: Грегъри Кунде, Юлия Лежнева, Дмитрий Корчак, Йеджи Ши, Лидия Виньес-Къртис, Мирко Палаци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21