Близкият план на смъртта, насилието и жестокостта

Фотографията на Стоян Ненов, за която получи награда за журналистика на американската фондация „Пулицър“. Той е част от отличения екип фоторепортери на „Ройтерс“ в категорията за снимки, отразяващи горещи новини.
Снимка: Стоян Ненов, Reuters

Срещу 500 лева гаранция бе пуснат от ареста оня патриот-побойник дето се гавреше със 17-годишния си съселянин Митко. На излизане от ареста побойникът заяви, че не чувства вина, а е качил клипа с унизителните кадри в нета за назидание на всички роми. Пак да повторя, защото вече го казах в коментарната рубрика „Темата на деня в триста секунди“ – чувствам се равна с пребития Митко, не ми е равен побойникът.
И още какво чухме и видяхме тези дни – ученици се гавриха в час по английски с всичко за което се сетите, снимаха го на телефоните си и го качиха в социалните мрежи. Това, че мрежите бяха взривени от възмущение – оставам с едно на ум. А пък Министерството на образованието отвърна на удара и ще следи като копой зрелостниците на матурите. Първо фриволно реши да включи в театъра родителите като гавази, а сега извива ръце на квесторите, но може и да има право, като се има предвид в каква бедна и корумпирана държава живеем. И както казват колегите от в. „Труд“: „преписването се превърна в държавен проблем“. Подиграват се колегите, нали разбирате?
И още скандали в държавата ни – Фонда за лечение на деца почти целият арестуван и бил източван по три схеми… Защо им е като могат да изберат друг вид лесно печелене на пари без да се омаскаряват? Оказва се, че основният поминък в страната е иманярството – половин милион българи разравят земята. Ако питате мен, ето това е държавен проблем, а не пищовите на учениците по време на изпити, но кой ли ме чува.
И още тази седмица – все от рубриката „Ти можеш“ – разбита бе високо професионална печатница за фалшиви евро в село Деляновци. Добре, че специалистите от чужбина са се обадили на Прокуратурата и ДАНС, та те са се разтичали и са унищожили престъпното печатане на фалшиво евро. И пак ако питате мен, ще кажа че творческият потенциал на българина изтича в мръсните канали. Защо ли?
В цялата тази истерия, която ни владее през тази седмица стана ясна безумна идеята превозвачите да блокират гръцката граница по Великден. Не знам дали е известно, но блокадата ще удари единствено и само българите. Така че, останете си българи в България и изберете българското – някой се биеше в гърдите тези дни, че няма по-хубаво нещо от бг козунаци, например.
О, да! Забравих да спомена, че ще се превърнем в газово Елдорадо. Премиерът обеща, а когато премиерът обещае – няма мърдане, уважаеми Теменужка Петрова и Делян Добрев. И стига с това гласуване – ясно стана – не гласуваш задължително два пъти и отпадаш от списъците. Казват също така, че глоби нямало да има. Тогава не разбирам какво става. И най-после стига с този район „Чужбина“. Вас вече ще ви наказваме. Не стига че напуснахте страната, не стига, че нямате поглед върху промените у нас, не стига, че не ви изгонихме, а сами си тръгнахте, ами искате и да гласувате по право. Всъщност, дигате шум само във фейсбуците си…
Всъщност, онова, което ни обедини тази седмица, е тъгата по Принс – той, който бе един от нас. Музиката му ще звучи в „Мрежата“ днес по избор на музикалния ни редактор Елиана Захариева. И така Purple Rain – „Пурпурен дъжд“ като начало.

Темите днес:
• Професия фоторепортер - светът и неговите кризи и успехи, разказани чрез една снимка. Как новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация и каква роля играе тя върху обществото. Привидното медийно разнообразие в България според новия доклад на „Репортери без граница” или защо стана модно да показваш и хвалиш насилието? Разговор с журналиста Манол Глишев.
• Световна журналистическа среща посветена на мира. От Сеул предава Александър Райчев.
• Комисията по култура и медии в парламента изслуша шестимата претенденти за място в СЕМ. Какви изводи си направихме?