Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На опера в събота" на 30 април от 20.00 часа - в очакване на Възкресението с "Матеус пасион" от Йохан Себастиан Бах

„По мое вътрешно убеждение, хората трябва да пристъпят към слушане на "Матеус пасион" с вътрешно богомолно чувство и със смирение“ - казва диригентът Йосиф Герджиков, известен бароков специалист и интерпретатор на Баховото ораториално творчество. От 2007 година, почти ежегодно в дните на Страстната седмица, той представя грандиозната творба пред многобройна публика в София, с подкрепата на Баховото общество в България.
Ако се върнем назад в нашата музикална история, първото изпълнение на "Матеус пасион" е било на 8 април 1936 година, на Велика сряда в Народния театър „Иван Вазов“. Сред имената на солистите се откроява сопраното Цветана Зографова – Петкова, майката на диригента Добрин Петков, а партията на Евангелиста е изпълнил британския пълномощен министър у нас сър Чарлс Хенри Бентинк.  Хорът е сборен, а оркестърът е включвал предимно инструменталисти от Операта под диригентството на Цанко Цанков. Това изпълнение, очевидно с голям успех, е повторено на 3 май същата година на матине в „Славянска беседа“.
През втората половина на 20 век, "Матеус пасион" влиза и в репертоара на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“, ръководена тогава от Димитър Русков.
Мащабната композиция, написана от Йохан Себастиан Бах около 1727 година за 5-ма солисти, два хора и два оркестъра представлява истинско предизвикателство за изпълнителския състав. Тя пресъздава събитията от живота на Иисус Христос през Страстната седмица – Тайната вечеря, Предателството и Страданията по пътя към Голгота. В детайли, съдържанието на двете части на "Матеус пасион" увлекателно представя Йосиф Герджиков в звуковия файл, който ще съпътства цялостното излъчване на творбата на Велика събота.
Документалният запис е осъществен в Концертгебау, Амстердам  на 20 март тази година - католическата Цветница и Специален ден за Страстната седмица на Европейския Съюз за радио и телевизия. Участват солисти с хора на Холандското радио, Националния хор на момчетата и Кралския Концертгебау оркестър под диригентството на Айвър Болтън. Партията на Евангелиста изпълнява тенорът Джеймс Гилкрист, който от 2006 година насам е постоянен гост в Амстердам за изпълнението на тази роля. Великолепен е, както ще се уверите сами. Басът Кристофър Молтман прави своя дебют с оркестъра с партията на Христос. Останалите солисти са: сопраните Карълин Сампсън и  Лидия Тойшер; контратенорите Дейвид Даниълс и Лоурънс Зазо; бас-баритонът Томас Олиманс и тенорът Джеръми Овъндън. Диригентът Айвър Болтън е дирижирал Кралския Концертгебау оркестър само веднъж, преди около 13 години. В момента той е главен диригент на  оркестъра на Залцбургския Моцартеум и на Фестивалния оркестър на Дрезден. През тази година се очаква да поеме поста артистичен директор на Театро Реал в Мадрид.
Баховият "Матеус пасион" е знакова творба в историята на  Концертгебау оркестър. Първото изпълнение е през 1899 година под диригентството на  Вилем Менгелберг и след това, само с едно прекъсване в последната година на Втората световна война е изпълняван ежегодно в Страстната седмица до 1975 година. Следващият период, продължил до 1991 година, е свързан с името на Николаус Харнонкур, който неотдавна напусна земния свят. Той въвежда редуване на Матеус с Йоханес пасион и налага своите, по-различни виждания за стиловото представяне на творбите. Извънредно ценен е приносът на австрийският маестро за съвременното интерпретиране на гениалното Бахово творение. Негови последователи в тази област са редица барокови специалисти, включително Тон Коопман, които продължават традицията.
Благодарение на  Европейския съюз за радио и телевизия, на Велика събота от 20.00 часа по програма „Христо Ботев“  ще се докоснем до още един прочит на "Матеус пасион". Грандиозното Бахово произведение е неразбрано и отхвърлено от неговите съвременници, но век по-късно, благодарение на Феликс Менделсон - Бартолди започва триумфалния си нов живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30